Tusse är storfavorit inför finalen av Melodifestivalen 2021 i kväll. Hans Voices är just nu den mest streamade finallåten från årets tävling, och han toppar spelbolagens odds-listor. QX fick ett snack med den 19-årige Idol-vinnaren från Tällberg, Dalarna, inför finalen.

Hur kom Voices till dig?
– Jag, Joy Deb, Linnea Deb och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt skrev en massa låtar i somras. Men ingen kändes riktigt nära hjärtat, så jag var lite besviken och åkte hem till Dalarna. Men dagen efter hade de suttit i studion med Anders Wrethov, och ringde och sa att jag måste komma ner och lyssna på en låt. Jag lyssnade, och var helt såld.

Var det andra låtar som var aktuella?
–  Det var många jag varit med och skrivit, men det kom också låtar från annat håll. Men det kändes inte rätt. Voices hade alla rätt så jag kände bara ”kör”. Jag vill gå in med en låt som är rätt i tiden, har rätt budskap och känns ”jag” som artist. Vi lever i en oviss tid med corona och allt, så den känns rätt då det inte bara är ”en kul låt”.

Vad har du för förhållande till Meodifestivalen?
– Jag har mest sett finalerna de senaste åren, men jag och familjen har följt det sedan jag var liten.

Ditt vykort inför framträdandet i deltävlingen berättade ditt livs historia, då det handlade om de senaste tjugo åren och du bara är 19. Tror du det påverkade folks röstning, att de fick en riktigt bild av artisten bakom?
– Jag vet inte, jag hoppas nästan inte det. Låten är så stark i sig själv och numret är så snyggt där dansarna får komma fram. Jag förstår om folk är nyfikna på vem den som framför låten är, men budskapet i låten är viktigare. Det är så mycket större än jag. Men med det sagt, om någon blir inspirerad, eller får en tankeställare, så blir jag jätteglad.
Det har kommit fram barn som säger ”du ser ut som jag” och det gör mig så varm i hjärtat.

Just nu är du storfavorit att vinna, hur påverkar det dig?
– Inför deltävlingen var det stor press, för då hade ju folk inte hört låten eller sett numret. Då var frågan i mitt huvud ”kommer jag kunna leverera det folk hoppas på?”. Nu när låten är ute är jag bara glad och tacksam. Jag är så glad att den gått in i folks hjärtan. Men det kanske inte samma människor som ”bettar” som röstar, så vi får se.

Vad skulle det betyda att representera Sverige i Eurovision?
– Det hade varit så kul. Att få axla den äran att få bära Sverige in i Eurovision och försöka vinna för Sverige, det hade vart stort.

Du kallas Tusse men ditt namn är Tuzin Chiza (uttalas Tozään Tjissa), har du nån gång funderat på att vara artist under ditt egentliga namn?
– Inte ens lite. Tusse känns nice för det är den jag är. När jag var yngre funderade jag på ett artistnamn, men nu är jag jättebekväm med Tusse. Det finns inget att gömma sig bakom.

Du har en Eurovision-favorit, Rise Like a Phoenix, som du också sjöng i Idol, varför gillar du den så mycket?
– När jag såg den första gången blev jag helt ställd. Sången var ”on point”, framträdandet var så mäktigt och allt var så nytt. Det var samma känsla som när jag såg Loreen för första gången, jag hade aldrig sett nåt sånt förut. Allt var så bra. Men jag gillar Fuego också, den har vi dansat mycket till hemma.

Har du sett eller hört någon av de andra låtarna som ska tävla i Eurovision i år?
El Diablo från Cypern har jag hört. Jimmy Joker, har ju varit med på både den och min låt. Den är asbra.

Om du skulle vinna Mello är det tredje året i rad som vi skickar en  mörk/svart person (Tusses egna ord), vad tänker du kring det?
– När jag växte upp och kollade på Melodifestivalen fick jag aldrig känna att jag kommer kunna stå där en dag. Jag hade aldrig sett någon som såg ut som mig i det sammanhanget. Jag minns när Boris René var med, jag tittade  slaviskt på det uppträdandet och kände att det var så coolt. Så om Sverige skulle välja mig, som råkar vara mörk som John Lundvik och The Mamas, så visar det på att Sverige inte bryr sig om sånt. Det viktiga är att låten och numret är bra, och det är så jäkla vackert. Gör man sin konst bra, finns det inget som kan stoppa en.

Det är bara svarta personer på scenen och på bakgrundskärmarna under Voices…?
– Ja, när jag tänker på låten och numret så ser jag flera versioner av mig. Jag vill lyfta mig, och fler som ser ut som jag. Flera versioner är starkare än en. Jag har inte sett ett sånt nummer varken i Melodifestivalen eller Eurovision, och det känns coolt att vara den första.

Finns det uppföljare till Voices?
– Det gör det absolut. Jag jobbar med samma gäng som skrev den, och vi skriver en hel del.  När vi började jobba ihop skrev vi funk, rolig funk, som är riktigt grymma låtar jag hoppas att jag kan komma tillbaka till.

Hur blev det de röda kläderna som du bär i ditt Mellonummer?
– Det har varit en jäkligt lång diskussion från start. Det viktiga är att budskapet kommer fram och att inget tar fokus från det. Samtidigt ville jag ha något som sticker ut, något som är jag. Först var tanken att jag skulle ha något mörkt med lite vitt i, lite tillbakadraget, men jag kände mig inte bekväm i det. Jag ville vara jag, jag ville lysa och inte begränsas. Nu fick jag blomma ut.

Ditt stora halssmycke är en viktig accessoar i din outfit, vad är storyn bakom det?
– Det är min stylist, Julian Hernandez, som har öga för sånt. Han hittade en skitsnyggt smycke som han tyckte passade. Hela outfiten är han från grund och botten, han är fantastisk.

Du kör din stil, och nu när vi snackar ser jag att du har nagellack, är det här med att gå din egen väg stilmässigt något du alltid gjort?
– Det är en jättebra fråga. Jag minns inte jättemycket av min tid som liten i Kongo, men min moster brukar berätta att jag sprang runt i mammas kjolar när jag var två-tre (skrattar). Jag började ha nagellack i årskurs sex. Jag har alltid haft mycket kvinnor runt mig, de har haft nagellack och det är så jäkla snyggt. Då ville jag också vara snygg. Men jag fick konstiga blickar i början och gömde händerna på bussen hem, eller när jag var i matsalen, för jag var bara trygg med min klass, inte med hela skolan. Men nånstans i högstadiet kände jag: Mobba mig, reta mig om ni vill, men jag tycker jag är snygg. Det har varit en resa.

Det är ganska queer att gå sin egen väg och inte bry sig om klädkoder och normer, vad känner du kring det?
– Med nagellack är det estetiskt snyggt, det är nog inget djupare än så. Jag har fått mycket kommentarer kring min stil, men jag hoppas att jag öppnar en liten dörr för dem som också vill leva ut sina klädfantasier.

Vad har du för förhållande till HBTQ-communityt?
– Jag har gått i Prideparaden, viftat med flaggan och har många queerkompisar som kommit ut, och lever sina fulla jag. Ja, det är nog det…

Jag har hört att du finns på Tinder..?
– Ja, det gör jag. Men det är ganska torrt där så jag kanske borde ladda ner något mer (skrattar).

Du är singel och jag har läst att du är öppen för förslag, är det tjejer, killar eller båda som får komma med förslag?
– 
Jag är singel och har aldrig haft ett förhållande, jag har aldrig varit ihop med någon. Jag har alltid sett personlighet framför kön. Personligen är jag lite försiktig med att sätta etiketter på andra. Också för att jag själv inte är så förtjust i att andra sätter etiketter på mig. Det finns en frihet i att alla ska få vara den de är och bli sedda för just det. Och på samma sätt vill jag bli sedd för den jag är. Jag är Tusse helt enkelt.

Tycker du att det är jobbigt att jag frågar?
– Jo, men det tycker jag. Jag känner att förhållanden och så är privat och jag håller helst det mellan mig och den jag är med. Så det blir väldigt påtagligt när man måste outa sina känslor.

Sedan det blev klart att du skulle vara med i Melodifestivalen så har du gjort en del intervjuer, har ingen annan  frågat kring förhållanden och så?
– Det har kommit på tal men inte rakt på… Jag vill inte gömma någonting, det finns liksom inte en sanning att upptäcka. Man växer i sig själv hela tiden, och jag gör det inför hela svenska folket. Jag kan vara öppen med det mesta, men just det här är något jag vill hålla privat.

Vad händer efter lördag?
– Det beror på vad som händer i Melodifestivalen såklart, men det är engelska-inlämningar och naturkunskapsprov som ska in. Det är mycket som inte riktigt hunnits med på sistone (skrattar).

Slutligen, vilken låt har du lyssnat mest på av de andra Mello- låtarna?
In The Middle tyckte jag är jättebra. The Mamas är grymma!