Efter att ha gjort succé världen över kom så äntligen The Masked Singer till Sverige.
Och visst är det ett välkommet inslag i en tv-djungel som är så urvattnad av nyinspelningar eller fantasilösa fortsättningar av succéer som sedan länge borde gjorts om (eller lagts ner). Liksom, vem orkar se c-kändisar på ett franskt fort ett varv till? Eller samma gamla Idol-jury älta om vem som gör en Sia-kopia bäst?

David Hellenius leder gissningsleken med den äran, och är lika tv-trygg, och snabb i tungan som alltid. Vi tittare ska kommande veckor alltså gissa vilka kändisar som döljer sig bakom tolv rätt avancerade maskeradoutfits med hjälp av ledtrådar i kluriga inslag. Sen sjunger figurerna en låt, och så är gissningsleken igång!
Till vår hjälp har vi en känd fast panel som funkar väldigt bra och som är mallad efter hur formatet sett ut utomlands. I USA har Baksmällan-bekante Ken Jeung haft Felix Herngrens roll: Komma med gissningar som inte alls är troliga, men desto mer roliga. Felix får sällis av lite vassare Nour El Refai, totalt aningslösa Pernilla Wahlgren (Johnny Logan??), och så Måns Zelmerlöw som känns mest påläst och mest tävlingsinriktad.
De gissar bra och i kvällens program bollades namn som Darin (inte så troligt) via Linda Sundblad (trolig)  till Stefan Löfven (inte så trolig).

Men helsicke vad svårt det är att gissa!
Man fastnar vid en ledtråd och så spricker den tanke man har när man får höra nästa. Och man måste vara på helspänn hela tiden, lyssna och se ledtrådarna som kanske bara flimmrar förbi i bild. Vinbabbliga vänner får hålla sig borta fredagkvällar framöver!

Jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt gissade på utröstade Sven Melander som ”Pingvinen” ikväll. Mest för ledtråden om att han ”sjungit in en svinbra låt som spelas i högtidliga sammanhang, men då var han inte sig själv” (syftade såklart på Werner & Werners julklassiker Vår julskinka har rymt).
Men resten var ju så svårt!
Här är lite ledtrådar och mina resonemang kring de fem andra som tävlade ikväll:

Sjöbjörnen
Ett tag var jag inne på att det var E-Type, för att han var så lång, att vi inte riktigt hört honom ”sjunga” och att han har mycket energi. Men resten av ledtrådarna? Han har ett svenskt rekord i något och jobbar idag med andra typer av spår… ”Jag vet hur jag låter som alla andra men hur låter jag som mig själv” sa han….
Han sjöng ju hur bra som helst, och det vet vi ju att E-Type inte gör efter att ha sett honom i Så Mycket Bättre… Han borde vara en skådis som gjort musikal som blivit känd i andra roller än sig själv, och jag fattade hans sista ledtråd som att han spelat lärare? John Lundviks namn flimrade förbi hjärnan men detta lät ju inte alls som Too Late for Love-sångaren.
Musikal-artisten Fred Johansson?

Godisautomaten
Höras, men inte synas (som ekorre?) Och uppvaktades av Bert Karlsson efter en Talang-tävling, och skrivit hundratals låtar. Och det skulle inte vara fel att kalla honom ”golddiggers”… Jag tyckte det lät som EMD:s Erik Segerstedt, och han har ju sjungit i Globen (i Mellofinalen 2009). Men sen fastnade jag också vid IdolKevin Walker. ”Goal-digger” och också sjungit i Idol-finalen i Globen.

Jokern
Jag blev otroligt berörd av ”Jokerns” superfina version av Lalehs Goliat så henne vill jag höra mer av! Hon berättade att hon sjöng om en ledsen krokodil i sin tv-debut, ställdes tidigt inför ett svårt val så att hon nästan började gråta. Hennes stora dröm var inte möjlig, och hon har känt sig som ”David” som slogs mot en jätte. Plus hon har sjungit Goliat i tv förut. Gud, så svårt! Jag tyckte mig känna igen melodin i den förställda rösten och det var väl lite göteborgska där va? Och hon har ”alltid haft störst framgång i grupp”… Hade det inte varit för Västgöta-dialekten hade jag sagt Marie Serneholt!

Enhörningen
Kände direkt att detta var en popbrud i min smak!… I klippet fick vi höra att hon sticker ut, var med i en popgrupp som tonåring, har tolkat Robyn i tv, och gillar att höras men inte synas. Måns Linda Sundblads-gissning var rätt bra, men njae…. Detta med att hon gillar att höras men inte synas fastnade jag för: Nån i Dolly Style hade jag kunnat gissa på, men ingen vet ju vad de heter på riktigt! Har Kitty Jutbring varit med i en popgrupp?

Monstret
Sjöng så tyst och mumligt att man knappt hörde honom! Trodde sig vilja bli lärare, i Österland upptäckte han ”den stora världen” men jobbet tog honom till en annan storstad i väster. London och Mexiko skymtade förbi. Jordbruk syntes på en skylt, och ”fick på pälsen” syntes på ett tidningsomslag. Och känd i rymden? Detta var ju ingen sångare i alla fall, men fasiken vad svårt! Kände att det kanske var en tv-bonde, men vem av dessa har varit ute i världen? Nej, jag är helt blank!

Men: Varför i helsicke sparade juryn ”Monstret”? Jag hörde som sagt knappt vad han sjöng och det är knappast nån man vill höra sjunga igen! Nej, skönsjungande ”Jokern” skulle absolut inte utsatts för eliminering.

Hursomhelst, jag hade en sjukt kul kväll med The Masked Singer och det kändes jäkligt kul att gissa med polarna. Och att för en gångs skull få slippa rösta på någon och istället få använda hjärnan lite i ett underhållningsprogram. Dessutom är programmet ursmart castat med likeable personer i panelen som känns lustfyllda i sitt gissaruppdrag.

Stort plus också för dräkterna och maskerna som är så jäkla snyggt gjorda (älskade godisautomatens röda lackdräkt). Numren känns lyxiga med genomarbetad koreografi, härliga dansare och snygga projektioner. TV4 har lyckats lysande med att få sändningen att kännas glädjefylld, färgglad och livfull. Efter att ha sett sex veckors Melodifestival med en alltför ofta stor tom scen i en publiklös studio så slår ”Fyran” verkligen SVT på fingrarna i fråga om tv-värme i vår.
Detta var en riktigt kul programidé som jag lätt kommer följa i vår (eller ja, jag har ju mer eller mindre förbundit mig till det nu…).