Efter förra veckans premiärprogram var jag otroligt pepp på att i kväll få se de sex sista maskerade figurerna ta ton i TV4:s nya succé: Draken, Isvargen, Roboten, Fåret, Korpen och Voodoo-dockan! Och visst tog The Masked Singer vid i samma härliga, varma och inbjudande ton som förra lördagen.

The Masked Singer har verkligen hittat tonen direkt och det är inte svårt att förstå att det inte bara blev en direktsänd succé utan att tittarna även har gått tillbaka i veckan och tittat på ledtrådarna om och om igen. Inte för att man blir klokare av det, då vi för varje ledtråd får ledtrådar som nog också vilseleder lite… Men det är ju just det som är tjusningen med programmet: Det ska inte vara lätt. Hade vi suttit här med Sommarkrysset-lätta ledtrådar hade ingen velat se de kommande veckorna. Heja redaktionen bakom programmet som gör ett så gediget jobb i detta.
Dessutom vill jag plussa de ursnygga ”ledtrådsvykorten” som känns lyxiga och genomtänkta. Dessa tillsammans med de färgglatt underhållande numren visar att TV4 verkligen öppnat plånboken och ansträngt sig. Tack fyran, för jag minns med fasa den fruktansvärt torftiga X-Factor-satsningen från 2012…

Att programmet inte är direktsänt eller ens inspelat i veckan (hela säsongen spelades in i februari) gör verkligen ingenting. Däremot behöver man inte ta upp tiden som gått sedan förra programmet och låtsas som att Pernilla fått reaktioner på stan under veckan för vad hon sa i förra programmet. Det blir bara löjligt.
Vi vet att Sverige är engagerade ändå, och detta utan att vi behöver rösta. Det är otroligt skönt som tittare att se ett underhållningsprogram där vi slipper se deltagare göra göra ”ring-och-rösta-på-mig”-tecknet.

Nåväl. Kvällens avmaskning gav oss Pernillas mamma Christina Schollin! Vilket var väldigt kul efter att Pernilla gissat på halva sin familj i programmet.
När man tittar på numret igen så hörde jag tydligt att det var Christina Schollin som ”sjöng”. Det stör mig oerhört att jag inte knäckte detta eftersom jag slaviskt följt Wahlgrens Värld de senaste åren. Men det här visar ju hur svårt det är att gissa! Jag var, likt Måns, mer inne på att det var Kikki Danielsson ett tag.
Pernilla fick alltså än en gång in rätt gissning. Imponerande!
Men jag klurar som sjutton på de andra figurerna. Eller i alla fall fyra av dem…
Här är kvällens ledtrådar och mina gissningar sammanfattade:

Draken
”Bang Bang”

Massa guldpengar, Beck Loser, en halv gurka, rädd för spindlar, guldfärgad tandkrämstub, hittas på Spotify, sjunger helst soul & ballader, drömjobbet utförs bäst i rock.
Drakens sista ledtråd: ”Jag föddes samma år som en brun skandal”
Panelens gissningar: Kakan Hermansson (Felix), Dr Alban/Maxida Märek (Nour), Linda Pira (Måns & Pernilla)
Min gissning: Komikern Johanna Nordström. Kommer från gurkstaden Västerås, varit nominerad till Guldtuben, hennes gaygalavinnande podd med Edvin TörnblomUrsäkta, hittas på Spotify. Brun skandal? Mona Sahlins Toblerone-affär inträffade 1995 då Nordström föddes…

Korpen
”The Phantom of the Opera”

”Har de snyggast fjädrarna i den här tävlingen”, har kallats för professorn, allt är inte svart och vitt, har stulit ett par hjärtan, 88, har skapat magi med händerna, lyckats göra det som ingen trott var möjligt, efterlyst.
Korpens sista ledtråd: ”Jag vill inte avslöja för mycket en i mitt jobb är jag tvungen att ta en tydlig ställning” (På frågan ”Var står du politiskt?”)
Panelens gissningar: Thomas Ravelli/Glenn Hysén (Måns), Leif GW/Ola Salo (Nour), Hasse Aro (Pernilla), Joe Labero (Felix).
Min gissing: Tobbe Trollkarl. Skapat magi med händerna, var med i På Rymmen.

Roboten
”Cobra Style”

Lyfte 5 ton, bra på att göra grejer på repeat, alltid sysslat med underhållning men publiken har har ofta varit liten, ”jag vill se ännu mer av familjens värld”, ”en del tycker säkert att de sett nog av mig” (drar av sig höfthandduk), jag kan det här med att höras utan att synas, även i riksradio, papegoja, ”hoppas ni är på G”.
Robotens sista ledtråd: ”En del kanske ser mig som en omvänd katt”
Panelsens gissningar: Nassim al Fakir (Måns), Anders Tegnell/Kodjo Akolor (Felix), Kodjo Akolor (Nour), Niclas Wahlgren (Pernilla)
Min gissning: Niclas Wahlgren är en bra gissning (radiopratare/…på G, liten (ung) publik/vältränad), men det lät som Nassim al Fakir när han sjöng. Och Nassim är ju fit, och har visat sig naken. Plus, omvänd katt-ledtråden var enkel! (Nassim blir Missan baklänges). Det ÄR Nassim.

Isvargen
”When We Dig For Gold In USA” 

Kommer från norr och är farligare än jag ser ut en överlevare i en hård värd som stått upp för sig själv även när hon fått på pälsen, första albumet sålde guld (guldskivor på väggarna med namn som Bon Jovi, Madonna, Victoria Beckham. Har en miljonhit som nästan alla har hört, hästar och sport var det viktigaste när hon växte upp, spelar golf, var en pojkflicka som spelade hockey och fotboll med grabbarna, har en syrra och hade idoler som Anna Book, Pernilla, Carola. Har arbetat hårt för att komma dit hon är idag, städat toaletter och mockat skit, det var ingen hit när hon äntligen fick tävla utomlands (fingerknäppningar).
Isvargens sista ledtråd: ”Jag har flera garderober men mitt guld det förvarar jag på annat håll” (om hur många guldtackor har du i garderoben)
Panelens gissningar: Jenny Berggren (Pernilla), Izabella Scorupco (Felix), Lisa Miskovsky (Nour), Helen Alfredsson (Måns)
Min gissning: Victoria Silvstedt! Kommer från norr (Bollnäs), sålde guld med första (och enda albumet), en miljonhit alla hört (Hello Hey), har en syrra, och grävde guld i USA som Playmate of The Year 1997. Och jag som ÄLSKAR allt Silvstedt släppt musikmässigt tog det faktiskt på rösten!

Voodoo-dockan
”I Love It”
”Är man en voodoo-docka så vet man allt om hämnd, själv har jag gjort väldigt många illa under min karriär”, ”jag har alltid vetat att jag skulle bli en ledare och har fått leda en högsta beslutande församling”, basket blev hans grej, kors, har tolkat Anita Lindblom i ett partyband och syntpoppare med demo-karriär, kom med i ”nationalteatern” och då blev livet en fest.
Voodoo-dockans sista ledtråd: ”Det jag jobbar med nu är en del av det min hemstad är känd för”.
Panelens gissningar: Alexander ”The Mauler” Gustafsson/Alexander Skarsgård/Johan Wester (Måns), Gustaf Skarsgård (Felix), Runar/E-Type (Pernilla), Thåström (Nour).
Min gissning: ”The Mauler” är inte en dum gissning. Går man på längden, hans kristna bakgrund och att han gjort folk illa. Tja, bästa gissningen just nu.