Äntligen! Monstret är avtäckt och bakom den mysigt grönrosa lurviga uppenbarelsen dolde sig självaste Kikki Danielsson! Sångerskan, som ju snuvade Pernilla Wahlgren på segern i Mello 1985, prickades in av flera jurymedlemmar och fick lämna programmet efter duellerande mot Enhörningen.

Det hördes att det inte var helt lättsjunget i dräkten för schlagerikonen som inte direkt briljerade röstmässigt i tävlingen. Enhörningen slog henne med (fniss) hästlängder.

Idag hörde vi också för första gången (förutom i duellen i förra programmet), att det var just Kikki som sjöng. Produktionen har förvrängt, stoppat in körer och låtit sångerskan mumla å det grövsta. Men jag gissar att de direkt upptäckte att det blev för enkelt när hon väl skulle sjunga med sin karaktäristiska röst, så nämnda tricks fick bli lösningar för att Osby-tösen inte skulle avslöjas vecka ett.

Kvällens favvo-ledtråd var såklart Bra vibrationer-ledtråden ”Positiva svängningsrörelser kring ett jämnviktsläge i ett mekaniskt system, är min största stund i mitt jobb hittills”, som Pernilla snyggt knäckte. Är ”Pernie” panelens vassaste? Efter två gissningsvinster och kvällens bra gissningar vågar jag påstå det.

Det mest överraskande ögonblicket i programmet var dock inte Kikki-avmaskningen. Det var att få höra Melodifestivalenvinnaren sjunga Agnes hit Fingers Crossed! Det hade jag aldrig trott när jag bänkade mig med popcorn i tv-soffan. Vilken härligt underbar clash av olika världar detta program är!

Att det var Sjöbjörnen och Godisautomaten som blev favoriterna var inte överraskande då båda sjunger riktigt bra och har vinnande personligheter i programmet (ja, så mycket man nu kan ha det i en heltäckt dräkt).
Men jag gillar Enhörningen bäst. En kul och energisk poptjej som sjunger bra, är extremt härlig på scenen och ser ut att älska sin dräkt. Jag hoppas hon (fniss 2) galopperar mot segern. Heja!

I förra veckan nämnde jag en liten tröttnad på programmet och jo, jag kan inte riktigt uppbringa den nerv och  entusiasm jag kände de första veckorna, när jag nu sitter här med mina, riktigt säkra, gissningar framför mig.
En oerhört stor del av programmet är ju att lista ut vem som döljer sig bakom maskerna.
Men med det sagt har jag verkligen aldrig tråkigt, och det beror mycket på de välgjorda shownumren. Jag är mycket fascinerad av dansarna som sliter som myror i de härligt koreograferade numren. Hur många danser har de övat in för dessa minuter på scenen med tolv olika dräktbärare i olika nummer? Otroligt ambitiöst! Heja (Mellobekanta) Vera Prada som är showregissör.
Men vad som också håller mig underhållen är det faktum att de som är kvar KAN ta ton, plus David Hellenius varma och roliga värdskap. Men främst vill jag nog plussa panelen Nour, Felix, Måns och Pernilla som är sammansvetsade och har fin dynamik. De är roliga, kunniga och vassa mot varandra, men man känner sig som tittare heller aldrig utanför deras jargong.

Kvällens favoritreplik från David Hellenius kom förresten när han stod på scenen bredvid Monstret: ”Det är inte så många som röstat på ett monster sedan USA-valet 2016”.

Slutligen, kul också att Ola Salo dök upp på scenen för en liten pratstund. Ett tydligt tecken på att Edward af Sillén är inblandad. Den omtyckte regissören (som regisserar programmet med Måns Nyman) cameo-strösslar ofta med känt folk i många av sina produktioner, om än bara för en sekund.
Ett enkelt grepp som gör att programmen känns lyxiga och genomtänkta in i minsta sekund.

Nå, här är kvällens gissningar!

Enhörningen
”Snacket på stan”
Har varit många olika djur (kanin, hund, lamm & katt), född skorpion – passionerad, intensiv och modig. Knappast tystlåten, och så flög en stork förbi! Gick ut skolan med bra betyg, men drivkraften är att få folk att skratta. Folk ser henne mer som clown än geni. Energin tog henne till radiovärlden och Frankrikes huvudstad. Första tiden där var ”lustig” men det blev ingen dans på rosor även om det såg ut så varje vecka. Gått kurs i musikproduktion och tycker om att skapa saker med händerna.
Tre påståenden från Enhörningen (två är rätt): 1. Jag har pussat Måns Zelmerlöw 2. Linda Lindorff har hindrat mig från att prata med Felix Herngren 3. David Hellenius har sagt att han älskar mig.
Panelens gissningar: Martina Haag/Hedda Stiernstedt (Felix), Miss Li/Ellen Bergström (Nour), Ellen Bergström (Måns), Christine Meltzer (Pernilla).
Min gissning: Jag står fast vid min gissning från sist och delar Måns gissning att detta är Ellen Bergström. Hon har dubbat film (djurledtråden). jobbat för NRJ och varit med i Let´s Dance. Dessutom har hon pussat Måns i SVT-serien Jakten på Julia. Och kan sjunga (kom en bit i Idol).

Godisautomaten
”Castle On The Hill”
Utan den här dräkten skulle ingen ta honom på allvar om han sjöng en ballad. En i panelen har skrivit om honom, men det här med sociala medier är inte riktigt hans grej (YouTube-ledtråd). Lever dröm nu när han får sjunga ut och Ted Gärdestad är idolen. Fick ingen bra start på musikkariärren ”allt var helt sjukt även om snubben bakom var hälsosam” (en Idol-liknande audition i bild). Inget emot att synas och kallar sig skådespelare och har medverkat i stora biosuccéer. Spelat en ung version av en detektiv.
Tre påståenden från Godisautomaten (två är rätt): 1. Jag har blivit utsedd till Sveriges bäst klädda man 2. Mitt drömjobb som barn var blomsterförsäljare 3. Jag är livrädd för vattenrutschbanor
Panelens gissningar: Per-Erik Åberg, Nils Holmqvist, Peter Kondrup (Felix), Adam Pålsson (Nour), Daniel Norberg (Måns), Jesper Rönndahl (Pernilla).
Min gissning: Håller med Måns här med. Jag borde ha bordet fullt med gissningspriser vid det här laget då jag tog Daniel Norberg redan förra omgången. Klart det är han! Har varit med i Idol, ingen tar Mumbo Jumbo-komikern på allvar, och framförallt YouTube-ledtråden.

Sjöbjörnen
”All By Myself”
Hoppas kunna slå sig själv för bröstet och tro på sin egen förmåga. Mitt liv har varit rena cirkusen. Ni ser mig som Sjöbjörn men jag har också varit grodman (han ritar bomb, flygplan, boom). Har haft mörka perioder då det inte känns som att det funnits en framtid. Diagnos: Bra att sätta igång saker. Jonglerar med kanelbullar, har slitit om ett djur och är skolad dansare. Uppträtt inför miljonpublik och är rädd för ormar.
Tre påståenden från Godisautomaten (två är rätt): 1. Jag kan cykla på bakhjulet i över en kilometer 2. Jag tror att Fantomen finns på riktigt 3. Mitt riktiga namn är en ordlek
Panelens gissningar: Mikael Persbrandt (Felix), Jens Lapidus (Nour), Jan-Emanuel (Måns), Anders Bagge (Pernilla).
Min gissning: Samma gissning som sist: Anders Bagge. Ledtrådarna den här veckan sa däremot knappt nåt. Det är ett jäkla tjat om att han är blyg och inte vågar nåt. Det speglas inte alls av rösten. Han sjunger riktigt bra! Och nu tyckte jag mig höra Bagges röst i de lugna partierna av framträdandet.