QX Ronny Larsson har synat startfältet i årets Eurovision Song Contest. Efter ett år utan tävling väljer flera länder att skicka samma artist men med en ny låt. Ibland blir det pannkaka, men i flera fall riktigt bra. Dessutom står vi inför ett otroligt bra nordiskt år, då alla fem länder skickar låtar som är stora hits på hemmaplan. Här är länderna som slåss med Tusse om segern!

1 MALTA: DESTINY

Den här 18-åringen är van att ta hem vinster i musiktävlingar. 2015 vann hon Junior Eurovision Song Contest, och 2019 X Factor Malta. I fjol skulle hon ha tävlat med The Mamas-doftande All My Love, men i år byter hon spår och gör kaxig girlpowerpop som devis är svenskskriven, Je Me Casse. Röststarka Destinys största idoler är Beyoncé och Lizzo. Det både syns och hörs.

2 NORGE: TIX

Norges största popartist tog i änglavingar hem MGP-segern med vemodiga poplåten Fallen Angel omgiven av dansande djävular.

3 SCHWEIZ: GJON´S TEARS

Gjon Muharremaj har kosovoalbanska rötter och tävlande som 12-åring (!) i Albanias Got Talent. Tout l`Únivers är en franskspråkig falsettballad som griper tag.

4 CYPERN: ELENA TSAGRINOU

26-årigen från Greece Got Talent sjunger Fuegodanspoppiga El Diablo, som delvis är svenskskriven. Cypriotisk-ortodoxa kyrkan tycker att låten uppmuntrar djävulsdyrkan, och Zara Larsson har twittrat om videon som påminner om hennes Love Me Land.

5 SAN MARINO: SENHIT

Senhit tävlande för SM redan 2011, men det minns ingen. I år sägs hon och hennes lockiga Cleopatra-peruk ta med sig amerikanska rapstjärnan Flo Rida till Rotterdam i danspoplåten Adrenalina , som inte så lite påminner om Suzy P:s Mellolåt Moves.

6 FINLAND: BLIND CHANNEL

Finland hade en riktigt bra uttagning i år och det här hårdrocksgänget vann överlägset med Dark Side som de själva kallar ”violent pop”. Ska bli intressant om de kan göra en Lordi femton år senare…

7 LITAUEN: THE ROOP

The Roop var favoriter i fjol med knasiga hand-bakom-huvudet-dansen On Fire. När trion med två energiska dansare i år fick en ny chans att representera hemlandet, som har en sjätteplats från 2006 som toppnotering, levererar de en sexigt snygg eskalerande pophit med ännu en effektiv dansinramning. Det går inte att ta blicken frrån rutan under de tre minuter detta pågår, och det kan ju aldrig vara ett knasigt omdöme.

8 FRANKRIKE: BARBARA PRAVI

Voilá är en dramatisk och teatralisk pianoballad som är franskare än Eifeltornet, baguetter och brie tillsammans. Jurypoängen kommer hagla in för Pravis inlevelse och röst, men är publiken med?

9 ITALIEN: MÅNESKIN

I år skickar italienarna röjigt riffig rock, Zitti e buoni (håll käften så bra), med den här kvartetten vars bandnamn kommer av danska ordet för ”månsken” då basisten Victoria kommer därifrån.

10 ISLAND: DADI & GAGNAMAGNID

Trots utebliven tävling ifjol streamades Dadis superhit Think About Things 75 miljoner gånger. I år är vinnarbuzzet inte riktigt där, men hans dataspelsfunkiga kärleksförklaring till sin fru är ändå en möjlig utamanare till segern.

11 DANMARK: FYR OG FLAMME

Okej, danskarna är inte favorittippade som de andra jag nämnt här. Men jag tokälskar den här schlagerpoppiga åttiotalsklingande hiten som kommer att sjungas på danska i Eurovision. Øve Os På Hinanden är årets tre härligaste minuter!