I kväll intar Tusse Eurovision-scenen för att sjunga Sverige till final med rekordvinnaren av Mello, Voices. I mars föll hela Sverige för den 19-årige killen från Tällberg, men hans Eurovision-vistelse har inte varit så enkel som många hoppats.
Efter första repet förra lördagen såg allt ganska bra ut, men efter att alla andra länder repat därefter och bjudit på mer minnesvärda nummer föll Sverige och Tusse i glömska. ESC-experter runt Europa dömde ut Tusses chanser och när Tusse repade igenom sitt nummer en andra gång i onsdags var varken Tusses röst eller ljuset i numret på plats. Sverige dalade i oddsen och nu bedöms vi ha en procent att vinna tävlingen, och en vinst ger (för Sverige) skyhöga 65 gånger pengarna. Inte de bästa av förutsättningar liksom…

Men under genomkörningarna av programmet under måndagen såg allt ljusare ut och Tusses röst verkade vara i form samtidigt som numret var ganska likt det vi såg i Melodifestivalen. Under genrepet vid 21-tiden glänste han rejält och flera proffs-tyckare utbrast att finalplatsen var given.
Så, just nu ser det ut att blåsa i vår riktning och vi bör vara bland de tio kuverten av finalister som öppnas ikväll. Men säkra som tidigare år, det är vi ändå inte.

Den första semin är nämligen riktigt stark. Här finns favoriter som Maltas girlpowerpop, Cyperns dansdänga i klassisk ESC-stil, Ukrainas högintensivt folketno och Litauens electropop i gult och lila. Lägg därtill snygga dansnummer från Azerbajdzjan, Kroatien och Rumänen plus den norske änglavingade superstjärnan TIX, som igår gick upp som etta på norska Spotify med sin senaste singel.

Programmet då?
Jo, det är som vanligt snyggt och grafiskt tilltalande, lite som det brukar vara i ESC-sammanhang nowadays. Det mest intressanta är att vi bjuds fyra programledare, varav en är sociala medier-bekanta beautybloggaren Nikkie de Jager (NikkieTutorials). Med 13,8 miljoner prenumeranter är 27-årigen hot stuff för många YouTube-användare. I början av 2020 tvingades ut att komma ut och berätta att hon är trans efter att personer försökt öva utpressning mot henne. Så hon berättade i en video om hur hon genomgått könskorrigering som yngre, och idag är hon öppen med sin bakgrund och lever med pojkvännen Dylan.

Kvällens startfält består av sjutton länder och Sverige går som ni ser ut som fyra, precis som Sanna Nielsen gjorde i sin semi 2014…

Så här säger QX Schlagerprofiler om låtarna och dess chanser.

1. Litauen: The Roop – Discotecque (FINAL)
QX QX QX 
Snygg och stark återkomst efter förra årets favoritskap med härliga On Fire. En riktigt bra öppning av årets Eurovision, som innehåller mycket bra uptempopop, och en given finalist i kväll. Vi älskar dessutom de två coola dansarna som gör sångaren sällskap på scenen.

2. Slovenien: Ana Sokli – Amen
QX 
Njae. Visst, Ana kan sjunga, men det är det enda förlåtande i det här praktfulla pekoralet.

3. Ryssland: Manizha – Russian Woman (FINAL)
QX QX QX
Ryssland går verkligen sin egen väg med coola Manizha, som har en filmfond bakom sig med transpersoner, dragqueens och öppet lesbiska kvinnor. Hon vill hylla modiga och starka kvinnor i hemlandet, och den stora kläddräkten hon har i numret början består av tyg som skickats till henne från hela Ryssland. Heja säger vi och gör tummen upp för den lite märkliga men fascinerande låten med cool kör.

4. Sverige: Tusse – Voices (FINAL)
QX QX QX QX 
Jo, Tusse kommer att leverera när det väl gäller och göra oss stolta. För Voices ÄR en stark låt, som kanske inte ska vinna Eurovision, men till final det ska vi baskemig.

5. Australien: Montaigne – Technicolor
QX 
Hittepå.

6. Nordmakedonien: Vasil – Here I Stand
QX 
Vasil är en fin kille, nyligen utkommen som bög, och det är coolt att han vågar vara öppen med tanke på all skit han fått i hemlandet. MEN. Låten är ren och skär smörja. En musikalballad i sitt mest bombastiska ta-sig-själv-på-för-stort-allvar-anslag.

7. Irland: Lesley Roy – Maps
QX QX
En bra låt förstörs tyvärr lite av lesbiska Lesleys begränsade sångkunskaper. Den vanligtvis begåvade sångerskan låter flåsig och ansträngd. Och det coolt tänkta numret faller rätt platt när Lesley stressar igenom det i gröna tant-kläder.

8. Cypern: Elena Tsagrinou – El Diablo (FINAL)
QX QX QX QX
Detta är ju exakt det vi vill ha av Eurovison! En refräng som sitter som klister framförd av en läcker cypriotisk sångerska och fyra dansare i röda glitteroveraller. Hit, och given i final!

9. Norge: TIX – Fallen Angel (FINAL)
QX QX QX QX
Den norska vinnaren är så mycket bättre på norska men vi fattar att TIX översatte texten för att nåt till sån många som möjligt. Att han framför sitt nummer iklädd solglasögon hela numret kan tala emot honom då tittarna inte får den kontakt men vill med artister. MEN: En bra låt är en bra låt och vi säger: Heja Norge!

10. Kroatien: Albina – Tick-tock (FINAL)
QX QX
Standardpop i uptempotakt. Skulle kunna gå vidare som tionde bidrag om allt sitter.

11. Belgien: Hooverphonic – The Wrong Place (FINAL)
QX QX QX
Mys-monoton indie-elektro. Snyggt och sofistikerat på scen, men samtidigt lite creepy med sångerskan Geikes ansikte i The Blair Witch Project inzooming. Hänger löst ikväll, men har ändå en chans.

12. Israel: Eden Alene – Set Me Free
QX QX
Hon sjunger gudomligt, det ska vi ge Eden. Men låten är verkligen en axelryckning, trots dansare och taktfast beat. Och Israel kanske inte är världens mest populära land just nu, sånt spelar alltid in…

13. Rumänien: Roxen – Amensia
QX QX 
Roxen är storstjärna i hemlandet och vi fattar grejen med Billie Eilish-sound och den stil Eilish hade innan hon blev Vogue-pinuppa i platinablont. En bra låt men Roxen har svajat ordentligt på repen.

14. Azerbajdzjan: Efendi – Mata Hari (FINAL)
QX QX QX
Efendi har ingen aning om vem den holländska spionen är eller var. Men det gör väl inget, så länge man klär det i orientaliska rytmer och lånar lite från Gaga.

15. Ukraina: Go_A – Shum (FINAL)
QX QX QX QX
Explosiv folktechno från Jamala-land. Sånt här hör man bara i Eurovision, och det är synd. För den här låten som lånat av gammal folkmusik som skulle frambringa skogsgudarna är riktigt bra. Gjutet vidare i sin excellenta egenhet.

16. Malta: Destiny – Je Me Casse (FINAL)
QX QX QX QX
Årets hit har redan börjat snurra flitigt på svensk radio och Destiny sjunger som få andra i tävlingen trots att hon bara är 18 år. Delvis svenskskrivna Je Me Casse (Im´Outta here typ) är en grymt härligt uptempo-poplåt och vi älskar den. Om hon bara skalar av lite diva-attityd och ler lite borde hon vara en topcontender, inte bra i semin utan i tävlingen i stort.