Det var verkligen tre rätt olika figurer som gjorde upp om segern i Sveriges första The Masked Singer. Men gemensamt för alla är jag haft rätt om alla tre! I kväll visade det sig alltså att finalens tre maskbärare var Ellen Bergström, Hans Rosenfeldt och Daniel Norberg.

Jag är lite besviken att Enhörningen avmaskades först då hon är en långt mycket bättre performer än Voodoodockan. Men det var i alla fall helt rätt att Daniel Norbergs Godisautomaten stod som segrare i slutändan. Han har levererat konstant bra i härliga nummer och visat att han verkligen har en bra röst. Men man glömmer lätt att humorsnubben faktiskt gick till veckofinalerna i Idol 2010 där han slutade på en åttondeplats. Så vi tittare med gott minne hade ju redan fått kvitto på att han kan sjunga. Och visst känns det som att han nu vill satsa på en musikkarriär? Frågan är bara hur man kan ta honom på allvar där, utan masken. Hans ansikte är ju synonymt med galenskap och skratt, och det blir nog en clash för många att se honom som seriös popstjärna. Nåväl.

Nu när vi i kväll fick förklaringar till alla ledtrådar som dykt upp under seriens gång inser man ju att man får hålla fast vid vissa saker som man knäcker och bara låta andra bero. Ledtråden om att Daniel Norberg exempelvis befunnit sig på djupt vatten syftade till att han är gammal juniormästare i rodd, En sak som ju är omöjligt att ha koll på som vanlig tv-tittare. Eller som att Ellen Bergströms pappa träffat Pernilla Wahlgren vid nåt tillfälle. Men jag fattar ju att rökridåer måste läggas ut för att man ska gissa på andra personer, och att det inte ska vara enbart ledtrådar som syftar till sånt alla vet.

Det har hursomhelst varit en härlig säsong med många bra framträdanden och snygga nummer. Jag tar främst med mig Lotta Schelins Joker i Goliath-numret som hon debuterade med. Trist att hon fick lämna så tidigt, för jag hade gärna lyssnat mer på henne. Godisautomatens urfina En stund på jorden, också det en Laleh-låt, berörde också mycket. Härligast energi och Bästa pop-akt ger jag Ellen Bergströms Enhörning som levererat konstant vasst. Kvällens bronsmedaljör är nu helt klart Mello-redo i en uptempoppoppig låt nästa år! Kanske med enhörningsdansare?

Panelen har funkat riktigt bra och levererat både kul snack, härlig stämning och bra gissningar. Kanske att de knäckt vissa namn lite för snabbt, men det tar väl tid för redaktionen bakom programmet att hushålla med ledtrådarna och hitta en rätt portioneringstakt. Tittarna måste ju känna att det är möjligt att gissa rätt samtidigt som man ska lura en hel säsong på vilka som döljer sig bakom vissa masker. Därför var det ju intressant att det dröjde ända till ikvälll då Hans Rosenfeldts namn kom upp. Och extra fint då att det var Felix Herngren som lyckades få in sitt enda rätt  under säsongen.

Roligast under kvällen var såklart Malou von Siewers cameo som härligt bjöd på sig själv och låtsades vara under David Hellenius ”mask”. En tydligt signum och upptåg för Edward af Sillén som regisserat säsongen ihop med Måns Nyman.

Nu ser jag fram emot säsong två och jag gissar att kändisarna står på kö för att vara med. Ska bli kul att se vilka spektakulära dräkter vi får se och vilka som dyker upp under dom. Receptet är ju att hitta kända ansikten som inte är sångare utan som KAN sjunga trots att deras huvudprofession är nåt annat. I årets skörd var det ju bara Kikki som egentligen var sångare. Och hennes röst fick man ju förställa/mumla till i de första avsnitten för att de inte skulle vara för uppenbart…