Årets Eurovisonfinal är verkligen mer svårtippad än nånsin tidigare. Vilket spår går Europa på i år? Uttrycken i de mest omtalade vinnarkandidaterna skiljer sig otroligt mycket, och man undrar om två års pandemi satt nån prägel på vad folk vill ha? Vackert vemod, som i de franska och schweiziska låtarna? Rockig ilska som i Italien och Finlands bidrag? Poppig glädje som i Malta och Islands bidrag? Eller bara nåt helt annat som i Ukrainas nummer?
Who knows?

För mig sticker Italien, Malta, Schweiz och Ukraina ut mest. Alla fyra känns som vinnare när man ser dem på scenen, och alla bjuder på tre minuter som man omöjligt kan slita blicken från tv-rutan.
Italien har liksom haft ett vinnarbuzz i många år och nånstans finns det i Eurovisions DNA att länder som varit på G till slut vinner. Och Måneskins röjigt fiffiga rock är verkligen inte dum, och sångaren Damiano är en sån jävla star. Zitti e Buoni skulle lätt kunna bli en europeisk superhit.

Maltas svenskskrivna Je Me Casse är ett stycke female empoerment i silverdress som jag älskar. Blott 18-åriga Destiny levererar så jäkla bra, och låten är redan en radiohit i Sverige. Det är liksom den perfekta mixen av 2018 års älskade etta och tvåa, Nettas Toy och Elenis Fuego. Hur kan det INTE vinna liksom?

Sen så har vi Schweiz med Gjons Tears Tout´L Universe. Så vacker, så vemodig och så rasande snyggt framförd där vi flyttas in i ett svensktskapat universum som fångar betraktaren direkt. Varje gång jag ser detta så känns det också som ett vinnarnummer.

Men Frankrike, Litauen, och framförallt nämnda Ukraina flåsar i nacken på nämnda trio. Ukrainas intensiva strupsång bland vita kvistar är liksom allt man älskar med Eurovision: Egensinne, tempo, galenskap och känslor, allt förpackat på ett ursnyggt sätt. Blir liksom inte alls förvånad om GO:A är folkets favorit ikväll. Och just i skrivande stund känner jag att den kan dra det längsta strået. Den har liksom det där lika extra och har redan börjat bubbla på listor runt om i Europa. Landet är dessutom mästare på att göra magiska nummer. Allt med Shum hypnotiserar.

Och förutom nämnda länder höjer jag varnande fingrar för Bulgarien, Finland och Cypern som all KAN skrälla om allt står rätt för dem ikväll.

Men hur ska det gå för Tusse och Sverige då? Vi kom till Rotterdam med vinnarfeeling, men under de senaste veckorna har det blivit uppenbart att Europa inte riktigt delar den inställningen och nu får vi vara glada för varje poäng vi får ikväll.
Grejen är att Voices ÄR en bra låt, och numret och Tusse är bra, men det sticker inte ut i startfältet som vi hoppades. De andra länderna har växlat upp i år, så är det bara.
Men hallå: De senaste tio åren har vi två segrar och i princip bara topp 10-placeringar. Att vi nu dessutom är ett av få länder som ALLTID tar oss till final är en oerhörd bedrift i den musikaliska djungeln som ESC är.
Så, ingen skugga på Tusse, och resultatet blir nog okej ändå. 14?

Programmet är bättre än semifinalerna och Nikki De Jager sticker inte bara ut längdsmässigt. Hon är stjärnan och hennes Eurovision-tutorials tar jag med mig från detta i övrigt bleka värdskap. Förutom en hel massa Duncan Laurence så bjuds vi även på en härlig bukett med gamla vinnare som uppträder på hustak i Rotterdam. Nostalgi att se bland annat Sandra Kim, Lordi och Helena Paparizou framföra originalversioner av sina hits. Svenske Måns dyker såklart också upp. Har han varit med i varje sändning av ESC sedan han vann 2015…?

Slutligen, ett sött lesbiskt par syns i en kyss kvällens intro. Älskar alltid att det görs med en självklarhet och att homofientliga länder får det med i kvällens sändning.

Spännande blir det i alla fall, här är omdömen och betyg:

1. Cypern / Elena Tsagrinou – El Diablo
QX QX QX

Detta är tre minuters dansant Eurovision-perfektion. Elena sjunger snorbra för att röra sig så otroligt mycket i den här mixen av Gagas Bad Romance och Eleni Fourieras Fuego. En härlig start på tävlingen och topp 10 för Cypern igen.

2. Albanien / Anxhela Peristeri – Karma
QX QX

Albaniens låt är verkligen inget märkvärdigt, vi har hört liknande från landet förut. Men numret av svenska Sacha Jean Baptiste är otroligt effektivt och lyfter helhetsintrycket. Dock, startnummer två skvallrar om ett den halkade med från sin semi och att den slutar  långt från toppstriden.

3. Israel / Eden Alene – Set Me Free
QX QX

Israels låt är glad, det ger jag den. Men oj så menlöst detta är! Hur mycket Eden än stilar med sina toner så är detta en axelryckning.

4. Belgien / Hooverphonic – The Wrong Place
QX QX 

I varje semi röstades en låt som bröt av mot all käck uptempo och stora gester, vidare. Semi1:s avbrytarlåt är denna, en lunkande ballad från det belgiska bandet vars storhetstid sedan länge är över. Kan nog bli en del jurypoäng. men från folket blir det inte mycket. 17:e plats?

5. Ryssland / Manizha – Russian Woman
QX QX QX

Jag älskar när Manizha glider in i sin dräkt sydd av tyg hon fått skickat till sig av kvinnor från hela Ryssland. Låten kanske inte är det mest radiovänliga, men det är egentligen sekundärt. Detta är mer ett statement än en låt. För titta på kvinnoväggen bakom sångerskan och de fyra körsångarna: När såg vi senast dragqueens, transpersoner och lesbiska representera det stora landet i öst? Manizha rör om, och det älskar vi henne för.

6. Malta / Destiny – Je Me Casse
QX QX QX QX

Nej, jag fattar verkligen inte varför Malta fått ett så konstigt lågt startnummer. Dessutom inklämt efter en annan kvinnostärkande sång! Gick Malta inte så bra i semin som vi tror? Det skulle fara väldigt konstigt, för jag ser verkligen denna som en av vinnarkandidaterna och kan inte se mig mätt på Destinys fantastiska leverans i tisdags. Den går redan varm i svensk radio och detta skriker hit. Dessutom vill vi ju att ett land som aldrig vunnit ESC får äran. Heja!

7. Portugal / The Black Mamba – Love Is On My Side
QX 

Här en semi tvås ”avbrytarlåt”. En soulig ballad, som för ovanlighetens skull för Portugal, sjungs på engelska. Detta är verkligen inte min påse, och jag tar kisspaus nu. Men jag befarar att den kommer att håva in massa jurypoäng för att de tycker detta är ”riktigt” musik och för att den just bryter av i alla poppiga uttryck. Topp10?

8. Serbien / Hurricane – Loco Loco
QX QX QX

Få nummer gör mig på lika glatt humör som den här serbiska trions hårsvallande Beyoncé-dans. Ett poppigt balkan-tuggummi som verkligen inte tappar smak under tre sekunder, och det är befriande att de inte gick på det engelska spåret utan behåller sitt modersmål. Vinnare är det inte, men typ plats 14? De flesta ex-jugoslaviska länderna saknas ju i finalen och då lär detta bli en röstmagnet för regionen.

9. Storbritannien / James Newman – Embers
QX QX

De varken vill eller kan skicka nåt som ens är i närheten av prispallen. Britterna ger oss visserligen musik som låter nu, men det är så himla tandlöst. Man glömmer låten innan den ens är slut. Och Newman är ingen stjärna. Sist igen?

10. Grekland / Stefania – Last Dance
QX QX QX

Greklands Hanna Ferm är tävlingens snyggaste popbrud och levererar sin vemodiga danspop fläckfritt. Men nåt saknas för att man ska få den där wow-känslan. Mitten.

11. Schweiz / Gjon’s Tears – Tout l’Univers
QX QX QX QX

Varje gång jag ser Gjon framföra den här vemodiga balladen på franska känner jag ”vinnare”. Jag fattar inte att den inte ligger högre i oddstabellerna, och att folk verkar föredra balladen från Frankrike framför detta. Sångaren sjunger så jäkla bra och jag har tinat rejält för den här låten. Den berör och i en rättvis värld är detta topp3. Minst.

12. Island / Da∂i Freyr og Gagnamagni∂ – 10 Years
QX QX QX

Allt är en aningen sämre variant av fjolårets superhit (och troliga vinnare) Think About Things, med tillhörande knasdans . Men bandet är charmigt quirky, och har absolut sina fans. Topp10.

13. Spanien / Blas Cantó – Voy A Querdarme
QX QX

Spanien fortsätter skicka kompetenta låtar och artister som inte sticker ut. Att man då inte kvalar utan bara dyker upp i finalen är knappast en fördel i detta enorma låtbrus. Utanför topp20.

14. Moldavien / Natalia Gordienko – SUGAR
QX QX QX

Jag fattar inte varför man skippade det härligt färgglada snasktemat i musikvideon och bara gick på ett snyggt nummer med ännu en rosa LED-vägg. Låten förtjänade nåt bättre än den här behandlingen. Nedre halvan.

15. Tyskland / Jendrik – I Don’t Feel Hate
QX QX

Jendrik har ett bra budskap om att man alltid ska vara den bättre personen än de som förtrycker/mobbar/snackar skit. Problemet är bara att man inte alls fattar vad han sjunger i den snabba refrängen, och då blir numret med en stor dansande hand bara obegripligt. Utanför topp20.

16. Finland / Blind Channel – Dark Side
QX QX QX

Den finska rocklåten har en bra ”ah-ah”-hook i refrängen och den har gått rätt bra på listorna över Europa sedan semin i torsdags. Men i finalen står den sig lite slätt mot den italienska rocken som är modernare, sexigare och helt enkelt bättre. Plats i mitten?

17. Bulgarien / Victoria – Growing Up is Getting Old
QX QX

Numret är ursnyggt där Victoria stå på en klippa i projicerat vatten på scenen. Och hon sjunger såå bra. Men jag tycker verkligen att låten är ett stort sömnpiller med sina Disney-stråkar och ljuva körer. Men jo, detta kommer nog gå hem i jurysammanhang och det blir ändå en okej placering. 12-ish?

18. Litauen / The Roop – Discoteque
QX QX QX

Låten som inledde hela ESC-festen i tisdags har jag länge hållit som en vinnarkandidat, men i takt med att andra länder började glänsa lite mer så tappade The Roops solo-dansarhyllning sin finnish. I en rättvis värld är detta topp5 och med lite tur kan den gula trion och de färgstarka dansarna ta sig dit.

19. Ukraina / Go_A – Shum
QX QX QX QX

Det här är låten som ”hände” i veckan. Den har klättrat på listorna runt om i Europa sedan semin i tisdags, och på YouTube går den grönpälsbeklädda sångerskans strupsång som tåget. Det är omöjligt att inte fångas av det här bidraget och numret är tre minuters hetsig ESC-perfektion. Garanterat topp 5 och stor chans att de får flest röster av folket. Är jurygrupperna lika fångade så blir det Kiev igen 2022.

20. Frankrike / Barbara Pravi – Voilà
QX QX

N får förlåta en gammal Eurovision-krönikör, men detta är så hittepå för mig. Varför skulle en överdramatsik Piaf-pastisch som känns mer fransk än brie, baguetter och tio Eifeltorn ihop plötsligt fånga Europa? Fattar inte hur detta kan vara segertippat! Jaja, Barbara är svinduktig och intensiv och så, men jag får ingen som helst feeling för det här. Topp10, men vinner? No. Nein. Njet.

21. Azerbaijan / Efendi – Mata Hari
QX QX QX

Texten är så dum att klockorna stannar, men låten är så otroligt härlig och Efendi och hennes tofsiga dansbrudar levererar så jäkla kraftfullt. Jag har börjat älska detta och övre halvan är inte omöjligt.

22. Norge / TIX – Fallen Angel
QX QX QX QX

Fina TIX tog sin excellenta boybandsballad till final genom ett snyggt semiframträdande som sticker ut i sin ängalestetik. Detta är en av årets bästa refränger och jag skulle bli överlycklig om det blev en bra placering. Men segern här är finalplatsen i sig. För att en mobbad kille med tourettes får stå på scenen och representera sitt älskade hemland betyder mer för TIX än för någon annan. Heja!

23. Nederländerna / Jeangu Macrooy – Birth of a New Age
QX QX 

Black Panther – the Musical? Som vanligt är arrangörslandet livrädd för att behöva göra detta igen så då skickar de en låt som är helt chanslös. Och lösenordet är: broccoli.

24. Italien / Måneskin – Zitti E Buoni
QX QX QX QX

Italien toppar oddstabellerna att vinna Eurovision i år, och jag fattar absolut varför detta ses som en contender. Damiano David levererar den här moderna rocklåten med sån sexig intensitet att man blir helt knäsvag. Rom 2022? Possible!
(Och för er som undrar: Bandnamnet kommer av den kvinnliga gitarristens danska påbrå)

25. Sverige / Tusse – Voices
QX QX QX

Sverige har fan tur. För detta är ett riktigt bra startnummer för Tusse där vi ligger friskt i minnet när Europa börjar bestämma hur de ska rösta. Voices är en bra låt, men har i det här startfältet blivit förglömlig och då får vi bara hoppas att jurygrupperna och folket i alla fall ger ett par poäng till Tusse. Och visst, låten är ”död” på YouTube men går rätt bra på listorna i Europa, Så, vinner gör vi inte, och topp10 kan vi egentligen bara hoppas på. Men visst fan borde Tusse slå Robin Stjernbergs You-placering 14 från 2013?

26. San Marino / Senhit – Adrenalina
Detta är lite som när Arvingarna avslutar Mello-finalen i Globen: Det har noll med toppstriden att göra, utan skapar mest bara en härligt festlig avslutning. Övertända Senhit och hennes amerikanske rappare bjussar på fest i låten som låtskrivarna snott från sig själva (lyssna på Suzy P:s Melloflopp Moves…).