Helsicke vilken tv-kväll! Efter att jurygrupperna lämnat sina röster ledde Schweiz med Frankrike som tvåa, och Malta var trea. Hela sexton länder hade då fått varsin tolva (tyvärr var Sverige inte ett av dessa), och Schweiz hade fått nio och Frankrike fem. Italien låg på en fjärdeplats och Island var femma. Det skulle visa sig att det var just dessa fem länder som hamnade topp 5, men i en annan ordning…

Italien blev alltså efter flera års topplaceringar äntligen etta Eurovision. Tittarna avgjorde till deras fördel och gav Italien hela 316 poäng, vilket gjorde att de slutade på 524 poäng totalt. Rättvist och som jag skrev igår en av de länder som var mest troliga att vinna.

Sist vi firade Eurovision Song Contest, 2019, så blev Mahmood tvåa med Soldi, och nu blev det alltså Måneskin (danskt namn då den kvinnliga gitarristen är till hälften dansk), som tog hem segern till stövellandet. Det är Italiens tredje seger och den första sedan Toto Cutogno vann i Zagreb 1990.

Zitti e Buoni var det europeiska folkets vinnare, och cirka 60 poäng efter kom Frankrike på 251 poäng. Den italienska rocklåten har haft en hypnotiserande effekt på mig sedan den utsågs som landets representant i San Remo-festivalen, den enda förtävling som kan konkurrera med Mello i intresse och kvalitet. Det ÄR en stark låt, och framför allt är det positivt att en rocklåt kan vinna ESC såhär 15 år efter att Lordi vann. Men främst: Det var folkets etta. Och det skvallrar om att det är en hit.

Sverige och Tusse fick totalt 109 poäng, 63 av tittarna och 46 av juryn. Ett resultat som äntligen kan ta död på snacket om att juryn alltid räddar oss. Tusse gav allt när det gällde och att få fler poäng av tittarna än favoriten Malta är en jäkla bedrift. Heja!

Fyra av topp fem är för övrigt icke-engelskspråkiga låtar: Italien, Frankrike, Schweiz och Ukraina blev alltså etta, tvåa, trea och femma medan förra årets tippade vinnare Island blev fyra med sin engelskspråkiga 10 years.

Jag har aldrig varit ett fan av franska Barbaras dramatiska cabaret-trall men gör hatten av för andraplatsen. Det är viktigt att stora länder som Frankrike då och då får visa att de kan utmana om segern.

Schweiz visade också att de är på G genom att toppa Luca Hännis fjärdeplats från 2019 med She´s Got me, och kamma hem broset. Coolt!

Den stora skrällen under kvällen är att tippade Malta slutade på en rätt kass sjundeplats med 47 poäng trots att de vann semi 1 i tisdags. Här visar man ju verkligen hur ett startnummer kan döda en låt…

Vi måste också poängtera hur bra det här redovisningskonceptet är. Fan vad spännande när de första fyra länderna fick noll! Aldrig tidigare har det hänt att så många länder får noll i telefonomröstningen. Storbritannien, Tyskland, Spanien och värdlandet Nederländerna kammade noll! De var alltså inte på ETT ENDA av de 39 röstande ländernas topp10! Dessa länder borde ju verkligen känna gör om och gör rätt!

Vi hoppar vidare till lite statistik:

Sveriges tittarröster gick främst till Norden: Finland fick 12, Island 10 och Norge fick 8. Strax efter gav vi Litauen 7, Frankrike, 6, Schweiz 5, Ukraina 4, Italien 3, Malta 2 och Serbien1. Lite överraskande att ständiga Sverige-favoriten Cypern och El Diablo fick noll!

Vår svenska jury var lite mer på rätt spår och gav visserligen svenskskrivna Malta 12:an, men vinnaren Italien fick 10! Rockiga Finland fick noll av vår jury medan Island fick sjuan och Norge fick två poäng av juryn.

Så, där har ni det. Nästa år väntar Eurovison i Italien!