I dag den 1 juli är det premiär för Netflix nya serie Young Royals. I sexdelars-serien spelar Edvin Ryding prins Vilhelm som efter ett nattklubbsslagsmål hamnar på internatet Hillerska. Där lär han känna Simon (Omar Rudberg), en så kallad ”extern” som bor på orten och fått möjligheten att studera med de rika och priviligierade.

Young Royals är ett ”coming of age”- drama, regisserat av Rojda Sekersöz (konceptuell regissör) och Erika Calmeyer, och serien är försedd med en cool ung cast som skildrar pressen som ställs på ungdomar idag, från familj och sociala medier, och att försöka hitta sin roll i livet och på vägen bli kär.

Omar Rudberg debuterar i rollen som Simon, en roll han hittade tack vare kompisen Felicia Truedsson som hade sökt till Young Royals (hon har också en roll i serien). Han skickade iväg ett mail om att han var intresserad av att provspela, och efter ett par provfilmningar, så var rollen hans.
Omar: Den passade mig så bra. Jag och Simon är lite lika: vi sjunger och är båda lite av outsiders som känner eller har känt att vi inte passar in. Jag relaterar mycket till hur han har det i sin vardag, som killen vissa ser ner på, för hans etnicitet eller för att han tillhör arbetarklass. Jag var också det svarta fåret när jag kom från Venezuela och började skolan i Sverige och inte kunde språket.

Under inspelningarna upptäckte Omar att hans bakgrund som artist, både solo och som en del i The FO&O, inte nödvändigtvis var en fördel i skådespeleriet.
Omar: Här ska jag vara en helt annan person, och det var en svår grej där man kommer från artisteriet där man är 100 procent sig själv. Men det var bra att släppa på kontrollen och veta att jag bara ska koncentrera mig på mitt skådespelande.

Under provspelningen klickade Omar och Edvin direkt. Edvin visste att han skulle provfilma mot en kille som hette Omar, men inte så mycket mer.
Edvin: Men när han kom in genom dörren kände jag igen honom direkt. Jag såg honom redan 2013 när han och de andra var förband till Justin Bieber i Globen (skrattar).
Båda var ense om att provfilmningen gick riktigt bra, och en vecka senare sågs de för en fika och för att snacka igenom sin upplevelse. Och inom kort var båda klara för huvudrollerna i Young Royals.
Edvin: I Wilhelm det fanns det så mycket outforskat som man kunde gestalta och nyansera. Rollen kändes ny och väldigt spännande.

Serien tar upp ämnen som homosexualitet, etnicitet, klasskillnader och det mesta som rör tonårstiden, och sökandet efter vem man är.

Omar: Det finns så många tonåringar som går igenom jobbiga grejer och vi hoppas kunna visa en del av det, att visa att de inte är ensamma.

Kort efter att Wilhelm börjar på Hillerska märker man att han dras till Simon, som i serien är öppet gay. Edvin Ryding säger att han attraherades av att det däremot inte fanns en etikett på Wilhelms sexuella läggning.

Edvin: Allt är inte svart eller vitt. Att vara ungdom och hitta vem man är, är svårt nog och att sedan, som i det här fallet, vara en prins som har hundratals år av traditioner på sina axlar, där ingen varit öppet homosexuell, det är inte lätt… Samtidigt vill vi inte göra sexualiteten till en stor grej, för det är det ju inte. Kärlek är kärlek, och Wilhelm går ju på sina känslor och börjar att attraheras av en annan person.

Ni är ju fortfarande unga båda två (Omar är 22 och Edvin 18), känner ni igen er i det här med att samhället vill boxa in er och sätta etikett på vilka ni är?
Edvin: Alltså, jag har inte funderat så mycket kring hur jag boxas in, men jag skulle säga att samhället är väldigt heteronormativt. Man behöver ju inte komma ut för att vara hetero liksom.
Omar: Jag upplever att många vill sätta en stämpel. Jag tycker inte att det ska behöva vara så tydligt, för att det är inte ens hela person. Du är mer än din sexuella läggning. Jag har själv känt av det, oavsett om det handlar om sexualitet eller annat, att jag inte passar in i normen. Och det var det jag gillade med Young Royals. Att du behöver inte definiera dig och kan bryta normer, det vill vi visa i serien. Simon är gay, och Wilhelm vet vi inte. Och det är okej att det är så. Människan är en komplex varelse och ibland vet man inte själv.
Vet ni själva?
Omar: Nej. Det har gått i perioder, inte bara läggningen utan min egen stil, jag har bytt stil helt. Alla går igenom perioder där man tvivlar på vem man är och experimenterar innan man hittar sig själv, det är inget konstigt. Jag har lärt mig äga det.
Edvin: Att experimentera är en del av att växa upp. Allt är inte är svart eller vitt, och jag har känt en stor trygghet hemifrån där att de är väldigt accepterande. Men jag tycker inte det spelar så stor roll egentligen. Bara man mår bra.

Magnus Rosmark, Johan Forsling, Edvin Ryding & Pernilla August som kungafamiljen i Young Royals.

Omar och Edvin har ett par intima scener i serien, och innan dessa filmades jobbade de med en intimitetskoordinator, en lite ny roll på inspelningsplatser som ska göra så att skådespelarna känner sig trygga under scener som kan blottläggande och obekväma.
Edvin: Vi hade en fantastisk intimitetskoordinatior, Sara Arrhusius, som såg till att vi innan intima scener blev bekväma och lugna. Man bygger upp nåt som är svårförklarat, men väldigt tryggt. En kärleksscen är lite som en väl koreograferad dans, där allt är planerat.

Edvin, varför tror du att Wilhelm faller för Simon?
– Alla i Wilhelms omgivning tar i honom med silkeshandskar, men Simon är inte alls sån. Han är någon som sticker ut i den här miljön av priviligierade unga. Han har också en integritet som Wilhelm dras till.
Och Simon?
– Simon dras till Wilhelm för att han känner igen sig i att inte passa in. Ingen av de trivs, de är båda annorlunda även om de har helt annorlunda liv. Simon känner att Wilhelm är den enda som ser honom.

Så, om det här hände i Sverige, att en ung prins faller för en kille, hur skulle det tas emot?
Omar: Jag tror att vi i Sverige kommit väldigt långt, vi är väldigt openminded, så det skulle nog inte vara några stora problem. Sen kommer vissa alltid ha åsikter och tycka att två människors kärlek angår dem. Men det är intressant för det finns ju inget att jämföra med eftersom det aldrig hänt.

Edvin & Omar i serien som Wilhelm och Simon.

Hur känns det nu att kanske bli ett ikoniskt kärlekspar i stil med Fucking Åmåls Agnes & Elin, eller Elitskolans ”Omander”?
Omar: Jag tycker det vore fantastiskt. Främst för att det är så häftigt att prata om alla ämnen som tas upp i serien på en så stor plattform…
Edvin: Serien kommer vara tillgänglig i 190 länder och det känns storslaget om bara en person kan relatera så har vi uträttat nåt.
Omar: Tänk om en liten pojke på tio år nu får se att den här kärleken finns på riktigt, att han får se att han inte är ensam om att känna sig så här. Jag tror inte riktigt att vi fattar att alla snart kommer att kunna se vad vi gjort. Att det ska beröra folk över hela världen…

Det är ju en serie, är ni öppna för en fortsättning?
Omar: Absolut, till hundra miljoner procent. Och skulle det bli en fortsättning så betyder ju det att publiken uppskattat vad de sett, och det vore fantastiskt.

I sommar väntar mest ledighet för Edvin Ryding som haft en hektisk vår bakom sig, medan Omar fortsätter att provfilma för fler roller, och såklart, spela in ännu mer musik.  Den 2 juli släpper Omar två låtar som också hörs i serien.
– Jag är inne i ett kreativt flow och mer taggad än någonsin. Så jag vill bara ta tillvara på den här känslan just nu.

Omar Rudberg och Edvin Ryding fann varandra direkt.