Trots att utställningen ”Bögar – i en förbjuden tid” öppnade redan innan sommaren var det först på onsdagskvällen som Hallwylska Museet kunde bjuda in till att fira den väl omskrivna och, berättade museichef Heli Haapasalo, väl besökta satsningen.

Utställningen var från start tänkt att släppas redan 2020, som del av 100 års-jubiléet av Svenska Baletten, startad av Hallwyl-sonen liksom konstsamlaren Rolf de Maré och en av hans män, dansaren och koreografen Jean Börlin. Just denna koppling gjorde att utställningen fokuserat på just homo- och bisexuella män.

I fem rum högst upp i det ståtliga palatset berättas om tiden från att homosexuella relationer uttryckligen förbjöds i svensk lag, till avkriminaliseringen (nästa i alla fall, olika åldersgräns behölls för att skydda ungdomen) 1944.

Kultur- och regnbågsgänget fick lyssna till en av den svenska homohistoriens främsta, Karl Gerhard, tolkad av estradören Mattias Enn och pianisten Carina E Nilsson, liksom talen Heli Haapalso och de två medproducenterna Jonas Gardell och Jon Voss.

Utställningsperioden, kunde meddelas under kvällen är förlängd och  visas fram till i mars 2022. Samtidigt med denna har en bok av de Maré-kännaren Erik Näslund släppts som går att beställa via museets nätbutik och på plats, i svensk eller engelsk utgåva.