Han slog igenom för nästan tjugo år sedan i den första säsongen av tv-klassikern Fame Factory. Då var Patrik Rasmussen 21 och sparrade med Bert Karlsson, sjöng sig till final (där han slutade tvåa), och kom ut dessutom ut i programmet. Idag är han 40 och ny sångare i dansbandet Xplays. QX catchade upp med Patrik om åren som gått, om att vara öppen i dansbandsbranschen och hur hans minns Fame Factory-tiden.

Vad fick dig att höra av dig till Xplays och vilja ha jobbet som bandets sångare?
– När Covid-19 slog till och alla inbokade jobb ställdes in började jag jobba som musiklärare på grundskolan. Men jag har saknat att stå på scen och har funderat vad jag ska göra när man släpper på restriktioner. En kväll kollade jag på om intressanta dansband sökte sångare. Första dansbandet jag klickade in på var Xplays som jag hört talas om och dom sökte sångare. Så jag skickade iväg ett mail att jag var intresserad och sen gick det fort. Jag fick provsjunga och vi klickade som band från dag ett. Nu har vi både haft livestream på Facebook och släppt vår första singel Om du undrar tillsammans.

Hur är det att vara sångare i pandemitider, hur har dessa månader varit?
– Nu är upplägget att man kör sittande konserter eller livestreams. Det är ju inte i närheten så kul som att stå framför en publik. Förhoppningsvis blir det verklighet i slutet av månaden då restriktionerna släpps. Vi har fått in många spelningar och det ska bli så kul att få komma ut och sjunga till en publik. Jag tar det med ro, man vet ju aldrig hur det utvecklas…

Hur är Xplays stil och sound?
– Modernt dansband med 80-90-tals influenser, den musiken som alltid tilltalat mig mest. De har otroligt bra låtar som de fått av dom bästa låtskrivarna i branschen. Vilket gör det väldigt lätt att sjunga och tycka om dom. Dom har inte en enda dålig låt!

Hur HBTQ+vana är grabbarna, var det en självklarhet att du är öppet gay?
– Dom är väldigt vana vid HBTQ och det känns naturligt att vara en del av bandet. Förra sångaren var även han homosexuell. Det är inget jag reflekterar över. Jag är den jag är och dom har valt mig som sångare. Dom får ha lite extra glittriga kavajer ibland som jag fixar till spelningar, men det får dom stå ut med (skrattar).

Patrik med grabbarna i Xplays.

Hur är dansbandsbranschen annars i stort, bryr sig folk om att nån är gay idag?
– Jag tycker att det är mycket mer öppet idag än det var för 16 år sedan då jag slutade i bandet Date. Idag behöver man inte diskutera just läggning, eller svara på frågor kring den vilket känns som ett stort steg. Det hjälper att vara öppen och komma ut, det blir mer accepterat med åren.

Vad har du gjort de senaste åren?
– Jag har jobbat på Wallmans Salonger, gjort musikalerna Aida och Tarzan, och jobbat som nöjesvärd på Birka Cruises, som dessvärre gick i konkurs i pandemin. Idag jobbar jag 100% som musiklärare och spelar med Xplays på helgerna.

Nästa år är det 20 år sen Fame Factory, hur känns det?
– Tiden bara rusar iväg. Men det är det roligaste jag har gjort. Jag sjöng på ett bröllop i Skara för några veckor sedan tillsammans med Anna- Klara Folin som var med i samma säsong. Vi tog ett kort utanför posthuset där vi bodde. Allt var så litet. Känslorna, nervositeten kom tillbaka. Jag till och med saknade Bert Karlsson lite (skrattar).

Bert ja, han var rätt hård mot dig, hur var er relation då och har ni kontakt idag?
– Vi hade nog en ganska bra relation även om han ville göra mig lite elak. Jag vet inte om han lyckats, lite kanske. Vi har inte mycket kontakt idag dessvärre. Han är inte i branschen på samma sätt som då. Våra vägar möts inte lika ofta som dom gjorde förr.

Du gjorde Mello med Date 2005, är det nåt du skulle vilja göra igen?
– Det var så roligt. Vem vill inte uppleva Mello igen? Jag älskar ju Mello och allt vad det innebär, jag hade inte tackat nej med en bra låt.

Du kom ju också ut i Fame Factory, hur var det?
– Det kändes bra, omtumlande och rätt på alla sätt och vis. Livet blev såklart mycket bättre och lättare att leva efter den perioden. Jag träffade kort därefter mitt ex som jag var tillsammans med i 14 år. Jag fick väldigt fin respons under min komma-ut-period, jag skulle säga ALLA i min närhet var positiva. Vilket jag önskar och hoppas att det ska göra för alla som gör det.

Hur är det med kärlekslivet idag?
– Kärlekslivet är bra. Jag lever med Erik på en gård med hästar, hundar, katter och höns i Grästorp/ Västra Götaland. Jag fick inte bara Erik utan alla djur på köpet. Jag dricker en kopp kaffe allrahelst på verandan till vardags och så åker vi till storstan när vi är lediga. I helgen var vi på Hamburger Börs och kollade på Magnus Carlssons show. Jag gillar både lugnet på landet och bruset i stan. Ultimat vore en lägenhet i Stockholm som man kan besöka när lusten faller på.

Xplays singel Om du undrar är ute nu.