Så, de första fjorton artisterna och låtarna till Melodifestivalen 2022 släppta. SVT smög ut dem lite diskret utan varken presskonferens eller pompa. Är det nya vägen att gå nu när general Björkman lämnat skutan? Det känns lite ledsamt. Nästan som att SVT skäms över vad som ska synas i årets största tv-program.
Nåväl, här är mina spontana reaktioner.

♠ Linda Bengtzing är med för åttonde gången. Vi slutar aldrig att älska Linda och hon kommer för alltid vara en av våra största Mello-ikoner för klassiker som Alla Flickor, Jag ljuger så bra och Hur svårt kan det va? Och  ja, fan i viss mån även för E Det fel på mig. Men efter det har det både låt- och resultatmässigt gått utför och 2020 års mespop Alla mina sorger sammanfattade på nåt sätt det vi känner för Lindas Melloförsök nowadays.  MEN. När nu G:son och superheta Myra Granberg nu skrivit låten Fyrfaldigt hurra! måste det väl bli magi?

♠ Sjöbjö…f´låt, Anders Bagge Mellodebuterar. Men är han den enda The Masked Singer-kombatanten som får chansen i år? Jag hade ju hoppats på Lotta Schelin efter hennes magiska Goliat i jokerdräkt! Men Bagge impade röstmässigt i TV4-succén, och med en låt av veteranerna G:son, Boström och Jansson är detta redan en het finalkandidat.

♠ John Lundvik på svenska? Tja… bara texten inte innehåller ordet ”kära”…(00.40 in i klippet)

LIAMOO.

♠ Liamoo stegar in i festivalen igen med sina 47:0r och en nybakad baby på armen. Men trots två finalplatser har han inte gjort något väsen av sig utanför Mello (trots att Lonely var rätt bra).  Förväntningarna är nu större än 24-åringens fötter, och allt annat än en vinnarlåt är slöseri.

♠ Teenbopparen THEOZ har äntligen åldern inne. Men ger han oss nåt annat än en låt i stil med Theori eller Het, och jag (THE)OZAR av missnöje.

♠ Popriddaren Klara Hammarström imponerade ifjol och blev då sexa totalt med Beat of Broken Hearts. Jag hade gärna sparat henne ett år till så att comebacken varit lite mer efterlängtad. Men med Anders ”Like Fire Tonight” Wrethow och Jimmy ”The Joker” Thörnfeldt på upphov kanske det var oemotståndligt att plocka in henne. Galopp mot final?

♠ Niello & Lisa Ajax. Har längtat efter Niello i Mello. Ajax… inte direkt så. Men hon har ju klarat final alla tre gånger hon medverkat och sjunger alltid bra. Däremot når ju såna här tillfälliga hitte-på-konstellationer i Mello varken final eller framgångar: Swedish House Wives, Ellen Benedictson & Simon Peyron, Snygg-Erik & Tone Damli, Isaksson/Nilsson/Svenningsson...

♠ Tribe Friday. ”Målet är väl att känna oss lite som emo-kusinen som dyker upp i trasiga jeans på familjebröllopet med prinsesstema”. Suck.

♠ Faith Kakembos Crying Rivers är en av de senaste årens mysigaste Mellolåtar, och souliga Kakembo är en varm och skicklig sångerska. Däremot låg hon ungefär på plats 137 över min lista över Melodifestivalcomebacker jag hoppats på. Men okej, jag har ändå Faith att låten är bra.

♠ Cornelia Jacobs får chans till revansch efter sina sura Love Generation-toner 2011. Hennes urbegåvade bästis Isa Molin ligger delvis bakom låten, och hon har ju visat att hon kan penna vansinnig bra ballader. Som Lisa Ajax Torn, och sin egen grovt underskattade pärla Scared Holdning On To You, Det ger hopp.

♠ Samira Manners har skånske musiksmakaren Fredrik Andersson bakom sig. Han är mannen bakom en av de största och mest oväntade Mello-framgångarna någonsin: Frans If I Were Sorry.
Så: hoppfull.

♠ Omar Rudberg är med för tredje gången, och är ett av årets toppnamn efter Young Royals-framgångarna och 1,3 miljoner Insta-följare i bakfickan. Hans senaste Om om och om igen var en grower, men nu sjunger han på engelska. Jag blir dock lite orolig eftersom hans FO&O-kollegor inte nått de framgångar som förutspåtts under deras senaste Mellomedverkan. Och Omars senaste singlar har inte riktigt flugit på listorna trots hans teen-idolstaus.

Cazzi Opeia.

♠ Cazzi Opeia. Om låten inte är en ny Batman & Robin så kommer jag inte att heja på Cazzi Opeia.

♠ Danne Stråhed har jag dålig koll på, men en låt som enligt förhandssnacket ska vara i Guld och Gröna Skogar-land och dessutom heter Hallabaloo kan inte vara fel. Är Sveriges alla förskolor förvarnade?

Så, då har vi fått popen, schlagern, barnfavoriten, den svenska balladen, och soulen. Då väntar jag på rock-dängan, dansbandslåten, latinobidraget och Robin Bengtsson.

Dessa låtar är klara för Mello 2021 (nästa vecka presenteras resterande 14)

Bigger Than The Universe – Anders Bagge 
Låtskrivare: Anders Bagge, Jimmy Jansson, Peter Boström, Thomas G:son 

Bluffin – LIAMOO 
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali 

Freedom – Faith Kakembo 
Låtskrivare: Laurell Barker, Anderz Wrethov, Palle Hammarlund, Faith Kakembo 

Fyrfaldigt hurra! – Linda Bengtzing 
Låtskrivare: Thomas G:son, Linda Bengtzing, Myra Granberg, Daniel Jelldéus 

Hallabaloo – Danne Stråhed 
Låtskrivare: Danne Stråhed, Fredrik Andersson, Erik Stenhammar 

Hold Me Closer – Cornelia Jakobs 
Låtskrivare: Isa Molin, David Zandén, Cornelia Jakobsdotter 

I Can´t Get Enough – Cazzo Opeia
Låtskrivare: Bishat Araya, Jakob Redtzer, Cazzi Opeia, Paul Rey 

I Want To Be Loved – Samira Manners
Låtskrivare: Samira Manners, Fredrik Andersson

Moving Like That – Omar Rudberg
Låtskrivare: Omar Rudberg, Gustav Blomberg, Amanda Kongshaug, Kristin Marie 

Run To The Hills – Klara Hammarström
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie Aagaard, Anderz Wrethov, Klara Hammarström

Shut Me Up – Tribe Friday
Låtskrivare: Isak Gunnarsson, Robin Hanberger Pérez, Noah Deutschmann 

Som du vill – THEOZ
Låtskrivare: Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt 

Tror du att jag bryr mig – Niello & Lisa Ajax
Låtskrivare: Yvonne Dahlbom, Niklas ”Niello” Grahn Linroth, Jesper Welander 

Änglavakt – John Lundvik
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Benjamin Rosenbohm, Fredrik Sonefors, John Lundvik