Betty White somnade in den 31 december 2021 i sitt hem i Kalifornien. Den 17 januari skulle djur-  och människorättskämpen och sitcom-drottningen ha fyllt 100 år. I samband med jubileet skulle också en ny dokumentär om hennes liv som den längst aktiva skådespelerskan i världshistorien haft premiär. Efter hennes bortgång är det oklart om filmvisningen kommer att äga rum.

Betty White började sin skådespelarkarriär redan som 17-åring och slog rekord med sin över 80 år långa karriär framför kameran. Mest känd från tv-serien Pantertanterna men också älskad för sina roller i The love boat, That 70s show och 30 Rock. Listan skulle kunna bli oändligt lång.

Hon tog öppet ställning för mänskliga rättigheter och var en tidig supporter när debatten om samkönade äktenskap rasade i USA.

– Jag bryr mig inte om vem folk ligger med. Det finns samkönade relationer som är långt mer stabila än heterosexuella. Jag tycker att de ska få gifta sig. Och jag förstår inte hur vissa kan vara så emot det. Lägg dig inte i andras liv, sköt dig själv, sa White i en intervju med Parade Magazine 2010.

I en intervju med Frontier LA år 2011 frågades hon varför hon själv tror att hon blivit så älskad i regnbågssammanhang, vilket hon kopplade till sina frispråkiga  roller och sin starka kärlek till djur.

– Genom min karriär har jag alltid porträtterat humoristiska karaktärer som inte är rädda för att säga vad de tycker, speciellt när det kommer till lite saftiga och kontroversiella ämnen. Jag tror att det väckte något i hbtq-communityt. Vi delar också en väldigt stark kärlek till djur. Med den kombination är vi en väldigt bra matchning.