I kväll är det åter dags för 30-årige copywritern Jimmy Guo att ställa sig vid spisen och laga en rätt som ska få Sveriges Mästerkock-panelens smaklökar att dansa av välbehag. QX ringde upp honom inför programmet.

Hallå Jimmy, hur kommer det sig att du sökte till Sveriges Mästerkock?
– Jag hade sett programmet innan, även den australiensiska varianten och gillat det. Jag har insett att matlagning berör mig på ett känslomässigt sätt, och börjar gråta när folk lyckas i köket. Jag fattar liksom arbetet som ligger bakom. Plus att de senaste åren har jag lagat mer och mer mat, och gillat det. Jag bodde i London under lockdown och matlagning var sättet man underhöll sig. I fjol missade jag deadline för ansökan, men nu hann jag. Och kom med!

Vad är din paradgren, eller styrka i köket?
– Jag lagade mycket fläsksida i början men inget blev riktigt bra (skrattar). Kyckling gillar jag också, men det var det inte så mycket av i programmet. Annars är jag väldigt bra på att jobba med kryddor. Jag älskar att bygga en curry från grunden. Och så gillar jag det sydostasiatiska köket med hela dess smakbild. Jag har kinesiskt ursprung då båda mina föräldrar är från Kina, och älskar att åka till Asien och äta bra, billigt och hitta nya smaker. Jag lever liksom för de tre gångerna om dagen man får äta (skrattar).

Hur var inspelningarna? Var det stor skillnad jämfört med att se det på tv?
– Det var otroligt kul, och inte jobbigt på nåt sätt. Jag gillade att tänka med tävlingshjärnan, att visualisera, planera och lösa problem. Tänket som ligger bakom en tävling är otroligt kul, och efteråt har jag saknat den typen av tävlingsmood. Den stora skillnaden är att det finns 10-15 minuters betänketid innan vi rusar in i skafferiet, där och då sker det viktigaste: Planeringen.

Du är copywriter till vardags, vad gör du då?
– Det innebär att jag skriver kommunikation som modeföretag behöver få ut. Alltifrån texter till kampanjer och hemsidor och sociala medier. Nu jobbar jag för Gant, och jag gillar att jobba kreativt och kommunikativt.

Berätta lite om dig!
– Jag är uppvuxen i Södertälje, och bor nu i Stockholm på Mariatorget. Jag bodde som sagt i London i tre år men flyttade hem augusti 2020. I London fick jag perspektiv på vem jag är, och matmässigt öppnade det mina ögon för en ny värld. London är ju en världsstad och det speglas i matutbudet. Jag frilansade som copywriter där och jobbade bland annat med Victoria Beckham. Men helt ärligt så handlade tiden i London om att ”leva life” och mitt fokus kanske inte alltid låg på arbetet (skrattar).

Men hur var det att hamna i lockdown i en stad man bor tillfälligt?
– I början var det var lite spännande, och jag var van att jobba hemifrån. Dessutom hade jag en härlig uteplats. Men efter ett par månader blev det lite jobbigare, och hade jag inte haft mina två år ”ute i det fria” innan det hände hade det varit tufft. Nu hade jag ändå hunnit få vänner och bekantskaper som jag kunde underhålla.

Är du singel?
– Ja. Och jag trivs bra med att vara singel. Jag tycker att det är kul med killar liksom (skrattar).

Vad gör du mer än att laga mat när du inte jobbar?
– Innan pandemin gick jag ju ut massa. Nattlivet i London var ju väldigt lockande. Annars är det träning, resa… alla vanliga böggrejer som man gör (skrattar). .

Vad har du alltid hemma i kylen?
– Otroligt mycket chilisåser. Säkert tio olika burkar med chili-gojs, och alla behövs. Det är det som är perfekt med det asiatiska skafferiet, man kan snabbt få till bra rätter med i övrigt enkla råvaror om man har bra kryddor.