För vilken mardrömsstart det blev för Oscar Zia (och SVT). Att appen brakade ihop redan under låt två och att man därefter blev tvungen att förlita sig på att folk skulle ringa på sina favoriter var inte en drömöppning för Mello 2022.
Det kräver ju liiite mer av tittarna. Att lyfta luren och sen lägga 3.60/9.90 kr på sin favorit är inte en självklarhet. Om det speglade resultatet? Japp, det är jag övertygad om. På den positiva sidan visade det sig främst gällande den första säkra finalisten, Cornelia Jacobs. Hon har en låt man ringer för. En låt man faller för, och det var låten som ”hände” ikväll. Var det kanske rentav ett Loreen-likande genombrott vi fick ta del av? Det var i alla fall en Dotter-succé, och Cornelia är nu en snorhet kandidat om Turin-biljetten. För de utländska jurygrupperna i finalen kommer INTE att stoppa henne. Och folkets stöd har hon ju uppenbarligen redan.

Hold Me Closer var alltså låten som fick flest röster i den helt telefonbaserade första omgången.  Det var Qx Schlagerprofilers enda QX-fyra, men vi vågade inte hoppas att den skulle ta sig hela vägen direkt. Men folk fattade ikväll. Cornelias genombrott är lika säkert som att Oscar Zia kommer återvända starkare kommande veckor. Det var ju helt underbar tv när Cornelia föll på knä av förvåning, tacksamhet och glädje.

Men tillbaka till trasslet. För det måste sägas: Ett app-haveri kan SVT inte förutse, men man måste ju för sjutton ändå ha en nödplan! Varför hade man exempelvis inte förberett telefonnummer som kunde ligga i rutan OM detta skulle hända? Vi har ju vant oss att agera under låtarna, och att Oscar flashade numren lite snabbt då och då gav inte tittarna så mycket. Så jag gissar att de som främst röstade i omgång ett är de som, som sagt, brinner för Mello, och vet att numren finns i appen.

Att appen sen heller inte funkade under omgång två är ju under all kritik. Detta gjorde att vi gick miste om det fantastiska momentet med den nya röstningsredovisningen. Det blev varken 12:0r, åldersgrupper eller spänning. Istället redovisades bara de röster som kommit in via telefon.  Och den låt som fick flest telefonröster i andra omgången var vår tippning och favoriten, samt ständiga finalisten, Robin Bengtsson och hans 80-talspoppiga arenarökare Innocent Love. Det var rättvist.

Till Andra Chansen, som numer heter ”Semifinal”, gick Theoz och skrällen Danne Stråhed. Inte mycket att säga om talangfulla Theoz och hans glada semifinalplats. Men detta med Stråhed och hans Hallabaloo-trams? Det här hade ju aldrig hänt om appen funkat. ALDRIG. Det är den äldre telefonbenägna publiken som talat här och det straffade bland annat femman Omar Rudberg som än en gång åkte ut.

Ut åkte föga förvånande också Shirley Clamp (sexa) och Malou Prytz (sjua), som både hade rätt dåliga låtar som inte matchade artisterna.

Slutligen: Oscar Zia skötte sig ändå med den äran. Trots en sjukt vansinnig mardrömssändning med appstrul skötte han sig bra. Kvällens omständigheter skulle ha fått vilken programledare som helst att bryta ihop, men Oscar ledde ändå den röriga sändningen fint. Dessutom, vykorten funkade urbra med en mysig Farah Abadi som intervjuade artisterna på hemmaplan. Det gav en bra och avslappnad bild av de tävlande. Trots att allt annat runtomrkring var avslappnat….

Nu hoppas jag att Oscar Zia tar sig en rejäl fylla, klappar sig på axeln, vilar i veckan och samlar sig för nästa deltävling.. SVT måste däremot slita kommande vecka med att få ordning på detta, för så här får det inte gå till. Skämmes!

Men alltså, Cornelia…wow….

Ps. Kolla gärna in QX senaste omslag och innehåll där båda finalisterna självklart är med både i tidningen och på omslaget…