Yes!
Tone Sekelius
 och Cazzi Opeia gick till final med THEOZ och Anna Bergendahl är i final i årets Melodifestival. Riktigt bra val av Sverige ikväll och äntligen tippade QX Schlagerprofiler rätt!

Kul med hits, och förutom kvällens viktigaste finalval så firar vi såklart Cazzi Opeia lite extra. En underbart skön poplåt och ett så kul genombrott för den regnbågsfluffiga sångerskan.
Mer sånt här i Mello!

Men viktigast var såklart Tone Sekelius finalplats.
Det som startade på Melodifestivalens scen den 12 februari då hon under tre minuter levererade som att hon aldrig gjort annat kröntes ikväll av ett framträdande där hon med stort skönt självförtroende säkert sjöng sig till final.
Fan så fint.

Det är bara lite mer än ett år sedan YouTubern Tone kom ut som trans. Från och med då fick vi veta att hon ÄR Tone Sekelius.  Och att nu knappt tretton månader senare stå i Sveriges största tv-program och sjunga sitt egenskrivna (tillsammans med Anderz Wrethow) anthem My Way inför Sverige är inget annat än en jävla superhjältebedrift.

Tones resa inför svenska folket är så mycket större än något annat i Mello i år. En urcool, charmig och talangfull 24-årig kvinna som tagit steget att leva som den hon är, och nu sjunger om att vi ska fira olikheter, sluta vara trångsynta och ge transpersoner samma rättigheter som alla andra, är så stort.
Snacka om förebild.

”Let’s enjoy us being different
Make us equal, legal, and heard”

Hennes resa i årets Mello är värd Årets Bragdmedalj, en plats i Melodifestivalens Hall of Fame och all världens sångfåglar. Men fysiska priser är egentligen sekundära. Den stora vinsten är att hon rivit murar som hittills varit höga och orörda. Första transperson som tävlar i Mello, och nu dessutom i final.
Hon har banat väg och gett en marginaliserad grupp synlighet och hopp.
För massor av t-kids (och andra) är tanken född: ”Kan hon, kan jag”.
Så, tack Super-Sekelius! I sommar vill jag höja näven i Pride Park under schlagerkvällen och fira dig, ditt mod och att du gjorde det Your Way.