Det stormar kring Disney de senaste veckorna. Filmstudion, som ofta säger sig vara gayvänlig, drog till sig fansens ilska när de misslyckades med att tydligt ta ställning mot Floridas kontroversiella ”Don’t Say Gay”-lag. När studiochefen Bob Chapek i slutet av förra veckan gick ut med en offentlig ursäkt möttes svaret av kritik från anställda.

I ett brev till media skriver hbtq-medarbetarna på Disneyägda Pixar att animationsjätten censurerar all antydan till homosexuella inslag i deras filmer.

”Vi är besvikna, sårade, rädda och arga. Vi hoppades att vårt företag skulle stå upp för oss men det gör de inte”, står det att läsa i brevet hos Variety.

”Vi på Pixar har personligen bevittnat hur vackra berättelser, med diversifierade karaktärer, kommer tillbaka från Disney-chefernas granskning med bara smulor kvar av vad de var. Nästan varje ögonblick av gay-ömhet klipps bort av Disney oavsett om vi protesterar.”

”Även om hbtq-innehåll vore svaret på att fixa världens diskriminerande lagar så hindras vi från att skapa det.”

Än så länge finns det ytterst få animerade hbtq-karaktärer att hitta hos Disney och Pixar, men i filmen Framåt från 2020 pratade en kvinnlig rollfigur (tillika cyklop) om sin flickvän. Vidare har fjolårets somriga pojkäventyr Luca fått en del böghjärtan att banka, då filmens teman om vänskap och att dölja sin sanna identitet kunde tolkas som en metafor för hur det är att växa upp som gay.

Pixars mest hbtq-vänliga film hittills är kortfilmen Out, om en man som kämpar med att komma ut inför sina föräldrar på besök.