Batman och Zlatan i all ära, men bioutbudet blev just lite mer gay och det tackar vi för! Idag släpps inte mindre än två nya filmer med lesbiska teman. Det är premiär både för Magnus Gerttens dokumentär Nelly & Nadine och för Stockholms filmfestivals-vinnaren The Hill Where Lionesses Roar.

Tonårsdramat The Hill Where Lionesses Roar utspelar sig mitt bland bergen i Kosovo där vi möter tre oskiljaktiga vänner, Li, Jeta och Qe. Uttråkade, rastlösa och utan framtidsutsikter bestämmer sig vännerna för att bilda ett gäng. En romans mellan två av tjejerna har fått queer-publiken att jubla.

Unga regissören Luana Bajrami vann pris för Bästa manus och Bästa debut på Stockholms filmfestival i höstas. När QX träffade henne berättade hon för oss:

– Filmen handlar om att vara ung. Det handlar om ens perspektiv på framtiden, och frågan om att bygga sin egen identitet (…) Det var viktigt för mig att visa upp en lesbisk kärlekshistoria för Kosovo, för att visa att ”det här existerar och det är okej”.

QX har tidigare också uppmärksammat dokumentären Nelly & Nadine om två kvinnor som förälskade sig i ett koncentrationsläger år 1945. Det blev början på ett livslångt förhållande, som också varit hemligt även för deras närmaste familj.

Dokumentärfilmaren Magnus Gertten utgår från upphittade dagböcker och kärleksbrev för att skildra en osannolik kärlekshistoria. Filmen blev nominerad till gaypriset Teddy Award på Berlins filmfestival tidigare i år.