Säsong två av gissa-vilka-kända-personer-som-döljer-sig bakom-lustiga-figurer-dräkter är tillbaka!
Det är även David Hellenius, som är fortsatt väldigt bra som programledare för den här mixen av barnprogram, sångtävling och gissningslek. Hellenius är mästerlig på att balansera lagom giftiga kommentarer, och leder tävlingen med den äran.
Jag gillade den lyxiga starten av programmet där fjolårets figurer nu gått vidare i livet: Roboten spelar mot Marianne Mörck och Christer Lindarw i SVT:s Bonusfamiljen, Korpen är Efterlyst av Hasse Are, och Voodoo-dockan är arrogant politiker. Kul! Jag älskar också när kanalerna kan samarbeta och visa varandras produktioner och man inte bara köra TV4-relaterat i TV4. Kudos!

Panelen är densamma som ifjol och det har jag väl delade meningar om. Även om de är bra, så kan vi deras taktik, jargong och roller nu. Det hade varit lite roligare med nya panelmedlemmar.
Men, de är underhållande och jag FATTAR Felix roll som orimlig gissare: Prinsessan Sofia och Zlatan är gissningar gjorda för att man ska ropa ”orimligt!” framför tv:n.
Men nån måste ju komma med knasgissningarna också, det är en del av konceptet.
Pernilla är gladast och tjutskrattar åt det mesta, medan Nour har vassast tunga. Måns är mest fokuserad och har smartast analyser.
Här är kvällens ledtrådar och min gissning på varje figur:

Trollkarlen ”Believer” (Imagine Dragons)
”Att skapa magi är inget nytt för mig”. ”Jag ser mig som en lagkapten, någon som ser till att alla har samma mål, även om vägen är viktigast”. Jag kände att jag passade in, tack vare en viss brytning. Fått spela internationellt på en av idolernas hemmaarena. Vill visa framfötterna utan att använda fötterna.
Extra ledtråd: En röntgenplåt med ett ben som är av (”Mitt liv har gett mig en och annan tackling”). Ett recept mot förslitningsskador.
Min gissning: Det är ju som upplagt för att man ska tro att det är en atlet, helst en fotbolls-eller hockeyspelare, som fått lägga av på grund av en skada. Men jag tror det är villospår. Det här är nåt annat. Han sjöng för bra. Väldigt luddiga ledtrådar också. Kan betyda vad som helst.
Äh, det får bli en fotbollsspelare: Rami Shaban? Han var skadad mycket i slutet av karriären och har spelat internationellt.
Panelens gissningar:
Måns: Simon Sköld
Pernilla: Kevin Walker
Nour: Carl Stanley
Felix: Eric Saade

Riddaren.

Riddaren – ”My Way (på spanska)” (Frank Sinatra)
Är något av en dubbelspelare. Har tagit det här uppdraget för att behaga en fager prinsessa. Har haft färgstarka följeslagare förut. Hittade sitt kall tack vare en tidsresa bakåt som visade vad han skulle göra som vuxen. Varit på andra sidan Atlanten. Fått en inrutad tillvaro tack vare eget sätt. Nr 8. Har många strängar på sin lyra och visat Kungen vad han är kapabel till.  Har gjort succé i Sveriges S:t Tropez, (Båstad), och fått samma titel som ”Burken”.
Extra ledtråd: En bokhylla med Måns Z:s dagbok från 2001 i .
Min gissning: Jag tyckte att det lät som Peter Magnusson när han sjöng! Och han har ju spelat Kungen i Hey Baberiba, seglat över Atlanten, spelat i serien Stockholm-Båstad, han kan ses som en dubbelspelare med genombrottspolaren David Hellenius, och kanske tog The Masked Singer-uppdraget för att behaga sin sexåriga dotter? Ja, jag låser Peter Magnusson här trots att jag inte hittar Zelmerlöws dagbok-kopplingen. Magnusson ledde visserligen Idol året innan Måns gjorde entré, men…nja….
Panelens gissningar:
Måns: Peter Jidhe
Pernilla: Mats Wilander
Nour: Tareq Taylor
Felix: ÖB Micael Bydén

Cyberninjan.

Cyberninjan – ”Good 4 You” (Olivia Rodrigo)
”My Truth”. Har växt upp i offentligheten. En fighter som alltid vill prestera. Ibland känner jag mig lite som en karaktär i en Disney-film (en katt-silhuett skymtar förbi). Backar inte för stora utmaningar, visat olika talanger på bästa sändningstid. Känner inte längre skam, trots att hon tagit sig vatten över huvudet. Kan vara både fågel och fisk, ung och gammal.
Extra ledtråd: Ett kamera-team kommer in. ”Jag har egna och andras kanaler när jag visar min värld”
Min gissning: Marie Serneholt? Har dubbat film, bland annat Disneys Tingeling, vuxit upp offentligt i A-Teens, och visat talanger på bästa sändningstid i Let´s Dance och isdansat i Stjärnor på is. Men Marie följs ju inte av ett reality-crew…Peg Parnevik kanske?
Panelens gissningar:
Måns: Mimmi Sandén
Pernilla: Malin Berghagen
Nour: Clara Henry
Felix: Bianca Ingrosso

Fru Kanin.

Fru Kanin – ”Old Town Road” (Lil Nas & Billy Ray Cyrus)
Ser snäll och gullig ut, men döljer sig annat under pälsen. Har känt sig fången i en bur, men äntligen släppts ut. Van att uppträda på stora arenor, och detta gör hen för sig själv och nya generationer. Alltid varit en lagspelare. Startade första tjejlaget i sin hemort. Tar gärna en fight, slåss för lika rättigheter och det gör hen fortfarande. Känner många gnagare. Sveriges förbundskapten Janne Andersson syns på bild.
Extra ledtråd: Ett brev från Brasilien.
Min gissning: Pia Sundhage! Är ju förbundskapten för Brasiliens damer, alltid kämpat för damfotbollen, och Måns är ju inne på rätt spår i att komma ut. Vilket Pia gjorde i vuxen ålder och antagligen känner sig friare efter det.
Panelens gissningar:
Måns: Anja Pärson
Pernilla: Pia Sundhage
Nour: Ewa Fröling
Felix: Gudrun Schyman

Spelmannen.

Spelmannen – ”Thinking Out Loud” (Ed Sheeran)
Spelat hela sitt liv. En fotboll kommer in. Drömde om att bli stjärna på annan arena. Detta är inte hans hemmaplan. Mött Ronaldo. Har en hemlig superkraft. Bilder på Babar och Jesus syns.
Extra ledtråd: Ett omklädningsrumsskåp med en gammal ost och en tröja med Manchester United och ”Spelmannen 2” på ryggen.
Min gissning: Fan vad svårt! Man vill ju gissa fotbollsspelare på varenda en. Men detta var så himla tydligt att det måste vara en fotbollspelare. Kevin Walker? Eller är Jesus-bilden en hint om att det är Amadeus Sörgard, som också är en sjungande fotbollsspelare?
Panelens gissningar:
Måns: Armand Duplantis
Pernilla: Felix Sandman
Nour: Adam Pålsson
Felix: Zlatan

Den som fick lämna programmet var ”Karusellen”. Under den flerfejsade dräkten dolde sig Anna Lindberg, simhoppare. Måns knäckte den nöten och hon maskades av. Att Måns hade koll på att Sten & Stanley (vars skiva skymtade förbi i klippet) kom från samma ort, Karlskoga, som just Anna Lindberg och mamma Ulrika Knape? Det googlades nog friskt i logen under inspelningen…
För Anna hade ju orimligt svåra ledtrådar bortom det där med ”snurr och skruv” och att hon ”inte hör eller ser publiken”. Att glassbomben symboliserade att man ibland hoppar ”bomben” i vattnet var ju en halvdan ledtråd. Och ”jag tänder på alla sorters efterrätter” var ju direkt vilseledande…
Nåja.
Det är ju roligare om det är svårt, än om man har koll på alla från start.
En komisk Riddare och En HBTQ-kanin känner jag just nu är mina starkaste gissningar nu när vi nästa vecka får sex nya figurer. Men min favorit är den välsjungande Spelmannen. Fan vad han sjöng!