Det är lördag den 10 maj, 2014. Platsen är B&W Hallerne i Köpenhamn. Resultatttavlan inne på arenan visar 290 poäng bredvid Österrikes skylt. Conchita Wurst har vunnit Eurovision Song Contest med låten Rise like a Phoenix efter att bland annat ha fått 13 tolvpoängare.
Conchita gråter. Världen jublar.
En del sörjer.
När en österrikisk dragqueen i skägg sopar rent hus med en ballad i tävlingen går konservativa politiker bananas efteråt. En serbisk kvinna hävdade bland annat att de katastrofala översvämningarna i Serbien och Bosnien Herzegovina var Guds straff för att Conchita hade vunnit Eurovision…
För hbtq-världen var det en seger. En dragqueen hade för första gången vunnit tävlingen. En skäggig sådan dessutom som lekte med könsrollerna.
Conchita Wurst heter egentligen Thomas Nuewirt och är född 1988. Första gången han uppträdde som Conchita var 2011 och gav han henne dessutom en ”egen historia”. Conchita ska vara född i bergen i Colombia och sägs vara gift med en fransk burleskdansare.
Nuewirt var och nosade på musikbranschen tidigt men hade ingen större framgång innan han skapade Conchita och uppträdde som dragqueen i skägg.
Efter segern i ESC har Conchita uppträtt på flertalet Pridefestivaler runt om i Europa, hon har gått modell för både Givenchy och Jean Paul Gaultier, släppt bok, singlar och album.
Conchita tävlade för Österrike redan 2013 med låten That’s what I am men kom då bara tvåa i hemlandet. Ett år senare gick det alltså hela vägen.
Vad få vet är att Conchita uppträdde på Stockholm Pride redan året innan hon vann Eurovision Song Contest. Men då var det få – om ens någon – som visste vem hon var.
Idag vet alla.