Det närmsta ett gayområde Stockholm någonsin har kommit är gatorna kring Mariatorget. Kanske inte riktigt som Castro i San Francisco, men så nära en kan komma….

Här låg på 70- och 80-talen Klubb Timmy och bokhandeln Rosa Rummet liksom RFSLs kontorslokaler de fick tillgång till numera avsomnade Huset på Sveavägen. På själva torget hölls Frigörelsefester på 80-talet och gayklubbarna har avlöst varandra i källaren i nordöstra hörnet.

Men kanske är det att så mycket gayfolk bor i området som på allvar satt stämpel för kvarteren som det närmaste vi kan komma storstädernas gay”getton”.

Och såklart lever det vidare med Side Track, Morfar Ginko och SLM som regnbågs-fanbärarna av en stolt tradition.

Och under Prideveckan blir det åter plats för nattklubbar bara något kvarter från torget. En av de som fixar två fester i lokalerna hörnet Hornsgatan och Timmermansgatan är Daniel Larsson. Efter återkomsten till klubbfixandet, som QX skrev om tidigare i sommar, har han med sina GayNights först hållit till i den smått legendariska klubbkällaren på Hornsgatan 62.

Nu till Pride är det på Myst, några portar länger bort han och hans crew fixar två fester, på onsdag och fredag.

– Det som kommer att prägla våra Pride event är att alla är välkomna oavsett kön ålder eller läggning och att man skall känna sig hemma och välkomnad redan vid dörren av våra snygga mingelvärdar Holger och Jens och sedan ha superroligt ända till stängning kl 03.00 och en natt att minnas långt framöver.

Det är Larssons vision om festerna som förutom dansgolv med GoGo-dansare och hits-musik även har karaoke och speeddating. För att uppmuntra gästerna att klä sig extra fint delas pirs för bästa outfit ut. Det GayNight-festerna även kan locka med är att entrépriset håller sig på en något lägre nivå än många andra fester under Pride. Förköp på 120 kronor och i dörren 150.

På Marie Laveau, dörr i dörr med Myst,  är det på lördag kväll DDK (Dumpa Din Kille)-fest

SLM har öppet tisdag till söndag under Pride. Tisdag kväll ungdomskväll med åldergräns 18-35, onsdag och torsdag Öppet hus för alla killar, lördag fetisch-bar, söndag Berlin med strikt dresscode och så avslutas läderveckan på söndag med barkväll.

Side Track som formellt har öppet onsdag till lördag, men som i praktiken med ”mamma” Half Way Inn med den stora uteserveringen på Swedenborgsgatan, har öppet alla dagar i veckan fram till i alla fall tio, kör såklart specialfester nu under Pride. Björnarna hänger gärna här, speciellt då torsdag och lördag kväll. På onsdagskvällen är det queer dance caféet Café Frutti på Side Track.

Lite längre ner på Swedenborgsgatan är det flattätt och queerskönt hos Morfar Ginko. Uteservering såklart, regnbågsflaggan i topp och ”Prides enda lesbiska fest med gratis inträde hela kvällen!”, Klubb Eve på onsdagskvällen. Häng utanför, gå in och dansa men det viktiga är att ”maxa lesbiskheten”!

Med Läderverkstan kvarteret bort, nyöppnade Haga Tårtcompani i hörnet Wollmar Yxkull och Swedenborg och alla såklart hbtqi-täta restauranger och shoppar som fyller gatorna kring och på Mariatorget gör området fortfarande till så nära ett Castro en kan komma i Stockholm! I alla fall när det är Pridevecka i stan. För dig som inte gillar att hänga i PridePark ett helt fullgott alternativ för öl-hävande under Prideveckan