Queera Johnny Sibilly, som vi sett i Hacks och Pose, spelar advokaten Noah som råkar ut för en personlig tragedi. Han har ett förflutet med strulputten Brodie, som donerat sperma till könsöverskridande vännerna Shar och Ruthie och som i sin tur får ihop det med icke-binära Mingus som drömmer om drag-scenen. Därtill har vi funktionsutmanade Julian, som kommer ut för sin bror Brodie genom att ertappas ha oralsex på en offentlig toalett. Och en mindre roll spelas av Sex & The Citys Samantha, Kim Cattrall. QX fick chansen att zooma med fyra av seriens skådisar inför premiären.

Devin Way spelar Brodie Beaumont, och har seriens största roll. Serien inleds med att han sätter på en kille som utbrister ”Straffa min vita röv! Min röv tar upp så mycket plats! Den är så jävla priviligierad!”. Och bär en BLM-tatuering…

I en intervju med brittiska Attitude berättar Davin Way att scenen är hans favorit och menar att den säger så mycket om tonen nya QAF har när de antar ämnen.

Devin: Brodie har ingen typ utan dras till de som uppvaktar honom. Och sen flyra han. Jag är, precis som Brody, adopterad och då har du alltid i dig att du blivit bortvald. Så när någon försöker få Brody att binda sig så blir han rädd och flyr. Han gjorde det med Noah, och kan inte tillåta sig att bli älskad, av rädsla för att bli bortvald igen.

Ryan O´Connell, är skådespelaren med cerebral pares som hyllats för sin roll i Netflix-komedin Special. Han knöts till Queer as Folk som manusförfattare, men blev sedan erbjuden rollen som Julian, Devins yngre bror som haffas av polisen efter att ha sex på en toalett i ett shoppingcenter.

Ryan: Det är så Brodie får reda på att hans brorsa är gay. Han älskar att bli avsugen på toaletter i shoppingcenter, vem gör inte det? Helt plötsligt fann jag mig själv stå framför kameran och det var otrooigt coolt för någon som gillade originalserien.

Precis som hens rollkaraktär Mingus är Fin Argus icke-binär. Mingus är tonåringen som drömmer om en drag-karriär, åker skateboard och har en crush på Brodie.

Fin: Seriens manusförfattare Stephen Dunn är min granne och jag spelade upp en musikvideo jag gjort när jag var hos honom, och det visade sig att han såg Mingus där och då. Så han sa att jag måste provspela för rollen och på den vägen är det. Mingus är en intressant karaktär vars stil är väldigt icke-binär, och aningen mer eklektisk än min. Jag vet hur man tar bort saker (skrattar).
Ryan: Jaså? Jag kan aldrig se skillnad på när du är privat eller om du är Mingus.
Fin: Är det så (skrattar)? Jag och vår huvudstylist Christina hade en lång konversation innan vad gender queerness är, och hur vi kan mixa maskulint och feminint på ett fräscht sätt.

Fin, varför tror du att Mingus är attraherad av Brodie?
Fin: Har du sett Devin? (skrattar). Jag tror det är en fysisk attraktion men också för att han ger Mingus tillgång till en ny värld, ett queer space som Mingus ännu inte utforskat. Deras relation kompliceras sedan av det som händer i första avsnittet, det är lite trauma bonding.

En lustig story är att Devin ”fan girlat” Johnny innan de träffades för audition.  Devin sprang nämligen in i Johnny kort efter att han flyttat till Los Angeles. Medan han pratade i telefon såg han Johnny stå utanför burgarrestaurangen Shake Schack i WeHo.

Devin: Jag bara sa till honom att jag är ett stort fan och han frågade vad jag hette. ”Devin” sa jag och gick sen.
Johnny: Jag kände faktiskt igen Devin under audition, men kunde bara inte placera honom. Sen gick det upp ett ljus… När jag fick reda på att QAF skulle göras på nytt sa jag till hela mitt team: Jag bryr mig inte om hur eller när, se till att jag får chansen att göra en audition för den. Och så blev det så här (skrattar).

Seriens ryggar varken för sex, våld eller droger, och olika substanser intas frikostigt.

Johnny: Det är mycket droger överallt idag. Och det är inte bara avslappnande droger som gräs utan tyngre saker som meth. Vi försöker inte skriva någon på näsan utan vill skildra vad queercommunityt går igenom just nu. Det är ett intressant ämne.

I första avsnittet sker en skottlossning på en klubb, Babylon, vilket obönhörligen för tankarna till Pulse-massakern. Seriens skapare Stephen Dunn intervjuade överlevande inför denna del av storyn, och massskjutningen i Florida den 12 juni 2016 väckte starka minnen till liv hos skådespelarna.

Johnny: Det var Pride-månad och jag var i New York. Jag fick tillbaka samma känsla jag haft under min uppväxt, att ingen skyddade mig och att jag inte hör hemma någonstans. Jag ringde mamma för att höra henne säga att allt skulle bli okej. Som queer-personer är vi aldrig skyddade, jag kan fortfarande gå in på ställen och spana efter exit-skyltarna.
Devin får tårar i ögonen av Johnnys beskrivning.
Devin: Det var svårt att föreställa sig vad personerna på Pulse gick igenom när de flydde för sina liv. Jag är så tacksam att vi kan berätta den här storyn och på något sätt belysa vad vårt community varit med om även om det vi visar är fiction.
Fin: Jag vaknade av att min pojkvän grät, och det var ett wake-up-call för mig. Jag visste att jag som queer kunde bli retad och förlöjligad men inte att det vara fara för mitt liv.
Ryan: Jag insåg att det var naivt att tro att vi inte var och är hotade med tanke på vapenlagarna i USA. Att vapenvåld är så vanligt är skrämmande. Här skildrar vi hur ett community tar sig vidare efter en sådan händelse.

Vad skulle ni säga är den mest brännande frågan idag i USA för HBTQ+personer?

Johnny: Att överleva som queer. Det är lagstiftningar som sätter sig över våra kroppar, våld utövas mot mot oss och våra rättigheter inskränks. Vi måste alltid vara på vår vakt så fort konservativa politiker ska ta sig rätten att säga vilka vi är och hur vi ska vara. Vår rätt att existera ifrågasätts ständigt.
Ryan: Det är en förvirrande tid. Saker går framåt i en stor positiv rörelse där folk slåss för inkludering, men samtidigt finns det stora krafter som vill se en tillbakagång. Det är väldigt förvirrande att se framåt. Du har tur som bor i Sverige just nu.
Fin: Jag håller med. Det är en skrämmande tid att vara queer just nu, med alla rättigheter för queer- och transpersoner som dras tillbaka. I serien vill vi påminna om att vi har en lång väg kvar, och att vi är under hot.

Gruppen av människor som hittat varann och håller ihop är i serien brokig, bråkig och kärleksfull. Har ni också era valda familjer?

Johnny: Som queer har du din valda familj som firar och ser vem du är. Vi är bra att ha kul och skoja, men det är viktigt att ha folk i sin närhet som gått igenom samma saker. Människor som bara finns ett samtal bort.

Devin och Johnny, ni är de som är hands down mest nakna i seriens första avsnitt…

Johnny: När jag visste att jag skulle göra Queer as Folk visste jag att jag skulle vara avklädd mycket. Men det var befriande, för här kändes det som att vi att vi fick visa våra kroppar och vårt sex på riktigt.
Devin: Det är intressant att se hur svettigt sex kan se så bra ut när man vet hur osexigt det är att filma med fyra kameror och en massa ”bryt!”.
Ryan: Jag ville faktiskt ha mer nakenhet för min roll. Som funktionsutmanad är du i princip kastrerad från födseln av samhället, så jag ville slåss för att visa att vi också är sexuella varelser. Dessutom var jag i mitt livs form, så jag ville ha mer nakenhet därför (skrattar).

En av rollerna i serien spelas som sagt av Kim Cattrall, som spelade Samantha i Sex & The City. Hon gör rollen som Brodie och Julians mamma, men det visar sig att Devin som spelar Brodie aldrig sett ett enda avsnitt av Sex & The City!

Devin: Vem har skvallrat? (skrattar). Men nä, jag hade aldrig kabel-tv som yngre och sen var det så många säsonger att komma i kapp, så jag orkade aldrig. Men det var nästan bra för nu ser jag Kim som en motspelare och inte ”Samantha”.
Johnny: Jag är såklart ett fan. Serien flyttade fram positionerna för positivt skildrande av sex, inte bara i USA utan i hela världen. Många queers älskar serien just för att dessa kvinnor utstrålar så mycket självförtroende och styrka. Först var jag faktiskt lite tveksam till att Kim skulle spela en roll, men sen kände jag direkt att en så cool skådis som vågar ta risker skulle göra rollen som Brenda.

Slutligen då, vad vet ni om Sverige?

Johnny: Några av de schystaste personerna jag nånsin känt är svenskar och en nära vän till mig vill att jag ska åka över, så någon dag…
Ryan: Som amerikan ska man vara avundsjuk på Sverige. Det känns som att ni har ”fattat grejen”. Och svenskar är heta.
Fin: Min syster har varit där och var på Pride. Jag och min polare Chris pratade faktiskt om att besöka Sverige nyligen.
Devin: Choklad, eller hur? Aha, jaså är det Schweiz?

Idag släpps ett nytt avsnitt av Quees as Folk på STARZPLAY och Viaplay.