I dag blev det alltså offentligt: Robert Fux leder Drag Race Sverige. Den erfarne skådespelaren, underhållaren och dragartisten ska lotsa oss igenom den historiska första säsongen av det populära konceptet som ynglat av sig över hela världen. Och detta var ju något som QX hoppades på redan i  april. QX ringde upp Robert för att ta reda på hur han ser på sin nya roll.

– Äntligen får jag berätta! När kontakten togs med mig tidigt på året kände jag att den här frågan får man bara en gång i livet. Det här konceptet går ju in i vårt regnbågsfärgade DNA eftersom alla har en relation till det: Antingen tittar man, eller så tittar ens vänner. Eller så har man läst, eller hört om det.  Att få leda Dragrace är ju som att få vara gayvärldens julvärd (skrattar).

Hade du någon gång tänkt tanken att leda den svenska versionen innan du fick frågan?
– Aldrig över huvudtaget, det har inte funnits i mina klackskor! Det kom som en fullständig överraskning att få frågan. Och när jag nu med tiden känt av communityts stöd så har det gjort mig varm. För det är viktigt att vi gör det tillsammans. Att få vara med alla proffs och skapa detta inom ramen för public service är en ära.

Kan du säga något om hur din roll blir?
– Jag kan säga så här: Jag är jätteengagerad i att det ska bli ett bra program. Det här är ett stort teamwork och jag känner stöd och entusiasm kring min roll som programledare. ”All in” är mitt motto.

Hur mycket Drag race har du sett?
– Jag har sett en del. Men Drag Race är ett sånt enormt universum att jag inte satt mig in på detaljnivå. Jag vet att upplägget ser olika ut i olika länder och det ska bli kul att visa vad Sverige kan. Jag är otroligt glad att den här produktionen ryms inom ramen för SVT och vet hur länge de kämpat för att få göra detta. Det här är inte en budgetproduktion.
– Jag vill också säga att RuPaul är en viktig förebild som jag beundrat sedan tonåren. Jag dansade till Supermodel på mina första RFSL-fester i Kalmar. Efter att man dansat tryckare med någon låghalt gubbe tog vi unga tog över dansgolvet med just Rupauls låtar. RuPaul är en otroligt viktig aktivist och förkämpe för vårt community.

Hur ser du på dragscenen i Sverige?
– Rik och levande, och den känns framåtlutad och på väg. Vart den är på väg vet jag inte och det är skönt att heller inte veta. Däremot kan förutsättningarna bli bättre med fler scener och klubbar. Men jag hoppas att de kan bli ännu fler och större nu. Att vi blir en katalysator som får ännu fler att testa sina drömmar och våga prova sina vingar. Drag Race handlar också om talang och scenkonst, och det tar tid att bli en bra hantverkare. Det känns otroligt lyxigt att få ta del av den scenkonsten och vara med när Sverige öppnar sitt fönster mot världen.

Har Sveriges drugor legat på dig sedan ditt namn kom upp i samband med Drag Race Sverige?
– Nej, alla varit oerhört respektfulla. Det har funnits en oerhörd värdighet i approachen från queensen. Jag har känt ett stort stöd, och med det en stor respekt. Sen hoppas jag att de plockar fram allt klös och bett i programmet.

Har du redan börjat tänka på dina outfits?
– Som dragqueen går man i looks-tankar hela tiden. Jag tror kanske inte sopsäckar är rätt för formatet (skrattar). Min dragresa består av ett samlande, och jag vill förmedla min resa av hur mångskiftande drag kan vara.

Du ska inte bara leda programmet utan också bedöma deltagarna, hur känns det?
– Det är jag trygg med. Jag har varit i dragvärlden länge, men även befunnit mig mycket i teatervärlden. Så jag är inte för nära dragscenen idag och det känns helt naturligt att inta den här rollen.  Jag har en position där jag har överblick, och har ägnat många år att intressera mig för drag, att intervjua personer och foga ihop olika konstellationer. På ett sätt står jag och håller håller den yngre generationen i en hand och den äldre i en annan. En mellansyster!

Deltar du i castingen på nåt vis?
– Det är en castare som sköter den biten. Mastiff gör ett storartat jobb. Jag fokuserar på programledarrollen.

Vilka blir dina Michelle, Carson eller Ross? Har du något att säga till om där? 
– Jag säger så här: Jag är engagerad i programmet, och konceptet bygger på kemi och sammansättning. Det ska bli ett maxat, fartfyllt och intressant program.

RuPaul har många ”sayings” som blivit ikoniska, har du funderat på om ”Sashay away” blir ”seså svassa iväg” som den svenska översättningen ofta lyder?
– Haha, vad tycker du? Det där är en av de saker som jag tänker att folk SKA tycka blir lite spännande att upptäcka när programmet kommer. Det är en av alla cliffhangers. Det jag kan säga är att vi gör en stolt svensk version av ett internationellt koncept och vi ska se till att det blir en outstanding version. Jag är ingen dussinqueen, och det är inget dussinkoncept.

Har du haft konktakt med RuPaul sedan du sa ja?
– Jag kan säga så här: Amerikanarna finns med i alla led och jag har sedan start haft ett fantastisk stöd från ”over there”. Jag känner mig lyft från hela redaktionen därborta. Mama Ru is always watching us.

Internationell media har redan snappat upp att du ska leda den svenska varianten, hur känns det?
– Jag var mentalt förberedd på att det finns fans över hela världen, som ser varje säsong som görs. Och det är otroligt häftigt. Det här är kanske den mest komplexa och utmanade roll jag tackat ja till, och det roligaste rollerbjudande jag fått. Att sätta ner en stavmixer och blanda ihop en glittrande smoothie av drag, teater, drömmar och hopp är magiskt. Att få bjuda på en vitamininjektion som synliggör, och visar på vägar ut ur mörker. Jag har en egen ingång i dragvärlden en blandning som är unik och att få fortsätta den resan där jag blir både nav, iakttagare och igångsättare ska bli så vansinnigt kul. Nu händer det!

Drag Race Sverige spelas in i höst och sänds våren 2023 i SVT.

.