Madonna, Dana och Petra Mede – alla finns med på Jean Paul Gaultiers utställning

From the Sidewalk to the Catwalk, det är undertiteln på Gaultiers utställning som hade premiär i Montreal för två år sedan och som nu har kommit till Stockholm.
Det är en maffig utställning med 120 av Gaultiers verk, både kläder och fotografier. Vissa av kläderna har lånats in från Madonna och Pedro Almodovar.
Även om utställningen inte sägs vara en retrospektiv-utställning så hittar man självklart både Madonnas strut-bh från den omtalade Blond Ambition-turnén, Dana Internationals ”fjäderjacka” från Diva i Eurovision, Petra Medes klänningar från årets Eurovision samt de klassiska vita sjömanströjorna med blå ränder. De senare visas upp av skyltdockor som ser läskigt levande ut (se video nedan).
Även en hyllning till Gaultiers kärlek till Sverige finns med på utställningen.
– Jag älskar Eurovision och jag älskar ABBA, de är mina idoler och har alltid varit, säger Jean-Paul, som dagen till ära har en ABBA t-shirt på sig under kavajen.
Journalisterna sliter i honom när han går genom utställningen, alla vill ha sina 30 sekunder av stjärnans tid. Och Jean-Paul Gaultier pratar lika dålig engelska som alltid gjort och det erkänner han själv.
– Jag pratar så dålig engelska, men vet du, jag bryr mig inte, säger han och skrattar. Han pratar mycket. Länge och fort. Han är både charmig och trevlig. Ingen diva alls. Inte utåt sett i alla fall.
Jag säger och jag gillar årets dogtag som han gjort till Stockholm Pride 2013 och han skiner upp och säger:
– Tack så mycket, va kul. Jag är själv mycket stolt över den.
Dogtagen är en del i Stockholm Prides nya linje, att blicka utåt, bli mer internationell och skapa ett Stockholm Pride i världsklass.
– Att vi har ett så starkt internationellt namn till årets Dog tag borgar för ett Stockholm Pride i världsklass, säger Jörgen Eriksson festivalchef Stockholm Pride. Det ligger en kaxighet i att Stockholm Pride gör detta med monsieur Gaultier, enda sättet att komma över den unika accessoaren är genom att köpa ett festivalpass som finns i ett begränsat antal.
THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULTIER – From the Sidewalk to the Catwalk” öppnar på lördag och pågår fram till den 22 september. Sen flyttar den till New York.