Det var det! De 28 artisterna och låtarna till Melodifestivalen 2023 är utsläppta på grönbete och väntar nu på att synas under Mello-marknaden i vinter. Det är en blandning av nya och gamla namn, bekanta schlagerfejs, Talang-barn och nu en hel hög med låtskrivare som ska sjunga sina egna låtar.
Här är mina spontana reaktioner.

♠ Tone Sekelius är tillbaka. Efter fjolårets succé med My Way och en superfin femteplats kastar sig Tone in i Mello-leken igen. Och det gör hon med en riktigt dansant uptempolåt som ska visa en ny sida av henne. Kul, tycker jag. Men det blir tufft. Nu finns en större förväntan på henne, och hon kan inte göra samma snabba utvecklingspurt på nytt. Och, första deltävlingen ser ut som ett riktigt getingbo med Victor Crone, ex-Maman Loulou, Ewa & Eva, Jon Henrik Fjällgren och hitlistesuccén Elov & Beny. Plus Talang-killen Rejhan. Men heja Tone!

Jon Henrik Fjällgren är också tillbaka. Här är jag kluven.
Å ena sidan är han med för fjärde gången på nio år, och är han verkligen det enda samiska inslaget som finns i Musik-Sverige? Finns det igen annan som kan stå för Norrsken på Melloscenen?
Å andra sidan har jag gillat alla låtar han hittills tävlat med och jag tycker ju att det låter lockande att han slagit sig i slang med en känd DJ och nu skaffat sig en manlig refrängsångare. Jo, men EDM-lämmeln i mig dansar nog redan.

♠ Panetoz är tillbaka med engelska låttiteln On My Way. Men skenet bedrar, det är bara några ord i textens titel som är på engelska. Gruppen som tävlat två gånger tidigare och båda gångerna tagit sig till final sjunger alltså även denna gång på svenska. Med tanke på utbudet i deltävling 2 tror jag kvintettens uptempopop är gjuten i final.

♠ Casanovas är alltså årets dansband. Inget ont om dem, men för mig är det helt obegripligt att SVT fortsätter att ta in dansband med 100 procent män: Sannex, Highlights och Arvingarna har alla intagit Mello-scenen de senaste åren. Och innan dess Lasse Stefanz, Thorleifs och Scotts… Så tröttsamt. Våga ge de kvinnliga dansbandsstjärnorna en plats. Det finns hur många band som helst med starka kvinnliga frontfigurer. Bryt denna task-trend NU!

♠ Mest oväntade låttiteln i år är såklart Grytan med Guldbaggevinnande Doktor Kosmos-frontmannen Uje Brandelius. Eftersom jag efterlyst ännu mer egensinne och knasigheter i Mello så välkomnar jag detta. Även om jag säkert kommer att hata (progg?)låten när den väl dyker upp i deltävling 2…

 Loreen alltså. Det är inget skitgäng hon samlat med sig för att skriva årets låt Tattoo: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson och Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker och Euphoria-killarna Peter Boström, Thomas G:son. Detta gäng måste ju vara ett ultimat ”The Mello Dream Team”. Låt oss hoppas att ”ju fler kockar desto sämre soppa” inte stämmer här, för folk ute i Eurovision-Europa kokade av eufori då Lorpans namn offentliggjordes.

Loreen.

♠ Det har skrivits en del om ukrainska flyktingen Maria Sur, som var med i The Voice i Ukraina och som fick fly när kriget bröt ut och då hamnade i Sverige. Snabbt signades hon av ett skivbolag och släppte en halvdan singel. Att det skulle följas upp av en Mello-medverkan var lika givet som att Thomas G:son har ett gäng låtar med varje år. Men hur duktig Maria än är så är det nåt i mig tycker att det här är så… beräkande. Att låten är skriven av Anders ”Änglavakt” Wrethov, att den heter Never Give Up, och att Marias story kommer vevas till smäktande violiner om och om igen under tävlingsveckan.  Det ska bli intressant om det finns en ”mättnadskänsla” för allt som har med Ukraina att göra eller om detta spelar på helt rätt hjärtesträngar. Jag kom ju på mig med att hata Änglavakt under deltävlingarna och började sen sakta sjunka in i smöret under finalveckan. Och det gör jag säkert med detta också. Men än så länge är jag (inte) riktigt Sur-Ronny.

 Rockinslaget i år står Smash Into Pieces för. Vi tackar och tar emot. Är man inte pepp på musiken kan man ju tänka på annat i tre minuter…

♠ Ewa Roos och Eva Rydberg. Igen?!
Jo, det var kul och gulligt när tanterna var med för två år sen med Rena Rama Ding Dong, men det är bra så. Det här är en akt som ska vara med en gång och sen räcker det. Det måste finnas andra härliga kvinnliga mogna artister som både vill och kan ställa sig på schlagerscenen än att dra denna trötta repris ett varv till. Otroligt fantasilös värvning.

♠ Elov & Beny är däremot en ursmart värvning av SVT och ett klockrent namn att debutera i Mello. Deras smittande Bubbel på balkongen är en av 2022 års största svenska hits och det finns inget som talar emot EPA-eufori i den första deltävlingen 2023. Men, klarar sig grabbarna utan Sofia Svenssons sköna stämma?

 Fördelningen män och kvinnor i Mello 2023 är lite väl snedvriden. På upphovssidan står 56 män och endast 18 brudar, och på artistsidan ser vi 16 kvinnor och 31 män. Hörde jag Män-odifestivalen?

 Efter att ha pratat runt lite med polare så råder det delade meningar om Mariettes medverkan. Var och varannan verkar lite Mari-mätt, och det är kanske förståeligt eftersom hon tävlat fyra gånger tidigare. Visserligen har hon tagit sig direkt till final alla gånger, men hon har i ärlighetens namn varit med en gång för mycket. Särskilt senaste Shout it Out gjorde inget för nån. Men, hon är älskad av Eurovision-fansen och jag tror att hon skulle vara klockren att skicka till Eurovision. Med rätt låt. Låt oss hoppas att One Day är just det.

 Gullan Bornemarks blonda barnbarn Signe & Hjördis ska tävla med folkpoppiga låten Edelweiss. Det låter ju som den ultimata hybriden mellan Timoteij och Bella & Filippa.  Love it!

Signe & Hjördis.

 Jag tycker inte riktigt att Paul Reys medverkan är motiverad ytterligare ett år. Han har tagit vägen förbi Andra Chansen/Semifinal båda gångerna och att nu vara med igen för tredje gången på fyra år är lite magstarkt. Men who knows? Låten Royals kanske är låten som gör Rey till kung. Meriterade låtskrivargänget Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, LIAMOO och Paul själv lovar ju gott.

 Är det bara jag eller visst känns Tennessee Tears som fattigmans Smith & Thell?

 Var det nödvändigt att bränna både Shirley och Linda i fjol? Nu väntar en festival HELT UTAN schlagerdivor som nämnda ikoner, men också utan Magnus, Jessica, Nanne, Charlotte, Carola eller Helena Paparizou för den delen. Och nej, att Emil Henrohn ska göra en ”modern schlager” väger INTE upp. Inte heller de trötta Ding Dong-tanterna. Bring back my Schlagerdivor!

♠ Slutligen: Är detta den mest HBTQ+täta uppställningen nånsin? Eden, som är bigender, lesbiska favoriterna Mariette och Melanie Wehbe plus Tone Sekelius. Och Patrik Jean på låtskrivarsidan. Kul med representation, och för en gångs skull inte bög-övervikt! Och det kan såklart finnas fler i startfältet som inte öppnat upp garderobsdörrarna ännu. Vi håller inga dörrar stängda.