Kungens jazzhänder

För att vara en knappt timmes långt program dansar kungen förvånansvärt mycket, och vi har inga klagomål på dansstilen. Särskilt inte när han tar till jazzhänderna på scen under ett scoutläger. Och visst kan vi skriva under på att vi alla har ”den där” kompisen som bara inte kan låta bli att fladdra med fingrarna på den lokala gayklubben?

Drottning Silvias festfixande

Varje sommar bjuds alla äldre på Ekerö in till De Gamlas Dag, en dagsfest på initiativ av H.M. Drottningen i Ekebyhovs slottspark. Drottningen minglar vant runt bland de glada (ofta hattbärande) gästerna och även om detta arrangemang är långt från en Pridefestival och bilderna inte visar en endaste champagne-madonna så har det någon typ av queer-touch. Att anordna mingel och ihärdigt leta anledningar att fira är trademark gaykultur.

Kungens kavajdans

Den 14 juli firar kronprinsessan Victoria traditionsenligt sin födelsedag på Sollidens Slott på Öland till allmänhetens beskådning. En riktig folkfest som i år bjöd på en vågad kavajdans signerad H.M. Konungen. Till tonerna av Lasse Berghagens En kväll i juni drog han på smilet och tog av sig, nej, dansade av sig sin kavaj.

Ivrigt besök på ABBA Voyage

Den 26 maj var kungen och drottningen på galapremiären av ABBA Voyage i London. Det var ett exalterat kungligt besök på avatar-konserten som kommit att bli ett absolut måste i gaysvängen.

– Ni till och med dansade under konserten? frågar reportern.

– Det hör till lite i London. Folk är lite uppjagade och dansar gärna. Londonbor är stora ABBA-fans helst enkelt.

Mja, och så också den svenska kungen.

Prinsessan Sofias normkreativa sagoläsning

Den här hösten har det varit mycket debatt om det faktum att dragqueens läser normkreativa sagor för barn. Innehållet har lyfts fram som direkt olämpligt av flera sverigedemokratiska politiker och tidigare i veckan flaggade kommunpolitikern Ted Bondesson (SD) för att barn riskerar att bli så förvirrade av ifrågasättandet av normer att han till och med kopplade normkreativitet till den stora ökningen av antalet unga med könsdysfori. Huruvida Bondesson tycker att prinsessan Sofia har bidragit i detta vet vi inte, men i Året med kungafamiljen får vi följa med när prinsessan läser in sagan Viktors nya tröja för barnradion, en barnbok om att ifrågasätta normer för tjejer och killar.

– Det är en jätteviktig bok från många perspektiv tycker jag. Den här boken handlar om Viktors nya tröja och hur han ser en tröja som är rosa och som har en jättefin katt på sig och hur hans pappa blir tveksam över att Viktor ska få köpa den här, säger prinsessan Sofia och fortsätter:

– Den visar så tydligt hur vi vuxna i många sammanhang låter våra rädslor och ibland fördomar läggas på barnen, när man egentligen kanske ska stötta sina barn i att våga vara dem de är.

Prinsessan Sofia berättar om Viktor som vill ha "tjejkläder".

Kronprinsessans champagnesippande i rosa prinsessklänning

Det är bara ett kort ögonblick i slutet men absolut värt att nämnas. När hela Sveriges favoritkvinna och tidigare QX Gaygala-prisutdelaren kronprinsessan Victoria närvarar på årets Nobelbanketten iklädd en ljusrosa galaklänning, maffigt glittrande tiara och sippar på dyr champagne. Dessutom placerad bredvid den öppet bisexuella svenska Nobelpristagaren Svante Pääbo. Som en gaydröm!

Kronprinsessan Victoria och den svenske bisexuella nobelpristagaren Svante Pääbo.

Se hela Året med kungafamiljen på SVT Play!