– Första säsongen spelades in 2016 så det är kul med en ny riktning. Min första tanke var: Går man på dejt när man är 16 år? Och vad har man att prata om när man är 16 år? Men oj, vad de har saker att prata om. Många av dem har varit med om en hel del. En kille berättar att han varit singel i fyra år, sedan han var 12 år, så nu är det verkligen dags att hitta någon (skrattar).

Hade du varit med i programmet när du var tonåring? Hur långt hade du kommit i din identitet/sexuella resa?
– Jag hade inte vågat när jag var 16 år, för jag var inte där då. Jag var 16 år 1997 och att vara bög då var inget jag kunde säga till någon. De som är 16 år nu och är med i FD Teens är väldigt modiga. Men det känns som när jag var i den åldern så var det en annan tid. Nu kan du vara lite mer som den du är och det gör mig glad. Jag kom ut senare, när jag var 18 år och då hade jag nog varit med i programmet för då var jag med på allt (skrattar).

Vad skulle du ge ditt tonåriga jag för råd angående att dejta?
– Jag älskade att dejta när jag var yngre och var väldigt bra på det. Skulle jag ge några råd till mig själv skulle det vara att inte bli kär för fort och håll dig undan ”bad boys”. Och hoppa inte i säng med killar för fort, det kan vara bra att ha kvar spänningen lite längre.

Har du kontakt med någon du dejtade som tonåring?
– Jag har haft tur som träffat två killar som jag älskade innan min man Niklas. Min första kille var jag ihop med i fyra år och den andra i två år. Jag hade kontakt med dem båda en tid efter och vi kunde vara vänner, men sen rann det ut i sanden. Min första kille, Robert, ringde mig när min mamma gick bort i cancer förra året. Det gjorde mig glad att han tänkte på mig och hörde av sig. Oavsett om relationer håller eller inte så lär du dig alltid något av dem, något som formar dig som person och ger dig erfarenhet i kommande relationer.

En av Catos och Niklas dejter under första året de var tillsammans 2007

Numer är Cato som sagt gift med Niklas, men deras första dejt gick inte direkt på räls då Niklas ställde in för att han hade blivit sjuk. Cato trodde då att han hade fått kalla fötter och tänkte att det inte skulle bli något mer.
– Men det visade sig att han faktiskt var sjuk och vi hade vår första dejt på en klubb. De spelade dock så hög musik att vi inte hörde vad vi sa så vi gick på en promenad istället. Efter promenaden tog han bussen hem och innan vi skildes åt gav han mig en kyss. Det var mysigt och jag kände mig redan där lite kär..

Vad är ditt bästa råd för att hålla relationen vid liv?
– Vi älskar att umgås och göra saker tillsammans, men det är också viktigt att vara ifrån varandra och att hinna sakna den andre. När vi ska sova ligger vi alltid nära, håller om varandra och om det blir för varmt så håller vi handen. Det kanske låter ”cheesy”, men det får oss att känna närhet och trygghet. Vi har en regel att inte lägga oss som ovänner och om det är något pratar vi alltid igenom det innan vi somnar.

Vad är det vanligaste du får höra när folk känner igen dig från tv?
– ”Åååh, jag känner igen dig!” ”Har vi träffats förut?” ”Åh, Det är du i Första Dejten -Jag älskar dig!”. Det gör mig jätteglad varje gång någon stannar upp, tar sig tid och berättar hur jag påverkat dem. Det gör mig stolt att jag arbetar med en produktion som sprider kärlek, hopp och glädje i rutan.

Vilket minne sticker ut från de här säsongerna?
– Jag känner extra mycket för de äldre paren, som förlorat sin stora kärlek och som vågar ge sig ut igen för att de inte vill vara ensamma. Jag har också ett väldigt starkt minne från denna säsong med ”teens”. Det är en 16-årig tjej som kommer ut i TV. Hennes släktingar vet om att hon ska vara med, men inte att hon ska träffa en tjej. Det tycker jag är väldigt modigt och det gör mig glad och hoppfull om framtiden. Vi har kommit långt, men vi har en fortfarande en bit kvar.

Cato med kollegorna Daniel och Sissi i Första Dejten Teens.