Ett år har gått och 2013 går mot sitt slut. Nu ska vi ta an det nya året, vända blad och blicka framåt. Men innan vi gör det tycker jag att vi gottar oss i det gångna året som var ett år fullspäckat av händelser som varit både fina och kärleksfulla, gråa och trista.
Här kommer de händelser och personer som präglat 2013 mest utan kronologisk ordning.

För många är 2013 året då fotbolls-EM tog över ett somrigt Sverige. Arenorna fylldes av gul&blå-målade fans. Schelin, Seger, Fischer och Sjögran blev idoler för många små tjejer och killar runt om i landet. Fischer och Seger fick en extra plats i våra hjärtan då de öppenhjärtigt berättade om kärleken till sina flickvänner. I november blev Fischer även den första någonsin att tacka en samkönad partner på Fotbollsgalan när hon tackade sin fru på bästa sändningstid.


Nilla Fischers segergest till sin fru


Emma Green Tregaro blev folklig genom sina regnbågsmålade naglar. Aktionen fick SOK (Svenska OS-kommittén) att se rött då protesten sågs som politisk och Emma var tvungen att ta bort nagellacket om hon ville fortsätta tävla. I dagarna berättade dock språkrådet att ordet ”nagelprotest” finns med i den nya ordlistan.

Emmas regnbågsinspirerade naglar.


Orange blev allas favoritfärg när den banbrytande netflixserien Orange is the new black hade premiär i somras. Alex och Piper blev våra nya Bette och Tina, och alla pratar om vilken karaktär de gillar mest. Våren 2014 kan inte komma snabbt nog, då säsong två har premiär.
Blått är också en färg som får en att tänka på året som gått. Den franska filmen Blå är den varmaste färgen hade premiär, och de omtalade sexscenerna fick stor uppmärksamhet. Äntligen har en ny och modernare Fucking Åmål! Och på Kungliga Dramaten hade det lesbiska dramat De Oskyldiga premiär med Eva Röse och Jessica Liedberg. Succé såklart!

Nilla Fischers segergest till sin fru


Pride fick ett nytt och fräscht inslag när Moa Svan och Nour el Refai ledde den första flatgalan ever. På scenen fick vi se härlig humor och underhållning, allt av och för brudar såklart. En fantastisk tradition var skapad!

Och ja Seger, du är vår.


Superstjärnan P!nk besökte Stockholm i maj och det blev precis som under EM: En stor flatfest. P!nk var lika fräsig som alltid när hon showade runt i tighta dräkter flygandes runt i Globen medan vi sjöng med i hennes hits.

Nilla Fischers segergest till sin fru


Det har även festats en hel del, och ställen som KG, Tjejfesten, Lesbian Heaven, och Moxy har varit givna samlingsplatser när vi velat svänga våra lurviga.

Men 2013 har inte bara varit positivt.
Hatet mot de kvinnliga fotbollsspelarna har skapat en stor debatt hemma i Sverige. Under EM skrevs det att de svenska damerna var ett gäng lesbiska kossor, flatjävlar som inte kunde spela fotboll. Vidriga kommentarer på sociala medier som visar att kvinnoföraktet fortfarande pyr ute i landet.
I Uganda är det nu olagligt att vara homosexuell, precis som i Indien, Ryssland och 76 andra länder. Och i minst fem länder leder det till dödstraff. Vansinne.
Italienska pastajätten Barillas VD gick även ut och sa att homosexuella kan äta annan pasta, medan IKEA redigerade bort ett lesbiskt par ur sin kundkatalog.

Men det onda förde även med sig något gott. Obama gick ut och fördömde president Putins nya lag och ställde in sitt besök i Ryssland. Påven sade ”Who am I to judge gay people”, och runt om i världen visades även sympati med hbt-personer i till exempel Ryssland, genom de så kallade ”kyssprotesterna”. Övergångsstället utanför den ryska ambassaden i Stockholm målades i regnbågens färger och #GoWest trendade på twitter. Kampen lever.

Nilla Fischers segergest till sin fru

2013 sammanfattas precis som godispåsen med samma namn, Gott och blandat. Jag kommer minnas 2013 som ett förändringens år med både positivt och negativt innehåll. Gott nytt år!