Idag presenterades både artister, låtar, och var de tävlar, och det finns ett och annat att säga om Melodifestivalen 2024 trots att vi inte hört låtarna ännu. Här är mina 16 snabba tankar om startfältet.

  1. Min evigt oplockade gås med SVT:s Melloredaktion: Men på riktigt….Vad har SVT emot kvinnliga dansbandssångerskor? Än en gång är det gubbigt rakt igenom på dansbandssidan då dansbandet Lasse Stefanz alltså fått en plats. Vi har haft Scotts, Casanovas, Date, Barbados, Thorleifs, Arvingarna… Visst, LS gjorde en snygg debut i sammanhanget 2011 med En blick och nånting händer, men varför kan inte någon av de underbara dansband med en kvinna i fronten få en plats? Jag säger som jag gjorde i fjol: Bryt denna task-trend NU!
  2. Dotter återvänder till Melodifestivalen efter några års paus. Efter att hon nästan vann 2020 med Bulletproof (och skulle SÅKLART ha gjort det), och kom fyra 2021 med Little Tot tävlar hon nu med It’s Not Easy to Write a Love Song efter att ha släppt låtar på svenska. Hon går definitivt in i deltävling 4 som en storfavorit ihop med Danny. Låten är skriven av Dotter själv och hennes babydaddy Dino Medanhodzic.
  3. Liamoo och Samir och Viktor är tillbaka (båda tog ju också finalsällis från D2 2018). Liamoo tar sig alltid till final, men jag är ändå skeptisk. Han får Årets stora Mariette-pris: Artist som alltid tar sig till final i Mello och sen turnerar med Diggiloo, men där vinstvibben känns längre och längre bort. Samtidigt: Dragon är trots allt skriven av bland annat Anders Wretov och Jimmy Joker, och Bluffin blev ju trots allt fyra 2022… S&V kommer såklart aldrig att vinna, men de är klart välkomna tillbaka med en låt av Mello-säkra Fredrik Kempe, David Kreuger och Niclas Carson Mattson. Och den återförenade duon gör en ALDRIG besviken om man vill ha fest i Mello.
  4. Elecktra är ett klockrent Mello-namn efter Drag Race Sverige-succén med Unna Daj. Nu ska hon tävla med låten Banne Maj i sista deltävlingen. Jag är dunderlycklig att vår älskade glittergumma går ut i deltävling 5. För när Andra Chansen ska avgöras DIREKT efter avslutad deltävling är det ju stor chans att de låtar som tittarna just hört röstas vidare. Så har man just kommit trea eller fyra och hamnar i AC är chansen betydligt större än om man tävlat fem veckor tidigare…
  5. Av förra årets succéer återvänder ALLA de väntade: Marcus & Martinus, Smash Into Pieces, Maria Sur och Adam Woods (som ju tävlade med Jon-Henrik i fjol och kom trea). Marcus & Martinus var jag inte alls såld på i år och även om de kom tvåa har jag extremt svårt att se att de ska vinna i Sverige. Jag tror liksom att det finns ett liiiitet motstånd i Sverige mot att låta två norrmän vinna. Men visst, en framgångsrik tvåa kan faktiskt komma tillbaka och vinna Mello året efter. Det har hänt hela fem gånger: Friends 2001, Carola 1991, Chips 1982, Lasse Berghagen 1975 och Monica Zetterlund 1963… Smash Into Pieces ska vara här, liksom Maria Sur. Sur verkar nu få visa sitt artisteri på ett ordentligt sätt och slippa det mossiga balad-spåret. Jag vill se henne i en riktigt snygg poplåt! Låt henne bli Mellons svar på Dua Lipa.
  6. Clara Klingenström är ett välkommet namn efter 2021-succén med Behöver inte dig idag, en låt som redan är en svensk klassiker och har över 20 miljoner streams. Clara tävlar återigen med en låt som hon gjort med Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias, och som hon beskriver som en fortsättning på nämnd hit. Vemodig pop alltså. Ljuvligt!
  7. Jimmy ”Joker” Thörnfeldt har än en gång fingrar med i flest låtar. Helt rätt då snubben är en hitleverantör utan dess like. Smash Into Pieces, Maria Sur, Liamoo, Albin Tingwall. Medina och Markus & Martinus har alla försetts med Jokerns gyllene touch.
  8. Från 2022 får vi två riktiga storfavoriter, Medina och Cazzi Opeia. Och hon vann ju Eurovision tidigare i år med Tattoo, som hon var med och skrev. För mig är båda två toppnamn. Medina är EXAKT en sån akt vi borde skicka till Eurovsion om de tävlar med en låt av In i dimman-snitt, och Que Sera på svenska med ett banjointro låter ljuvligt. In i dimman var en stor fan-favorit utomlands, och exakt en sådan låt som skulle välta Malmö Arena. Och dessutom fortsätta på den musikaliska bredd vi visat upp i Eurovision de senaste åren efter Hold Me Closer och Tattoo. Medina skulle försvara hemmafärgerna med den äran. Cazzi kör på färg och energi igen, bra så.
  9. Gunilla Persson är såklart 2024 års utropstecken. Vad har låtskrivaren Fredrik Andersson kokat ihop med Hollywoodfrun? 2012 lockade han Björn Ranelid & Sara Li till final med Mirakel, och 2016 såg han till att If I Were Sorry gjorde Eurovision-succé med Frans. Men Gunilla känns som en helt egen division. Hon verkar ju inte  riktigt helt tonsäker  men enligt La Gunilla själv ska hon absolut sjunga och inte pratsjunga, och det i en svårbeskrivlig låt. En referens jag hörde i vimlet på presskonferensen var Tarantino, en annan var tysk schager.
    Herre vad jag längtar ihjäl mig efter detta!
  10. Fröken Snusk är årets absolut starkaste värvning. Hon är en av de hetaste artisterna i Sverige just nu och den nionde mest streamade på svenska Spotify under hela 2023. Ska bli oändligt roligt att se vad hon hittar på nu när hennes ständige följeslagare Rasmus Gozzi inte är inblandad. Fröken lovar i alla fall uptempo och fest i Unga & fria.
  11. Chelsea Muco, Dear Sara, Scarlet, Jay Smith, Lisa Ajax, C-Joe och Idol-tvåorna Jacqline och Albin Tingvall vet jag knappt nåt om. Men avfärdar såklart ingen eftersom det oftast dyker upp en ny succé bland de namn ingen riktigt har koll på. Mest spännande låter Jay Smith som fått med en låt skriven av syrran Maria Smith från Smith & Thell och hennes kumpan Victor Thell. Jacqline imponerade i Idol och Effortless har också ett vansinnigt starkt låtskrivarlag i ryggen med Dino Medanhodzic, Jimmy Jansson, Cazzi Opeia och Thomas G:son. Albin har förresten heller inte kattskit i ryggen: Eurovision-vinnarna Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb har skrivit hans låt Done Getting Over You.
  12. Danny Saucedo får väl ses som ”The One To Beat”. Han har gått till final alla gånger, och blivit tvåa två gånger av dessa tre. Nu ska han tävla med en låt av Kristoffer Fogelmark (Avicii, Martin Garrix), John Martin (Swedish House Mafias Dont You Worry Child och Save The World) och Michel Zitron (Avicii, SHM, Tiesto). Och när Danny själv säger att han musikaliskt är tillbaka som 2011-Danny (In The Club) dör man ju en smula. Låter som en vinnarkandidat de luxe.
  13. Elisa Lindström från musikalen De e de här vi kallar kärlek floppade sist med sin Pling-ballad. Men nu jäklar är hon tillbaka med en modern popschlager av G:son; Henrik Sethson (Lyssna till ditt hjärta, Something In Your Eyes) och Erik Bernholm (Something In Your Eyes, Kingdom Come). Detta bidrag låter som genuint Ronny-godis om något.
  14. Men hörni, var är de gamla stjärnorna? Har Magnus , Jessica, Nanne, Linda, Charlotte och gänget gjort sitt i Mello? Synd, för har de riktigt bra låtar som Still Young (2021), Party Voice (2018) och Möt mig i Gamla Stan (2015) så blir det final. I år är det tunnsått med gamla schlagerikoner och endast Gunilla Persson står ut som nån över femtio i ett hav av ynglingar. Var det fjolårets usla låt med Ewa & Eva som satte spiken i kistan för Grå Pantrar i Mello?
  15. För en gångs skull ser deltävlingarna rimliga ut på pappret. Ingen sticker direkt ut som getingbo, men ingen ser heller svag ut. Ja, detta gäller ju iaf tills vi hört låtarna…
  16. Andra utropstecken på låtskrivarsidan då? HBTQ+favoriten Patrik Jean har varit med på Annika Wickihalders låt, Popsicle-sångaren Andreas Mattson är med på Melinda Borglowes Min Melodi, Panetoz Pa Modou är med på Chelsea Mucos låt och Elecktras låt Banne Maj har med Jonny Werner på upphov, Robin ”Elecktra” Werners make.
    Och QX-galanominerade Ian-Paolo Lira från Lillasyster är med på Scarlets Circus X medan La Dolce Vita/Crazy in Love-låtskrivarna Larry Forsberg, Lennart Wastesson och Sven-Inge Sjöberg har skrivit låten åt den enda akten Aftonbladets Mellomurvlar Tobbe Ek och Stina Dahlgren INTE tog på förhand: Engmans kapell, som tävlar med låten Norrland.

DELTÄVLING 1  –  MALMÖ, 3 februari

Awful Liar  –  Lisa Ajax
Upphov: David Lindgren Zacharias, Sebastian Atas, Victor Crone, Victor Sjöström

Forever Yours  – Elisa Lindström
Upphov: Elisa Lindström, Erik Bernholm, Henric Axelsson, Henrik Sethsson, Thomas G:son

Hela världen väntar  – Samir & Viktor
Upphov: David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Matsson

Heroes Are Calling  – Smash Into Pieces
Upphov: Andreas ”Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam Hedman Sörbye, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist

Min melodi  – Melina Borglowe
Upphov: Andreas Mattsson, Melina Borglowe, Thomas G:son

Supernatural  – Adam Woods
Upphov: Adam Woods, Calle Hellberg, Jonna Hall, William Segerdahl

DELTÄVLING 2 – GÖTEBORG, 10 februari

Ahumma  –  C-Joe
Upphov: Charles Koroma, Diana Kambugu, Michael Didriksson, Palle Hammarlund, Tony Malm, Twice Ice

Dragon  – LIAMOO
Upphov: Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie ”Kill J” Aagaard, LIAMOO

Norrland  –  Engmans Kapell
Upphov: Larry Forsberg, Lennart Wastesson, Sven-Inge Sjöberg

The Silence After You  – Dear Sara
Upphov: Benjamin Rosenbohm, Jonas Thander, Marcus Winther-John, Sara Nutti

Unga & fria  – Fröken Snusk
Upphov: Fröken Snusk, Sara Ryan

When I’m Gone  – Maria Sur
Upphov: Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Julie ”Kill J” Aagaard, Maria Sur

DELTÄVLING 3 – VÄXJÖ, 17 februari

Aldrig mer  –  Clara Klingenström
Upphov: Bobby Ljunggren, Clara Klingenström, David Lindgren Zacharias

Effortless  –  Jacqline
Upphov: Dino Medanhodzic, Jacqline Mossberg Mounkassa, Jimmy Jansson, Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, Thomas G:son

För dig  –  Klaudy
Upphov: William Schenberg, Åke Olofsson

Give My Heart A Break  –  Cazzi Opeia
Upphov: Ellen Berg, Jimmy Jansson, Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, Thomas G:son

I Won’t Shake (La La Gunilla)  –  Gunilla Persson
Upphov: Fredrik Andersson

Take My Breath Away  –  Kim Cesarion
Upphov: Albin Johnsén, Christoffer Johansson, Kim Cesarion, Mattias Andréasson, William Segerdahl

DELTÄVLING 4 – ESKILSTUNA, 24 februari

30 km/h  –  Lia Larsson
Upphov: Axel Schylström, Jimmy Jansson, Lia Larsson, My Söderholm, Thomas G:son

Circus X  –  SCARLET
Upphov: Emil Behmer, Henric Pierroff, Ian-Paolo Lira, Jessica Rachel Chertock, Scarlet, Simon Boustedt, Staffan Amberlind, Thirsty

Done Getting Over You  –  Albin Tingwall
Upphov: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

En sång om sommaren  –  Lasse Stefanz
Upphov: Anders Wigelius, Anderz Wrethov, Robert Norberg

Happy That You Found Me  –  Danny Saucedo
Upphov: Kristoffer Fogelmark, John Martin, Michel Zitron

It’s Not Easy to Write a Love Song  –  Dotter
Upphov: Dino Medanhodzic, Johanna ”Dotter” Jansson

DELTÄVLING 5 – KARLSTAD, 2 mars

Back To My Roots  –  Jay Smith
Upphov: Jay Smith, Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Maria Jane Smith, Victor Thell

Banne maj  –  Elecktra
Upphov: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Jonny Werner, Robin Werner

Controlla  –  Chelsea Muco
Upphov: Anderz Wrethov, Chelsea Muco, Elsa Carmona Oljelund, FERNAND MP, Karl Flyckt, Pa Modou

Light  –  Annika Wickihalder
Upphov: Annika Wickihalder, Herman Gardarfve, Linnea Gawell, Patrik Jean

Que Sera  –  Medina
Upphov: Ali Jammali, Anderz Wrethov, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Sami Rekik

Unforgettable  –  Marcus & Martinus
Upphov: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen