26-åriga Anja Horner  är född och uppvuxen i den lilla byn Osby i Skåne, men bor numer i Stockholm tillsammans med partnern Paula. Till vardags läser Anja på psykologprogrammet på Stockholms universitet, men det är musiken som är Anjas stora intresse. Nyligen släppte Anja EP:n Är det det här du kallar kärlek? där hon intimt tolkar fem svenska schlagerhits ackompanjerat av pianospel och ett rytmspråk som flirtar med den moderna jazzen. Hits som Tusen och en natt, Bra vibrationer och Kärleken är evig i helt nya tappningar helt enkelt.

Hur kommer det sig att du gör detta? 
– När jag precis hade pluggat mitt andra år på låtskrivarutbildning så hade jag otroligt dåligt självförtroende gällande min musikaliska förmåga. Det kändes som att allting jag försökte skriva blev töntigt, dåligt och pretentiöst. Det blev en låsning helt enkelt. Så jag letade efter något som var opretentiöst och kul, för att få tillbaka lusten – och då är ju schlager det självklara valet! Utöver detta cover-projekt så skriver jag mycket egen text och att göra ett projekt där jag tog texterna från kända låtar och gjorde om musiken totalt kändes också väldigt spännande – liksom, vad händer med en låt när den får en helt annan harmonik? Kan Kärleken är evig eller Tusen och en natt bli till låtar som känns sorgliga och smärtsamma, till exempel?
– Jag gillar schlager för att det är en genre som inte spelar svår – det är ingen av de här schlagerdrottningarna som låtsas som att de inte bryr sig, utan de går in helhjärtat i sina låtar och framträdanden. Det är stora känslor och allting tas på stort allvar, samtidigt som det är festligt och lekfullt.

Varför just dessa låtar?
– Jag började med att göra Jag ljuger så bra eftersom det är en låt jag kunnat utantill sen den släpptes. De andra låtarna kom nog mest bara till mig, som infall – jag minns att jag stod och jobbade på café en dag och att det plötsligt slog mig hur roligt det skulle vara att göra en kärleksfull och intim version av Kikki Danielssons Bra vibrationer, till exempel. Det är låtar som jag på olika sätt fastnat för och samtliga har jag haft relation till sedan tidigare. 
Var det någon annan låt du försökte med men inte riktigt fick till?
– Jag försökte med Dansa i neon och Det gör ont av Lena Philipsson, och det funkade inte riktigt. Och jag har gjort en version av Carolas Fångad av en stormvind, men det var efter att låtarna spelades in. Så den får man höra exklusivt på releasespelningen!
Så, vilken är din favoritschlager?
– Oj, svårt att välja! Jag tänkte direkt på Lena Philipssons Det gör ont, som jag dansat till på många hemmafester. Men jag måste också nämna The Arks The Worrying Kind, men framförallt Maia Hirasawas version – eftersom det var den låten som inspirerade mig att som 11-åring börja sjunga och spela piano samtidigt. 
Om du skulle göra detta med ett par Eurovisionhits, vilka hade du då valt?

Loreens Tattoo, såklart – för att det är en fantastisk låt! Annars kanske Helena Paparizous My Number One, den slutar aldrig vara en hit.

EP:n Är det det här du kallar kärlek? släpps den 18 januari 2024 och samma kväll ges en releasespelning på Scalateatern i Stockholm.