Jovisst. Att Smash Into Pieces skulle gå direkt till final först av alla var kanske mer förväntat än att SVT:s Mello-app lyckades krascha i första programmet ännu ett år. Undrar förresten hur många vi var som satt och svor över att våra koder inte fungerade och som sedan blev blockade i från att rösta ikväll för SVT tyckte det gjorts för många försök? Trist, men jag ska väl erkänna att jag ändå inte tyckte att det fanns speciellt mycket att rösta på…

Men som sagt, att Smash into Pieces, kvällens kanske enda riktigt finalvärdiga bidrag i mina öron, skulle gå direkt till final rådde det väl aldrig något tvivel om? Låten låter ju nästan exakt som deras Mello-trea från förra året, och förutom rockpubliken har ju grabbarna även lyckats vinna barnens hjärtan – en aldrig oviktig faktor om man ska gå långt i den här tävlingen. Jag gissar grabbarna kan räkna med ännu en final-placering på övre halvan i år.

Det är mer än jag kan säga om kvällens andra finalist, Lisa Ajax sövande dussinballad. Jodå, Lisa sjunger bra, och jag hade väl det på känn efter att flera människor påpekat för mig under veckan att det var startfältets “enda riktiga låt” (vad det nu betyder). Jag tror dock den här låten kommer få det tufft att hävda sig om fem veckor när det finns riktiga alternativ (förhoppningsvis) att välja på i startfältet… Men grattis Lisa! Fyra finalplatser av fem möjliga är inget dåligt facit.

Kvällens kanske största och härligaste skräll var ju annars Elisa Lindströms tredjeplats! Den hade den här gamla schlagerbögen aldrig vågat hoppas på, och även om det är tuffare än någonsin att ta sig till finalen i år från det nya finalkvalet, speciellt från en sådan här tidig semifinal, så lever hoppet fortfarande! Heja, heja!

Adam Woods fjärdeplats hade jag kanske tippat, men jag vet inte riktigt om vi behöver den här trötta killpop-genren med snubbe-framför-LED-skärm till trötta EDM-beats från 2013 längre? Visst räcker det nog nu och så låter vi den stanna här?

Kvällens andra (mini)skräll var att Samir & Viktor för första gången inte lyckades ta sig vidare. Jag hade ju till och med tippat dem till final igår!? När jag hörde dem ikväll så insåg jag ju snabbt att det inte skulle hända, men jag trodde nog ändå det skulle räcka till en fjärdeplats. Nu hoppas jag att andra artister som funderar på att komma tillbaka i tävlingen framöver lär sig av detta och inte försöker kopiera en gammal succé och istället blicka framåt. Och så behöver man nog kunna sjunga åtminstone lite, lite…

Att min favorit, Melina Borglowes fina ballad, skulle komma sist var mera väntat. Den här formen av lågmälda uttryck med nya artister fungerar på sin höjd en gång av tio och det känns nästan som det är en så etablerad sanning att ingen riktigt ens orkar bry sig om att rösta. Trist. Men Melina kan nog få en liten revansch på Svensktoppen.

Roligast var ju annars att programmet var bättre än det varit på många, många år. Hur ljuvlig var inte Carina Berg? Att hon aldrig haft med festivalen att göra mer än i publiken fem minuter 2008 är otroligt. Rolig, säker, varm och äntligen med ett manus som låg en lång, lång bit från barnprogram-nivå. Och Björn Gustafsson!? Vilken stjärna. Jag nästan stod upp och skrek av lycka när han signade på för hela turnén i sändning. Förstår ni hur kul det kommer bli med den där duon?

Frågan är ju om SVT kommer kunna trolla fram ännu en lika härlig mellanakt som det återförenade A-Teens? Tvivelaktigt. Som gammalt fan så älskade varje sekund av det där medleyt. Ljuvligt! Och hur kan fyra personer se precis lika snygga ut som de gjorde för 25 år sedan?

Sist, men absolut inte minst. Vi är självklart färgade här på QX, men HUR BRA var inte vår egen Ronny Larsson i sin expertroll? Snyggt och säkert, som han inte gjort annat i hela sitt liv, levererade han intressanta och roliga fakta tillsammans med sin härliga sidekick Tina Mehrafzoon. Jag säger som Emil Henrohn förra året; jag vill bara ha mera, mera, mera av den duktiga duon!

Nåväl, nu stänger vi den här lådan.

Vågar vi hoppas på åtminstone EN låt nästa vecka som inte låter som något vi hört förut? Det vore väl inte för mycket begärt? Bra. Då säger vi det.

Finalist: Heroes Are Calling – Smash Into Pieces
Finalist: Awful Liar – Lisa Ajax (86 poäng)
Finalkval: Forever Yours – Elisa Lindström (69 poäng)
Finalkval: Supernatural – Adam Woods (66 poäng)
Plats 5: Hela världen väntar – Samir & Viktor (57 poäng)
Plats 6: Min melodi – Melina Borglowe (26 poäng)