21.00

Hej allihopa, nu kör vi igång med direktrapporteringen från QX-galan 2024. Och vi inleder med musik!

21.01

Kvällens konferencier Robert Fux kommer ner från taket på en glittrig och fjädrig gunga och sjunger. Wow vilken stjärna! Det bådar för en riktigt bra show! Scenen fylls av dansare med tema glitter och Cirkus ÄLSKAR det!

Robert Fux gör entré från taket
Robert Fux med dansare

21.12 Pernilla Wahlgren presenterar kvällens programledare som Fröken Snusk och Cirkus får chans att ge sin galavärd kanske världens högsta jubel.

”Nu är det dags för släktkalaset och klubben för inbördesbeundran” säker Robert i inledningspratan.

”Här har vi gay-adeln med alla sina privilegier och pekar mot Gardell, Levengood och Lindarw.

”Ni, adeln, är samma varje år men er plus 1 byter ni ut” säger Robert.

21.18 Det är dags för kvällens första pris, och det är ett riktigt fint sådan: Årets Darling, den nya kategorin som tidigare kallades Årets hetero.

Prisutdelare är tidigare Årets hetero-vinnaren Benjamin Ingrosso!

Benjamin Ingrosso

”Världens vackraste gala eller hur? Som det sas så har jag vunnit Årets hetero en gång och det var en väldigt väldigt stor ära, men nu har de ju bytt ut den till Årets Darling så då måste jag väl ta hem den också, men först ska vi kora Årets Darling 2024” säger Benjamin.

21.24 Vinnaren av Årets Darling är Hanna Hellquist!

Hanna Hellquist tar emot Årets Darling-priset av Benjamin Ingrosso
Hanna Hellquist fick Årets Darling-priset

”Jag blir så fruktansvärt glad! Fy fan vad kul, stackars Finn Filén han förtjänade ju verkligen det här. Jag är hetero men jag blir tyvärr bara kär i bögar!” säger Hanna till publikens applåder.

21.27 Ellen Kraus intar scen och uppträder med succélåten från Så mycket bättre, Inatt (inget stoppar oss nu). En låt som uppenbart också gått hem i hennes närcommunity – det blir lite allsång här på Cirkus! Fint!!

Ellen Krauss

21.30 ”Nästa kategori är lite extra speciell, det är dags att dela ut Årets ställe. Och vi vet alla hur det känns att stå där utanför dörren för första gången. Själv jobbade jag på Chokladkoppen, och där utanför vajade en liten regnbågsflagga. Supporta ditt lokala vattenhål! Se till att dom överlever.

Nästa pris ska delas ut av två tjejer som faktiskt träffades på ett av dessa ställen, de träffades på Bitch Girl Club och idag är de faktiskt gifta med varandra, de andra paret träffade varandra på Tip Top. Här är Sanna, Helena, Petter och Micke” säger Robert Fux.

Två par som träffats på homoklubb delade ut pris till Årets Ställe.

21.35 Vinnaren av Årets Ställe är Bee Kök och Bar!!!! En pärla från Göteborg och de dansar upp för att ta emot priset!

”Vi är så stolta över att ha varit en samlingsplats i Göteborg, för er alla. Välkomna hem till oss”

Bee Bar tog hem Årets Ställe

21.38 Robert Fux har tagit sig dit ingen annan konferencier har varit förut – han är uppe på läktaren!

”Det är fantastiskt att vara här, det här är vad gränslandet är för Robinson. Det är härligt man blir glad, man känner en doft av banan, melon, kiwi och citron”

Robert Fux härjar med publiken

21.41

Robert Fux tar med sig Anna, gästen med en av de absolut sämsta läktarplatserna ner på parketten! Det sker en hbtq-klassresa på Cirkus i detta nu! De ska få komma ner till gay-adeln och avnjuta resten av kvällen! Och Anna placeras bredvid MARIETTE!

Anna och Ulrika flyttas ner till parkett!

21.44 Caroline Seger ska tackas av och gå i pension vid blygsamma 37 års ålder, och det ska såklart hyllas (och hånas lite) av Robert.

Robert Fux härjar med publiken

”240 landskamper har du gjort, och jag har inte sett alla 240, men du kanske inte har sett alla mina föreställningar så det blir lite oavgjort” säger Robert Fux och räknar upp Seger MÅNGA bragder och hurrar!

21.46 Det är dags för ännu ett otroligt nummer, nu från musikalen Änglagård som tar över scen med ”syjuntan”.

Änglagård-ensemblen
Änglagård-ensemblen

21.54 Det nya paret fotografen Elisabeth Ohlson och Mellanöstern korrespondenten Cecilia Uddén är på scen för att dela upp priset Årets keep up the good work.

”Elisabeth kommer du ihåg vad jag sa till dig när jag förförde dig?”

”Vi satt hemma i din lägenhet och du sa: Klä av dig” svarar Elisabeth.

Cecilia Udden och Elisabeth Ohlson

21.59 Vinnaren av Årets keep up the good work är Signe Krantz!

Årets Keep Up The Good Word, Signe Krantz, ordförande för Transammans.

”Tack till alla som gått före mig och tack på förhand till alla som kommer att gå efter mig!”

”Det är tufft nu för transfobin har ökat och många önskar att vi försvann men jag är hoppfull. Vi kommer gå framåt, vi är på rätt sida av historien”

22.03 Camilla Henemark ”La Camilla” hyllas som den ikon hon blivit och för att hon vågat visa sig sårbar. Nu leds hon in på scen i tiara och gala-blåsa!

Camilla Henemark möttes av publikens kärleksjubel.

”Titta här, det går att damma av en gammal diva. Jag är här för att dela ut ett pris som står mig ganska nära, för det är vad jag gör: Titta på TV” säger Camilla.

22.06 Vinnaren av Årets tv är Drag Race Sverige!

22.07 Drag Race-castet tar sig upp på scen och Adam Risberg ”Admira Thunderpussy” tar på sig det första tacket:

Årets TV gick till Drag Race Sverige
Robert Fux tog paus som konferencier och tog emot priset Årets TV.

”Det är faktiskt så att vi har skapat gay-historia och ja vi hade kanske lite få tittarsiffror men det spelar ingen roll, för vi har fått så otroligt mycket kärlek. Så stort tack för det, tack snälla”

22.11 Lucianoz drar igång Cirkus! ”Det är ju dig jag går och väntar på” ja ni vet – otrolig!

Lucianoz
Jubel för och dans med av Lucianoz sång!

22.17 Edvin Törnblom delar ut Årets bok och Vinnaren är Fjollornas fest av Jonas Gardell!

Edvin Törnblom

”Det är ett otroligt konstigt år, det började med att Mark och jag skilde oss. Och det är svårt att skilja sig från någon som Mark, alla älskar Mark, han pratar finlandssvenska han är hela Sveriges Mumintroll. Fattar ni att jag har haft sex med Mumintrollet i alla dessa år, vad gör det mig till – Snorkfröken!”

Jonas Gardell

22.21 Det är dags för QX Hederspris, QX chefredaktör Anders Öhrman intar scen för att presentera vinnaren.

QX Chefredaktör och Galaproducent Anders Öhrman

Han berättar om Noa, en 13-årig kille från Afghanistan som tvingas lämna sitt hem, tog sig till Iran och en flyktingbåt som tog honom till Grekland, vidare genom Europa och upp till Sverige och slutligen Stockholm.

Gert och Lasse, ett gaypar, ville ta emot Noa som familjehem, efter att först ha tvekat tackar Noa ja och flyttar in hos Lasse och Gert. Där blev han kvar i nio år. Nu har Noa tagit examen med högsta betyg, han har massa med vänner, han åker skridskor och går på gym. Han har till och med träffat en tjej, berättar Anders.

”Gert och Lasse har gjort det som många funderar på, men där andra stannar i tanken har de gått vidare. De har kostat tid, pengar och engagemang men de har givit dem en son för livet. QX vill uppmärksamma alla som väljer att bli familjehem till ensamkommande flyktingbarn med årets Hederspris”

Hederspristagarna Gert och Lasse

22.31 Andreas Wijk sjunger duetten ”I know him so well” med Martin Stokke.

Andreas Wijk och Martin Stokke.
Robert Fux läste saga!

22.35 Solsidan Mickan delar ut Årets drag! Och visst är Mickan ÄLSKAD! Plockar hem både jubel och skratt.

Solsidans Mikaela "Mickan" Schiller (Josephine Bornebusch) delade ut Årets Drag-pris.

22.41 Årets drag är ELECKTRA!!!

”Det här är verkligen, verkligen synd att slänga, det här priset är jätteviktigt och det är till alla drags där ute i Sverige”

”Det här året ska jag bjuda på ännu mer show, och jag ska sprida ett väldigt viktigt budskap och det är att vi har all rätt att finnas och synas i den här världen”

Electra/Robin Werner blev Årets Drag 2024

22.41 ÄNTLIGEN – det är dags för ett av QX-galans stora signum! Nostalgi-medley! Vi börjar med 90-tals drömmen Angel med Sommaren i City. Och visst kommer Cirkus ihåg 1990, sommaren i city. ALLA sjunger med!

Angel

22.49 Nostalgin fortsätter med Hanna Hedlund som ”Anropar försvunnen”.

Hanna Hedlund
Hanna Hedlund

22.52 Freestyle tar vid och här har de hamnat rätt, Fantasi-Nära dig-Vill ha dig: Tre låtar som publiken inte visste att de skulle få men som de uppenbarligen längtade efter! Vilket energi!

Gigi & Tommy
Gigi & Tommy

22.57: Vi har kommit fram till nästa prisutdelning och nu är det dags att kröna Årets film! Och vinnaren är Barbie!!

Darin

23.04 Darin går in på scen för att dela ut priset Årets låt.

”Jag önskar varje måndag var såhär” konstaterar han.

23:07 Årets låt är Unna daj med Elecktra!

”Vilket pris, det trodde jag aldrig! Vi gjorde ett kärleksbarn jag och min man hemma i vår garderob, så vi tänkte att vi gör något som vi tycker är kul och så gjorde vi det. Vi skrev den i sovrummet och spelade in den i garderoben”.

Elecktra/Robin Werner med maken Jonny Werner

23.09 QX ansvariga utgivare Jon Voss går in på scen för att hylla bortgångna Barbro Westerholm. Han tar oss tillbaka till 1978 då han och ett gäng andra arga bögar ockuperade Socialstyrelsens trappa. Han minns att alla var skärrade av aktionen, utom generaldirektören för Socialstyrelsen: Barbro Westerholm.

QX ansvarige utgivare Jon Voss

”På stående fot tog hon ett beslut, och bara några månader efter vår aktion tog sjukdomsstämpeln bort för homosexualitet. Det blev startskottet för Barbro Westerholms långa engagemang för hbtq-rättigheter. Hon stod på vår sida och argumenterade för våra rättigheter. Alltid med rätten att kunna besluta om sin egen kropp i centrum. Från djupet av mitt, och våra hjärtan: Tack Barbro för allt du har gjort för oss” säger Jon Voss.

23.16  Robert Fux tar sig ut på parketten och kändisarna skakar, vem ska det skämtas med denna gång?

Mian Lodalen blir det!

”Hedersdoktor Mian Lodalen från Jönköpings universitet, har du blivit doktor nu ska du öppna vårdcentral? Sitta och glo in i gamla flators skrev med svampinfektion” frågar Fux.

”Men det är ju det jag har gjort hela tiden” svarar Mian.

23.22 Årets scen delas ut av Viktor Frisk och Andreas Grahn.

”Oroa er inte, jag ska inte sjunga så ni behöver inte gå hem” säger Viktor som en blinkning till Mello-floppen.

Andreas Gran och Viktor Frisk

23.26 Årets scen är Änglagård!

”Det är bra att man får vinna någonting någon gång. Stort tack till våran producent som vågar, till Oscarsteatern och mina fantastiska medskapare Edvard och Daniel” säger Fredrik Kempe.

Änglagård vann Årets scen. Daniel Réhn, Tuva B. Larsen, Edward af Sillén och Fredrik Kempe.

23.29 Robert Fux presenterar Pekka Heino som Eurovision tvåan Käärijä, en roll han tog sig ann under Prideparaden 2023.

Pekka Heino i sin Käärijä-outfit

”Jag bjuder på det här för att påminna om att originalet alltid är bättre än en kopia!” säger Pekka och riktiga Käärijä äntrar scenen!

Käärijä

23.36 Eurovision-programledarna Karin Falck, Lill Lindfors och Petra Mede kommer in på scen till kvällens kanske största jubel!

Lill Lindfors, Karin Falck och Petra Mede

”Där stod jag med mitt engelska manus och mitt franska manus och ingen som ville lyssna, men jag fick ett kryss på golvet så jag visste var jag skulle stå. och det var underbart för där kände jag att jag stod mitt i stormen” minns Karin Falck från sitt programledare-gigg på Eurovision 1975.

Petra Mede avslöjar att HON leder Eurovision 2024!

23:44 Det har blivit dags att avslöja vem som är Årets hbtq! Och vinnaren är Ellen Krauss

”Oj, tack! Det trodde jag inte med tanke på de nominerade. Jag har velat ha ett sånt här pris sen jag kom ut som barn. Och det är lätt för mig som 23-åring idag att sitta i tv och vara mig själv. Men jag delar det här priset med alla er modiga före mig”.

Ellen Krauss, Årets HBTQ

23.51 Och hur avslutas då Årets roligaste kväll? Med alla vinnare på scen som dansar till Måns Zelmerlöw som drar av Love is in the air! Vilken fest!

Tack alla som hängt med ikväll och missa inte ALLA bilder från QX-galan 2024 som ni hittar här på QX.se imorgon!

Måns Zelmerlöv avslutade galan med alla pristagare på scen