Den stora skillnaden mot första veckan är att istället för ett enda finalvärdigt bidrag, så finns här åtminstone tre. Att sedan inget av dem kommer få åka till Malmö i maj, eller att slaget om fjärdeplatsen är så ointressant att klockorna stannar, kan vi ju prata tystare om. Här finns ju i alla fall en brännhet LIAMOO, en debuterande Fröken Snusk som överraskande stabilt levererar årets första party-hit, och så min stora favorit, Maria Sur, som under sina tre minuter äntligen förflyttar oss till den plats där Melodifestivalen brukade vara förr, då det sprängdes glasburar och sjöngs i vattenfall. Där blir Melodifestivalen plötsligt internationellt slagkraftig igen, med ett laser-nummer så avancerat att det känns som om Marcus & Martinus bara lekte med ficklampor förra året. Lyxigt!

Annars är ju det här numera Björn Gustafsson show. Han dominerar alla vykorten mer än artisterna och när han mot slutet ska dela ut Hall of Fame-priset till Kristian Luuk så kommer det såklart bli TV Gold (detta har inte visats på repen, men bara att Björn stod och körde stand-up i fem minuter fick Scandinavium att explodera). Björn är kungen av Mello 2024 och det är bara att acceptera. Men har inte det här skämtet med att han är kär i Carina passerat sitt bäst före-datum snart? Ska vi verkligen ha med det i fyra veckor till? Han är ju verkligen urkul även utan den premissen, så hoppas vi ser det för sista gången ikväll.

I övrigt blir det en fin stund allvar om den musikaliska revolutionen i Baltikum, kopplat till Eurovisionens tanke om att skapa fred i Europa, mera Ronny & Tina såklart, och så en oväntat snygg country-cover av Fyra Bugg och en Coca-Cola med Viktor Norén. Ett stabilt program som skulle må bra av en resultat-skräll som aldrig kommer att hända.

Hemmapubliken i Scandinavium älskade sin LIAMOO och röstade fram honom som överlägsen favorit i Melodifestival-klubbens publikomröstning igår, och inte mycket talar väl för att det inte skulle hända ikväll också? LIAMOO är en folkkär, superstar i det här sammanhanget. Sedan säger oddsen Maria Sur och publikomröstningen Fröken Snusk, och en av dem lär det bli. Mera spännande är det inte. Men det kanske räcker?

Avslutningsvis vill jag bara ge er lite Eurovision-feeling och påminna om att ikväll väljer vårt grannland Finland sin Malmö-kandidat som de såklart hoppas ska bräcka andraplatsen från Liverpool. Alla Europas musikintresserade öron är dock riktade mot Italien, där Sanremo-festivalen har en av sina bästa finaler någonsin. När Mahmood, Annalisa, Diodato, Irama, The Kolors, Loredana Berté, Angelina Mango mfl ikväll gör upp om segern är det ett musikaliskt och hit-mässigt blodbad, där alla 30 bidragen legat Topp 30 (!) på Spotify under veckan. En underbar låtlista jag verkligen rekommenderar att ni använder till er för/efterfest, och en musiktävling vilken TV-chef som helst i Europa skulle ge sitt högra ben för.

Men hos oss är såklart allt fokus på de sex bidragen i Göteborg. Här är mina betyg och tippning!

1 Maria Sur – When I’m Gone
QX QX QX QX

Hörde ni smällen? Det var bara Maria Sur som ställde ett enormt skåp. I tre minuter får plötsligt Melodifestivalen en helt annan klass än vad den hade förra veckan. Ja, bortsett från Loreen skulle jag säga en högre klass än vad festivalen hade hela förra året! Låten är en härlig pop-smocka med housebeats, snygg o-o-o-o-hook och en tydlig flirt med My Heart is Refusing Me, men den stora usp:en ligger i ett fantastiskt framträdande av Maria, ett framträdande som Kylie Minogue skulle kunna låna rakt av utan att skämmas en sekund. Jag älskar det här, och det skulle inte förvåna mig om den här låten är min absoluta favorit i Mello-finalen 2024 om en månad också.

2 Engmans Kapell – Norrland
QX

Säg den lycka som varar för evigt. I kvällens andra låt kastas vi abrupt tillbaka till 2002-2003, ni vet de där åren när Christer Björkman nästan fick hitta artister på ICA för att fylla upp 28 platser. Det här gänget sägs vara enorma på hemmaplan, men kunde de då inte begåvats med en låt och ett nummer som inte känts billigare än ett gem? Sedan ska det sägas att som motståndet ser ut denna vecka, så har de ju absolut ändå chans på fjärdeplatsen. De kan sjunga. Det är glatt. Det handlar om Norrland. Det är hjortron på skärmarna. Men är det bra? Känns det fräscht? Nä, det tycker jag inte.

3 Dear Sara – The Silence After You
QX QX

Om någon av er sett den danska motsvarigheten till Melodifestivalen så vet ni att danskarnas specialitet är musik som är så snäll och slätstruken att den känns designad för P4s sportsändningar. Musik som man närsomhelst kan bryta för ett fotbollsmål utan att någon bryr sig. Precis så är The Silence After You. Mysig, snäll, oförarglig, radiovänlig. Och jag är absolut inte emot det. Inte alls. Jag hade faktiskt gärna gett Dear Sara en fjärdeplats ikväll, men med tanke på hur Sverige röstade bort Melinas långt mycket varmare låt förra veckan, så vågar jag nog inte hoppas på att det händer.4 C-Joe – Ahumma
QX QX

Här har vi då den sista aspiranten på plats fyra. Den här afrikanska yoga-låten känns så mycket Disney-film att man nästan blir förvånad att det inte är en liten animerad, röd krabba som framför den. Kattmynta för de allra minsta såklart. Och låten har en väldigt catchy refräng. Om C-Joe lyckas få ordning på tonerna i direktsändning (på repen har det gått lite sådär) så finns det en möjlighet att vi kommer kunna säga “C-Joe in Karlstad!” till honom. Det troligaste är väl annars att det blir att åk Ahum till Gävle…

5 LIAMOO – Dragon
QX QX QX

Den här låten vill väldigt gärna vara Imagine Dragons, men mest är den ett syskon till Cyperns låt i Eurovision ifjol, och kan dessutom ha släktkalas med en rad Melodifestivallåtar de senaste åren. Lite trist, för LIAMOO är ju en av få artister som fortfarande lyckas kännas både popstjärna och Diggiloo-turné på samma gång, och en kille jag alltid hoppas ska ställa upp med något som kan vinna. Tyvärr känner jag inte att det är där Dragon är. Det är kompetent. Det är finalvärdigt. Men det är också så väldigt, väldigt bekant. Däremot så råder det ingen tvekan om att LIAMOO kommer baxa den här eldsvådan (det brinner mer på scen än i Sundsvall 1888) raka vägen till finalen, och då för fjärde gången på raken! Gott så. Men det femte försöket måste vara med en vinnarlåt, ok?

6 Fröken Snusk – Unga & Fria
QX QX QX QX

Kidsen må kalla detta EPA-dunk, men för oss som var med på nyårsafton 1999 så är det här bara nittiotals-Drängarna med skidmask. Unga & Fria låter väl egentligen ungefär som alla de andra löpande band-tillverkade hitsen som Snusk-fröken levererat till sina fans en gång i veckan de senaste åren, men riktar sig möjligen ännu mer till barnen (textmässigt är det nämligen mera en låt skriven för skolavslutningen i tvåan i grundskolan än tvåan på gymnasiet). Och vet ni? Det funkar faktiskt långt över förväntan! Fröken sjunger väldigt stabilt i ett neonblingat, superkul nummer där porrkvarters-estetik från Amsterdam blandas med äktsvensk kurbits-känsla, midsommarstänger och en enorm dalahäst. Toppen! Det här skulle jag älska att ha i finalen. För partyt. För Spotify-relevansen. För att det är en av veckans bästa låtar. Så jag kommer att hålla alla tummar och hovar för att det går bra för den ikväll.

Min tippning:

Till final: LIAMOO + Maria Sur

Till finalkvalet: Fröken Snusk + C-Joe

Utslagna: Engmans Kapell + Dear Sara