Kejneaffären är en av 1900-talets stora svenska skandaler. Prästen Karl-Erik Kejne ansåg att hela Sverige styrdes av en bögliga som skyddades av statsmakten. När Erik Galli fick nys om affären ville han genast veta mer – vad var det egentligen som hände?

Hur ramlade du över den här storyn?
–  Kejneaffären skakade om hela Sverige och ledde till fler än tjugo statliga utredningar och att en minister avgick. Hela Sverige var upptaget med ”homosexligan som styrde Sverige”, som det hette. Det var full-blown bögpanik. När jag fick höra talas om det här visste jag att jag måste göra något med det, för även om det har berättats tidigare har det nästan alltid blivit fel – samma myter fortsätter att överleva och spridas i nya skepnader.

Hur länge har du jobbat med den?
– Jag började i september 2023 med att försöka plöja allt som skrivits om Kejneaffären. Första steget var att ens hitta allt, för det mesta var böcker som typ inte går att få tag i längre. Jag är ingen snabbläsare och det har varit problematiskt eftersom det rört sig om tusentals och åter tusentals sidor att läsa.

Vad har förvånat och förfärat dig under arbetet?
– En sak som både förvånat och förfärat mig var när jag ganska långt in i arbetet insåg hur mycket jag själv behövde skriva. Jag är van vid att göra dokumentärer där det mesta av det som sägs kommer från människor jag intervjuar. Här är huvudpersonerna i berättelsen döda, så jag var tvungen att berätta nästan allting själv – och därmed också skriva det. Jag ser inte mig själv som författare men nu har jag liksom ofrivilligt skrivit en bok, säger Erik och fortsätter:
– En annan sak som förvånat mig är hur svenska tidningar spred konspirationsteorier om Kejneaffären. Vi har samma tidningar idag som då – Aftonbladet, DN och så vidare. Men det var lite si och så med källkritiken får man minst sagt säga. Man spred rena lögner på löpsedlarna dag efter dag, utan svensk press hade Kejneaffären aldrig blivit så stor som den blev.

Hur många har du intervjuat?
– Det är färre intervjuer i den här dokumentärserien än jag brukar använda mig av, typ tre stycken. Annars är det mest jag som pratar, så hatar man min röst kan jag bara be om ursäkt på förhand. En intervju jag inte fick till men verkligen hade velat göra är med Dan Korn, som skrivit den absolut bästa boken om Kejneaffären.

Skulle nåt liknande kunna hända idag tror du med vårt snabba medieklimat och jakt på klick?
– Jag har tänkt mycket på det. Vi skyller ofta på sociala medier och “alternativmedier” när vi idag pratar om konspirationsteorier, men alla journalister är med och upprätthåller en berättande kultur. Reportrar och redaktörer letar alltid efter “storyn” för att göra händelser och fakta lättare att förstå. Men vad händer om vi måste stoppa in saker i berättelser för att förstå dem? Vad händer om vi tror att allting måste hänga ihop, att det alltid finns en hjälte och en skurk, att det aldrig finns rök utan eld? Vi journalister behöver vara självkritiska och fundera på vår roll i det. För det finns rök utan eld, det har jag verkligen insett när jag jobbat med den här dokumentären.

Låter som det skulle kunna bli film?
– Det skulle bli en otrolig film to be honest. Jag vill inte spela pastor Kejne dock, de klädde ut mig till präst i reklamfilmen som ska gå i tv och jag ser ut som en idiot. Bill Skarsgård hade nog varit sexig som präst?