QX anländer till Grand Hotel. Idag ska vi träffa ”prinsarna” i Bolinderska palatset.

Hela världen har älskat att följa den populära Netflix-succén Young Royals och kärleksparet Wilhelm, spelad av Edvin Ryding, och Simon, spelad av Omar Rudberg. Med en stor fanskara, inte minst av hbtqi-fans, har serien legat på topp 10-listorna i många olika länder.

Men nu lider berättelsen mot sitt slut – något som känns ”bitterljuvt” enligt duon.
Edvin: Det är verkligen blandade känslor. Framför allt känns det fint att få ge publiken en sista säsong. Men det känns också sorgligt att behöva säga hejdå till allt.
Omar: Jag känner en stor tacksamhet över att jag har fått göra det här så pass länge tillsammans med Edvin och resten av gänget.

Young Royals är en svensk dramaserie i regi av Rojda Sekersöz, Erika Calmeyer, Jerry Carlsson, Linnea Roxeheim och Julia Lindström och hade premiär 2021. Serien är skriven av huvudförfattaren och skaparen Lisa Ambjörn tillsammans med Pia Gradval, Sofie ForsmanTove Forsman, Ebba Stymne och Theo Boguslaw och handlar om prins Wilhelm som börjar på internatskolan Hillerska. Det dröjer inte länge innan han faller head over heels för klasskamraten Simon. Men deras resa tillsammans är inte helt friktionsfri – på grund av de kungliga idealen, traditionerna och plikterna.

I säsong 3 ställs Hillerska inför den värsta krisen i skolans historia – när prinsens tal får konsekvenser inte bara i hovet utan också för hela skolan.

Vad har ni fått för reaktioner från fansen? Är de ledsna att det tar slut?
Edvin: Nej, de är snarare på hugget (skrattar). Det har varit månader av väntan och nu är det äntligen dags. De kommer få otroligt mycket att sätta tänderna i!

Är ni själva klara med serien? Eller hade ni kunnat tänka er att köra ännu en säsong?
Edvin: Vi har kommit fram till att det är dags för ett avslut. Det finns liksom inte så mycket mer att berätta. Man får följa Wilhelm och Simons berättelse i tre akter…
Omar: … och nu avslutar vi på ett värdigt sätt. Det känns helt rätt att släppa karaktärerna. Vi har vuxit med rollerna och nu har vi kommit till en punkt där vi måste gå vidare. Jag fyller ju 26 i år!
Edvin: Åh gud, 26? Din gamla gubbe (skrattar).
Omar: Tar du hand om mig sen när jag blir gubbe?
Edvin: Jag tar hand om dig!

Haha! Omar, det låter som att du har åldersnoja. Har du det?
Omar: Nej, men när jag närmar mig 30 år kommer jag nog ha det. Jag har alltså fem år på mig. 25 känns bra – jag har aldrig varit så säker i mig själv som jag är idag och mitt liv är så jävla fint.

Så killar, vad har höjdpunkten under åren varit?
Edvin: Inför varje premiär känns det extra kul. Allt vi gör, gör vi ju för att beröra en publik – och vi är så lyckligt lottade som har en så engagerad publik.
Omar: Och inspelningarna! Den sista säsongen har varit så rolig att spela in. Vi hängde mycket ute i solen, badade, pratade, körde lekar och lunchade. Vi kom närmare varandra.

Beskriv kärleken mellan Wilhelm och Simon!
Omar: Den är så pure som den bara kan bli!

Hur har karaktärerna påverkat er personligen?
Edvin: Att spela Wilhelm har varit emotionellt. Först och främst, har det varit ett privilegium att få porträttera en hbtqi-karaktär. Därutöver har Wilhelms kungliga bakgrund och klassidentitet varit en ny värld som jag inte är så bekant med sedan tidigare och det har verkligen berikat mitt sinne.
Omar: Simon har betytt mycket för mig. Jag kommer ju från en annan sida av kulturbranschen – från artisteriet. Där har jag haft så mycket kontroll över smink, kläder och vad jag ska ha på mig. Här har jag behövt släppa på tyglarna. Simon har verkligen hjälpt mig att inte vara lika hård mot mig själv och vara glad över den jag är och hur jag ser ut. Min självkänsla och självsäkerhet är mycket bättre idag tack vare karaktären.

”Kärleken vinner alltid. Och jag kommer stå fast vid det tills dagen jag dör – man ska få älska exakt vem man vill och vara exakt som man är”

Young Royals-paret Wilhelm och Simon.

Serien handlar om rätten att få vara sig själv och älska vem man vill. Ni har väldigt många sydamerikanska fans – och där är det ju inte alltid självklart på alla platser. Vad vill ni hälsa till dem?
Edvin: Ni vinner varje gång! Kärleken vinner alltid. Och jag kommer stå fast vid det tills dagen jag dör – man ska få älska exakt vem man vill och vara exakt som man är. Det är det som är poängen med serien. Problemet har aldrig varit att Wilhelm och Simon är queer – problemet har varit kontexten och omgivningen som förhindrar dem från att vara sig själva.
Omar: Det är extremt jobbigt och hårt att leva i en värld där man inte känner att man får existera. Sluta aldrig vara loud. Fortsätt kämpa för rätten att existera och älska den ni vill. Och ändra er inte för att någon annan säger att ni måste. Men ta också hand om er och var försiktiga – för världen kan vara väldigt ond ibland.

Har ni fått många homofobiska hatkommentarer?
Edvin: Det är väldigt hård ton på sociala medier och folk kan vara väldigt elaka, men kärleken finns alltid där. Kärleken från regnbågsfansen är som en kackerlacka – den dör aldrig. Den lever och tar sig igenom vad som helst.
Omar: Jag var förberedd på mycket mer hat. Jag var rädd att grabbgäng skulle hoppa på mig på stan – men jag har snarare upplevt motsatsen. Och när någon slänger iväg en elak hatkommentar försvarar våra fans alltid oss. Och the haters are going down! Young Royals nation is always on top.

Har ni något favorit regnbågsminne?
Edvin: Jag skulle nog säga Prideparaden förra året. Jag var på ett möte och hade en timme ledigt, så då tänkte jag ”jag går dit lite diskret och går bredvid”. När jag väl var på plats var folk tårfyllda, glada och lyckliga, ville ta bilder och prata. Det var så vackert. Och de gånger vi varit på QX-galan såklart. Vi är superglada över att vi har blivit nominerade så många gånger och även vunnit. Det är bland de finaste priserna vi har fått.

Omar: Ja, det är mycket kärlek i det!

Ni är också lite av gay-ikoner nu. Har ni någon hbtqi-ikon som ni själva ser upp till?
Edvin: Jag har en så jävla respekt för Lil Nas X, han är riktigt tuff. Och även Troye Sivan.
Omar: Åh, jag älskar Lil Nas X! Och Billie Eilish kom väl också ut som bi nu? Hon är helt otrolig.

Serien och killarna har flertalet gånger prisats, bland annat på QX-galan för Årets TV, Årets TV-stjärna och Årets Duo.

Omar och Edvin med QX-tidningarna.

En fun fact är att de här tidningarna (visar upp två QX-tidningar med Omar och Edvin på omslaget) är de två mest köpta i QX-historia. Hur känns det?
Edvin: Gud vad sjukt!
Omar: Var är våra procent (skrattar)?
Edvin: Vad små vi var där. Omar, du ser ju ut som du gjorde när du var med i pojkbandet FO&O.
Omar: Haha, men sluta! Titta på mitt hår dock (skrattar). Jag var så liten och visste så lite om livet då. Vad man har utvecklats.
Edvin: Ja. Och det känns så otroligt fint att vi har så många fina regnbågsfans där ute.

De första fem avsnitten av Young Royals säsong 3 har global premiär den 11 mars och det sista avsnittet släpps den 18 mars.