115 ungdomar i åldern 15 till 25 år har anmält sig till lägret som arrangeras den 1 till 5 augusti på Klostergården utanför Uddevalla. Bakom lägret står Lesbisk makt som finansieras av Allmänna arvsfonden.

Vad är egentligen lesbiskt läger?
– Det är ett vanligt sommarläger, med undantag av att unga lesbiska, queera och transpersoner får vara norm. De får knyta kontakter, bada och grilla, säger lägerledaren och arrangören Andréa Thibault.

Grilla korv?
– Haha, ja precis.

Vegansk då eller?
– Precis, sojakorv lär det bli.

När man säger sommarläger tänker jag lägereld och tumla runt i buskarna. Blir det så?
– Det låter jag vara osagt. På andra läger kan det ju vara jobbigt att känna att man är den enda som inte är hetero och att det finns förväntningar om att man ska tumla runt i buskar. Här kommer man ifrån det.

De 30 personer som kommer att bli utvalda får resan och lägret gratis och det anordnas massor av aktiviteter som lesbisk poesiworkshop, lesbisk kubb, dj-, graffiti- och serieritarworkshop.

I inbjudan står det att man får lära sig att spela in ”lezbizk film”. Det låter onekligen, ja …
– Alltså, det betyder att man kan göra en film med ett lesbiskt perspektiv eller en lesbisk handling. Egentligen behöver det bara betyda att det är en lesbisk person som gör filmen.

Varför behövs ett lesbiskt läger?
– Ungdomarna behöver få vara unga och bekväma, utan att deras sexualitet är i fokus. För en gångs skull får de vara norm och samtidigt få en härlig sommarupplevelse.

Hur lesbiskt är det här lägret?
– Väldigt lesbiskt.