Judo och självförsvar började Anders Bengtsson, före detta riksdagsman, med tidigt i tonåren. Idag är han tränare och har även kurser i självförsvar.
– I många år hade jag kurser för tjejer, sen har jag utvidgat det till hbt-personer, berättar Anders. Det började med hatbrottsfrågorna. Jag jobbade med våld mot homosexuella och då slog det mig att det också skall va kurser för hbt-personer, både i samband med Priden och i RFSL-avdelningar och RFSL Ungdom.

– Jag lägger tyngdpunkten på att man KAN försvara sig. Jag lägger stor vikt på självkänsla och självförtroende, förklarar han. Försöker man att försvara sig så har man lättare att bearbeta händelsen än om man bara krupit ihop. Många förövare är inte beredda på att man ska försvara sig så bara att man försöker kan avvärja ett angrepp. Det gäller att ta sig ur situationen. Att springa kan vara ett sätt.
– Man ska lära sig att använda rösten, att säga stopp, säger Anders. Man har rätt att försvara sig, man har rätt att göra det som krävs för att rädda sitt liv.

Men han har stött på fördomar från folk som inte är bekväma med att deras tränare sysslar med hbt-frågor.
– Jag har stött på föräldrar som varit chockade för att jag har kurser för homosexuella i självförsvar. Det finns de som har problem med det, förklarar han.

Anders rättvisepatos gör att han vill förändra värden. Som socialdemokrat blev han invald i Östra Göinge kommunfullfäktige och Fritidsnämnden. Efter fem år i riksdagen är han nu tillbaka i Knislinge.
– Nu är jag ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden och så sitter jag i fullmäktige, berättar han. I Fritidsnämnden jobbade han med att tjejer och killar skulle ha samma villkor för sin idrottsträning. Idag är det mycket med klimathotet och att skapa ett grönt och hållbart samhälle. I kommunen är man beroende av bra vägar och kommunikationer, och det är en ständig strid med Region Skåne för bättre bussförbindelser. En annan fråga som ligger på hans bord är att avhjälpa hinder för funktionshindrade, ett arbete som han som nämndordförande har prioriterat.
– Det handlar om solidaritet med funktionshindrade, förklarar Anders. Men hbt-frågor är inget som han direkt jobbar med idag.
– Jag har drivit dem på riksnivå, i konstitutionsutskottet jobbade jag igenom hetslagstiftningen, förklarar han.

– Visst kan det vara jobbigt att vara udda om man inte bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö, menar Anders. Många väljer att flytta till stan istället. Bögkulturen får man i Stockholm och Malmö, och vill jag ha det så finns det där. Just nu lägger jag min tid på att bygga upp mitt företag. Det som är bra i Göinge är de lägre omkostnaderna, bra boende och naturen.
– Det är reklamfirman som är grunden, men på sommarhalvåret driver jag café i hembygdsparken i Broby, berättar han. Jag är ju entreprenör och tycker om att dra igång nya projekt. Inriktningen på caféet är våfflor. Det är en hembygdspark, dels med turister och sen försöker jag fylla det med musik, teater och föreläsningar. Bland annat har jag bokat in Tasso Stafilidis som släppt sin bok Mitt brinnande hjärta. Han har gjort en teaterföreställning som han gör i maj, utomhus vid bra väder.

Annat som står på programmet i sommar är medeltida kägelspel, barndagar med ponnyridning och loppmarknad. Det blir också konstutställningar i caféet, både med lokala konstnärer och från Stockholm, målningar och skulpturer som får hänga i 14 dagar, med stor variation på konstnärerna.
– Hela säsongen är inte bokad så finns det nån som vill ställa ut så får de höra av sig så bokar vi in dem, säger Anders.

Förra årets debatt om ansvarsutredningen med politiker på olika nivåer och statsvetare följs i år upp av en liknande debatt.
– Vi i Göinge känner oss förfördelade i Skåne, vi har ingen tillväxt och kommunen tappar invånare, förklarar han. Vi tycker att det handlar för mycket om Malmö. Frågan är om vi skulle kunna vinna på en annan regionindelning och fördelning.

Nationaldagen och midsommar är det stora traditionella firanden i hembygdsparken. Är det bra väder så drar det stora mängder folk. Och första helgen i september är det spelmansstämma, då är det folkmusik, folkdans och bushspel, då vem som helst får spela.
– Nu är caféet öppet lördag och söndag, och från och med maj är det öppet dagligen, berättar Anders.
Programmet för Kaffestugan