I kväll är det dags för semifinal 1 i Belgrad. Sverige är såklart inte med (vi kommer på torsdag), och vi svenskar får heller inte rösta nu. Men det är klart att vi bänkar oss för att se hur våra grannar i Finland och Norge klarar sig, och för att spana in vilka tio låtar Charlotte (förhoppningsvis) kommer att slåss emot på lördag.
QX schlagerduo Ronny Larsson och Ken Olausson har kollat på startfältet och så här tror dom att det går i kväll…

Direkt till final (och det är vi löjligt säkra på…):

Ryssland
Snygga Dima Bilan har fortfarande inte lärt sig engelskt uttal, trots att han fått en blek låt som enligt ryktet producerats av Timbaland. Och med blek menar vi tråkig, ohittig och seg. Men han är en stjärna i östra Europa och att han klär av sig i ett konstnärligt nummer ger givetvis utdelning.

Armenien
Vemodig trumetnodisco och en säker finalist. Det är omöjligt att värja sig mot refrängen som garanterat kommer att eka på gaydiscon i sommar. Given i finalen.

Rumänien
Vacker pianoballad av mörkhårig hunk och skön brud med riv i rösten som kommer fungera bra. Den här italienska smörballaden är en smula blek på scenen men det italienska schlageranslaget gör den till heatets stora ballad.

Norge
Åh, en bra modern låt som är på riktigt! Lite Duffy-feeling med en snygg plus-size norska som verkligen kan sjunga. Visst, det är kanske lite för stiligt och avskalat sceniskt, men det tas igen på pur talang och en förbannat stark låt. Om inte den här går vidare så vet vi inte vad vi gör.

Irland
Kalkondocka i Rednex-techno med ironisk schlagertext och ett hysteriskt scennummer. Dustin the Turkey är årets Verka. Fast ungefär en miljon gånger sämre.

Grekland
Snygg brud med en halvbra poplåt som Britney skulle kunna göra idag. Kommer säkert till final och placerar sig i mitten eftersom det alltid tenderar att gå bra för grekerna i såna här popnummer. Oerhört snygg sceniskt med en pop-up-bok som scenografi.

Bosnien-Hercegovina
Känns först som en obskyr teatergrupp släppts loss på scenen för att spexa, men sen tar det sig och under tre minuter så bjuds vi på ett vackert skådespel ackompanjerat av en söt låt. Originellt! Och B-H funkar alltid i schlagersammanhang these days…

...Och de fyra länderna som slåss om de sista tre finalplatserna:

Belgien
Belgiens Gullan Bornemark modell yngre ylar fram nåt på låtsasspråk. Galet, udda och därmed inte helt chanslöst. Påminner lite om det österrikiska joddelbidraget från 2006 och kan ta sig vidare för att det är så sjukt konstigt.

Azerbadjan
Blonderad operafjolla upprepar Vitrysslands symfonirockschlager från i fjol. Men mycket sämre och sångarens engelska är sämre än Ruslanas. Men numret är snyggt och på nåt underligt vis har den här låten ett förhandsbuzz…

Slovenien
Lika dramatiska som alltid. Sloveniens schlagerbrud Rebeka Dremelj har looksen, en refräng och bra driv. Men sjunger hon så bra egentligen? Kan ta en av de sista platserna.

Andorra
Åh, klassiskt billig discoschlager! En underbar refräng om ”Casanova” och med en snygg tjej i galen rustning som sjunger. Kärlek från oss, men låten är lite tjatig och tvättäkta schlager brukar bara vi svenska kunna placera oss bra med.

Och dom här är helt chanslösa…:

Nederländerna
Eftersom holländarnas vanliga musikstil inte funkar så skickar dom rivigt balkanpop. Men när det väl tar fart så stannar drivet och det blir bara segt.

Montenegro
Intetsägande poprocksmörja som något av Balkanländerna numera alltid skickar. Helt chanslös.

Israel
Ung kille som inte kan träffa en ton sjunger en midtempoballad signerad Dana International(!). Genomtråkig.

Estland
Yello-umpa-umpa med två fula snuskgubbar och ett gäng lättklädda brudar. ”Lätt och slätt”, går refrängen. Ja, vilken skit, lätt och slätt.

Moldavien
Nattklubbsjazz utan nån som helst feeling. Sömnpiller som försöker upprepa Ungerns framgång från i fjol.

San Marino
Debutantland. Söta killar som sjunger lätt-emo med mycket stråkar. Helt okej, men har ingenting som griper tag.

Polen
Slitzbrud bjuder på en menlös Idol-ballad. Helt chanslös.

Finland
Nu har Finland råd att ha ESC-final igen så då skickar dom en Lordi-rockig hårdrockslåt och hoppas på ett ”Deja vu”. Tyvärr utan charm och elegans, men med en liten kul ”Djingis Khan”-hook i refrängen.