Inför den första semifinalen i Belgrad är nu samtliga repetitioner avslutade och det diskuteras för fullt bland journalister och fans vilka tio länder som kommer knipa finalplatserna.
I år finns det som ni antgligen vet flera nyheter i tävlingsupplägget. Förutom att man i år låter samtliga länder kvala, bortsett från de fyra stora och värdlandet, kommer även ett av de tio finalbidragen utses med hjälp av jury. Det går till så att varje land ringer och röstar som vanligt. Det bidrag som fått flest röster får det landets tolva osv. Alla poäng sammanräknas och
de nio bidrag med högst poäng är klara för final. I varje land finns också en backupjury ifall tekniken skulle omöjliggöra en telefonomröstning eller om det skulle inkomma för få röster. Denna jurys poäng läggs också ihop och det bidrag med högst poäng som inte redan finns bland de nio går också vidare till finalen.
På presskonferensen direkt efter sändningen kommer startordningen i finalen för de 10 finalisterna sedan att lottas fram.

Experttips

I den röstning om vilka bidrag som i kväll blir finalklara (som pågått ända sen förra veckan i presscentret) leder Grekland ganska klart före Ryssland. Trea ligger Israel. Det finns inget som tyder på att åtminstone de två förstnämnda skulle missa finalen. Både Ryssland och Grekland
är stora favoriter även inför lördagens final. Lite mer förvånande är i så fall Israel som i och för sig har en väldigt duktig sångare men vars låt inte sticker ut på något sätt. Det är såklart svårt att veta om eventuell politisk hänsyn till landet kommer att påverka.

Andra som träder fram som favoriter efter repetitionerna är Armenien som i och för sig har gjort lite skakiga repetitioner sångmässigt, men vars låt och framträdande säkert ska räcka ändå. Polens starka och vackra ballad borde gå till final och självskriven är kalkonen från Irland, Dustin, som delat Schlagereuropa i två delar. Dock har han genom sina välbesökta
och roliga presskonferenser ökat sin popularitet klart hos fansen. Dustin och hans övriga crew har för övrigt skilda omklädningsrum, detta för att ingen ska få se vem som egentligen sköter dockan…

I genren vackra ballader med starka röster finns även Rumänien som borde gå vidare på ren kontrast mot Finland som startar precis före. Trots en ganska hookig refräng borde väl hårdrock på finska med bomber och granater på scen vara omöjligt i år?

De som slåss om de kvarvarande platserna torde vara Belgiens barnsliga klisterdänga som är fullkomligt omöjlig att få ur huvudet trots att man inget hellre vill, och Azerbajdzan som trots ett alldeles för överdrivet och skrikigt nummer har en bra chans. San Marino har en sångare med tefatsstora mörka ögon som vem som helst kan drunkna i. Det är deras starkaste vapen även om låten inte är en helt oäven depp-poppig sak på italienska.

Vårt grannland Norge ska, om allt går rätt till, vara självklara i final, men sånt kan man ju aldrig vara säker på i såna här sammanhang. Bosnien-Herzegovina med fyra tjejer i brudklänningar, en översminkad kille och ytterligare en tjej som är upptagen med att hänga tvätt (!) gillas starkt av fansen och kan säkert knipa en plats.

Som helhet är den första semifinalen ganska svag med gott om kisspauser. Öppnningsnumret, de sedvanliga barnen som sjunger, kan lätt bortses från. Därefter följer bland annat Montenegro, Estland och Moldavien som alla bör vara chanslösa. Andorra som är mycket populär bland fansen, inte minst de svenska, troligen på grund av sin uppenbara likhet med schlager producerad i en stad i Västergötland, låter väldigt svajig i sången och kläderna ser ut som en helgjuten mässingspanna som till och med Carl-Jan skulle vara nöjd med. Förhoppningsvis får de åka hem imorgon…
En förhandsfavorit som också ligger högt i omröstningen i presscentret är Slovenien. Men Rebeka har svårt med sången och kören får rädda henne. Hon har svårt att hitta
kamerorna och numret blir bara konstigare och konstigare så det är svårt att se att den skulle kunna kvalificera sig, även om chansen finns.

Organisationen i Belgrad fungerar oerhört bra. Det märks, inte minst i sändningen, att man är måna om att ta sin chans att visa upp ett annat Serbien än det vi sett på nyheterna de senaste femton åren. I sändningen kommer vi överrösas med information om alla serbiska världsstjärnor i idrotter som vattenpolo, volleyboll och tennis.

Nu väntar vi bara på att klockan ska bli 21.00 så att ESC 2008 kan köra igång.