Odd Molly har på kort tid blivit ett namn att räkna med och har sedan starten 2002 hunnit med både herrkollektioner, börsnotering och internationell uppmärksamhet.
Designern Karin Jimfelt-Ghatan har länge haft en dröm om att vinna Guldknappen och har varje år hoppats att det skulle finnas en liten chans om att hon skulle få den:
– Jag vet ingen större utmärkelse som jag skulle kunna få i Sverige i dag, och är såklart mycket stolt, berättar hon när QX träffar henne ett par timmar innan galan på Cirkus.
Under galan presenterade Odd Molly hela sin höstkollektion, som inspirerats av Tibet och folket där. Överhuvudtaget är världens olika kulturer och dess folkslag en stor inspirationskälla för Karin, och att beskriva Odd Molly med ordet folklore ligger nära till hands.
Även ordet ”söndagsmorgon” ser Karin också som en stor inspiration:
– Ja, det är den där morgonen då kalendern är helt tom och du får bestämma helt själv vad som händer. Inga måsten och inga obekväma kläder utan allt är bara skönt och behagligt. Så vill vi att Odd Molly ska vara…
Fast den allra största inspirationen för Karin är kollegan och bollplanket Per Holknekt som var med och grundade Odd Molly. Det var även Per som kom på namnet Odd Molly som kommer från tiden då han var skateboardproffs i Kalifornien. Runt skejtarna hängde alltid en massa brudar som sminkade sig och gjorde sig till, men en tjej stack ut och det var hon som bara var naturlig och skippade de insmickrande attributen: Odd Molly.
Så Odd Molly finns på riktigt, men vem hon är och vad hon gör idag vet ingen. Och Karin vill inte veta:
– Idéer och inspirationskällor blir så mycket bättre i huvudet om dom får vara just idéer och tankar, än om det konkretiseras. Jag gillar att ha bilden av Odd Molly i huvudet och vill inte veta vad och vem hon är idag. Jag har också velat åka till länder som jag inspirerats av, men nu har jag släppt det. Det här är min vison och min tolkning och att betrakta på håll kan ge så mycket mer.
Odd Molly har alltid gjort ett enda svart plagg. Varför?
– Det är inget måste. Men jag gillar inte själv att ha på mig svart och jag blir glad av alla andra färger utom just svart. När vi startade märket så ville vi göra sånt vi tyckte om och då fanns inte svart med i tankarna. I år har vi dock krupit närmare svart med att ta med en färg som kallas ”Almost black” i kollektionen.
Tycker du att svenskar klär sig bra?
– Ja, det har varit väldigt konformt tidigare men nu känns det som att det går mot lite personligare val och egna stilar.
Finns det nåt plagg du aldrig skulle ta på dig?
– Nej, jag är öppen för allt.
Känner man sig pressad som designer att ha på sig sina egna kläder?
– Ja, det kan det väl göra, men det är inte direkt betungande (skratt)
Finns det nån du gärna skulle vilja se i Odd Molly-kläder?
– Ja, Daniel Craig. Men han är ju inte tjej så det går tyvärr inte.
Finns det planer på en herrkollektion?
– Vi gjorde faktiskt herrkläder för ett par år sedan med en kille som heter Terry. Men det blev för mycket att ha två kollektioner samtidigt och skulle vi bli stora så var det tvunget att satsa på en gren. Så, inte i dagsläget men kanske längre fram. Molly vill nog ha en kompis i framtiden…