10. SHED – “THAT BEATS EVERYTHING” (OSTGUT TON)
En stenhård technolåt som krossar det mesta i sin väg, låtar som baslådor. Enkel produktion med essensen av det nya technosoundet som cementerades 2008. Debutanten Shed var tveklöst en av de största överraskningarna det här året, med sitt album ”Shedding the Past” lyckades han med att kamma hem technohjärtan såväl som technohjärnor. Jag har knappt besökt en enda webbsite eller bläddrat i en enda tidning som inte korat albumet som 2008s bästa. Otroligt välförtjänt. ”That Beats Everything” har inte spelats klart ännu, den följer lätt med mig in i 2009.

09. TIGERSKIN – “HOLY GRAIL” – VINTAGE DUB – (MOODMUSIC)
Vissa minimallåter har en sån fantastisk melankolisk atmosfär. Tigerskins ”Holy Grail” är ett praktexempel på detta. Jag får aldrig nog av den vackra, jazziga syntslingan här. Blir lika tårögd varje gång. Respekt.


08. MATHEW JONSON – “SYMPHONY FOR THE APOCALYPSE” (WAGON REPAIR)
Kanadicken Mathew Johnson är galen i analoga syntar, vilket verkligen hörs i hans alltid lika varma produktioner. Det här mellanösternosande stycket är verkligen inget annat än en symfoni. Mästerverk. Den skulle utan problem kunnat vara nummer ett på min lista, men vissa låtar hade längre tid att göra mer avtryck under det gångna året. Det kanske hjälper om jag lämnar den med att säga att ”låter apokalypsens fyra ryttare så här när de kommer efter mig, så var så god. I’m all yours”.

07. MODESELEKTOR FEAT. THOM YORKE – “THE WHITE FLASH” – TRENTEMøLLER REMIX – (BPITCH CONTROL)
Megagrabbiga, beatfixerade, tyska Modeselektor blir med Radiohead-britten Thom Yorke något helt annat. Låt också danske Trentemøller med sina helt unika fingrar remixa och du har något väldigt unikt. 9.28 minuter kort. Ge mig 9.28 till ovanpå det och jag lovar dig att jag dansar lika intensivt precis lika länge till.


06. AUDION – “BILLY SAYS GO” (SPECTRAL SOUND)
Matthew Dear aka Audion kan nog utan överdrift kallas minimaltechnovärldens främsta darling. Jag har alltid tyckt att han varit helt ok, men först i år med ”Billy Says Go” hörde jag något helt nytt i hans produktion. Lika varm som kall och jävligt skum och förtrollande på en och samma gång. Det fick mig att uppskatta hans tidigare verk på ett helt nytt sätt. Dock knäcker inget ”Billy”. Spöktechno av bästa klass.

05. WORKIDZ – “WASHMACHINE” (TOOLROOM TRAX)
Någon ungersk snubbe som sprutar ur sig hits i olika (läs bra som dåliga) genres på löpande band. På tal om historia så får man ibland bara skita i den, som i det här fallet. Jag har sällan skådat sådana kokande dansgolv som när jag droppat den här under 2008. En tech house-techno-prog-trance-tribal-crossoverlåt utan like. Inget för den svaghjärtade.


04. LEONEL CASTILLO – “CON HILO DE SEDA” – JORGE SAVORETTI REMIX – (ILLIAN TAPE)
The new master of percussion has arrived! Jorge Savoretti är en än så länge rätt okänd 26-årig kille från Buenos Aires med ett helt unikt sinne för att skapa minimaltechno. Det är varmt, fylligt fullt av bongos och diverse slagverk, alltid influerat av hans hemland Argentina. Jag skulle lätt kunnat lista tre låtar av Jorge som förgyllt 2008 för mig, men den här remixen har något alldeles särskilt. Det tycker tydligen Richie Hawtins också som nyss släppt den på egna etiketten M_inus…

03. KLOCKWORKS – “SEAN” (KLOCKWORKS)
Berghain-resident och blivande monsterproducenten Ben Klock skapade (under sitt alter ego Klockworks) med ”Sean” något som jag spelat under i stort sett varje spelning det här året. Det här öppnade mina sinnen och fyllde ett glapp jag först inte visste att jag behövde få fyllt. Det bästa är att Bennie boy fyllde och tätade det med cement, tjära, spackel och bambu. Lyssna förstå och bli fast. Kommer aldrig lämna min skivväska.

02. ELLEN ALLIEN – “BIM” och “ELPHINE” – ZANDER VT REMIX (BPITCH CONTROL)
Ellen Allien revolutionerade minimaltechnon (tack för det!) 2008 med sitt fjärde soloalbum ”SOOL”. En bokstavligt talat oupptäckt ljudvärld öppnade upp sig för fans och tvivelaktiga. Vare sig du är en fan av ”SOOL” eller inte så går det inte att skjuta bort att Ellen Allien pushade technon ytterligare ett steg framåt. Låtarna ”Bim” och Zander VTs tolkning av ”Elphine” (som Basement Jaxx under alter egot Nifty gjort en hyllning till med låten ”Alien Harmonix”) fick förvirrade entusiaster att gunga som de aldrig tidigare gjort under de sista sex månaderna av 2008. The year of the Allien.

01. RADIO SLAVE – “GRINDHOUSE TOOL“ (REKIDS)
Jag vågar slå vad om att Matt Edwards, Radio Slave, är utan tvekan 2008s mest framgångsrike producent och remixare. Det var obligatoriskt att ha en Radio Slave remix på din nya singel det här året. Precis som det förra. Det var svårt att bestämma sig vilket släpp som skulle bli nummer ett på den här listan. Svårt för att det kommit ut så jäkla mycket bra det här året! 2008 har verkligen varit ett gyllene år för techno. Det har böjts, bänts, klippts, klistrats, omskakats och framförallt omskapats hej vilt. Är det någon som tvekar på att techno kommer att leva för alltid så är det nog kört. Bye bye, loser. ”Monstertechno”, döpte jag en ny genre för att hitta någonstans där ”Grindhouse Tool” kunde passa in i början av året. Trollbunden på ett dansgolv i Tyskland kom jag hem helt uppjagad med inspiration och idéer som från en annan värld. Den här skändande låten kommer alltid ha en väldigt speciell plats i mitt hjärta, den omformade helt hur jag lyssnar på techno idag. Full av minnen och en personlig revolution är det något jag stolt presenterar som årets utan tvekan bästa låt.

Som en liten klapp från mig tänkte jag googla till en livemix som jag bandade för ett tag sedan, där finns några utav låtarna jag listat med. Förevigade för alltid…! From me to you: soundcloud.com/pjotr

Vill du veta 10 andra grymma låtar som inte fick plats så besök min Myspace.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!