Efter att de hade förbjudits att spela sin musik i Jordanien i somras, kunde det libanesiska bandet Mashro’ Leila uppträda igen, men denna gång i Kairo. Förra veckan deltog tusentals människor på konserten med Mashrou’ Leila vid Music Park Festival i Kairo.

Mashrou’ Leila är ett indieband med fem medlemmar baserade i Beirut. Mashrou’ Leila (som fritt kan översättas till Övernattningsprojektet) framför vid sina liveuppträdanden några av de mest bittertsöta balladerna och ruffaste hymnen du någonsin lär få höra. Deras utbrott och sensuella elektropopsånger om politiska friheter, HBTQ-rättigheter, ras, religion och modern arabisk identitet har utmanat status quo i Mellanösterns popindustrin. Bandet har släppt tre studioalbum Mashrou’ Leila 2008, El Hall Romancy 2011, Raasük 2013 och Ebn elleil 2015.

När två unga killar i publiken viftade regnbågsflaggor uppstod omedelbart starka reaktioner. Flera arabiska medier slutade rapportera om musiken och fokuserade helt på regnbågsflaggorna. En av de viktigaste och stora medierna i Mellanöstern, inkluderade händelsen i ett inslag om etiska handlingar i Egypten med frågeställningen: Varför ignorerades det av polisen?

Och som ett svar på mediarapporteringen berättar nyhetsbyrån Reuters att sju personer arresterats för att de viftat med regnbågsflaggor under konserten. De anklagas för att ha ”uppmuntrat till sexuell avvikelse”. Arresteringarna kom på direkt order av statsåklagaren Nabil Sadek.

Sångaren i Mashrou’ Leila, Hamed Sinno, kom ut som gay och var en omslag av det franska magasinet Têtu för två år sedan. Sedan dess har han blivit en viktig symbol för hbtq-personer i den arabiskspråkiga världen.

Men motståndet mot bandet och Hamed Sinno har varit starkt. Den libanesiska tidningen Annahar rapporterade nyligen att det officiella Musikerförbundet i Kairo förbjudit Mashrou ‘Leila att framträda i Egypten igen. Men de angav inte de synliga regnbågsflaggorna som skäl eftersom publikens reaktioner inte omfattar det förbundets medlemmar ansvarar för.  Facket tog det här beslutet att få folket att lugna sig, särskilt som det uppstod en konflikt mellan publiken, rapporterar Annahar.com.

Mashrou' Leilas egen bild från konserten den 22 september i Kairo
Tillsammans med en bild från konserten kommenterade Mashrou’ Leila den 23 september konserten med en hälsning på engelska: ”Cairo! This was one of the best shows we’ve ever played! Was an honour to play to such a wonderful crowd! So much love! ”

Bandet har över en halv miljon följare på sin Facebook-sida. Senast de uppträdde i Sverige var i somras i Pildammsteatern i Malmö. Nu i oktober turnerar de i USA.

Senaste video från gruppen publicerat med stridsropen: ”Jämställdhet. Solidaritet. Intersektionalitet.”