Calum Scott är killen som slog igenom i engelska Britains got talent 2015 med en cover på Robyns Dancing on my own. Calum skickades direkt till final, låten blev en hit och klättrade till andra plats på den engelska topplistan och tog sig även in på amerikanska billboardlistan. Något som inte ens Robyn mäktade med. Dessutom sålde den i 600 000 ex och blev sommarens mest sålda singel hemma i England.
I samband med succén kom Calum dessutom ut som gay och är idag en av världens mest eftertraktade gaykillar. Och singel.
När QX får en intervju med honom är han ute på en omfattande världsturné som nu tagit honom till Sverige och Stockholm.
– Jag känner att jag har ett speciellt band till Sverige, tack vare Robyn och för att några av låtarna på skivan är inspelade här.
Har du träffat Robyn än?
– Nej, tyvärr. Men jag skulle gärna göra det så jag får tacka henne personligen.
Det kanske är hon som borde tacka dig, din version blev ju en ännu större hit.
– Haha, tack, ja jag är helt tagen av framgångarna den givit mig. Hennes låt har gett mig hela min karriär.
Jag såg just klippet från din audition i Britains got talent när du sjöng den för första gången, där och då förändrades ditt liv.
– Ja, helt och hållet. Inget var sig likt efter de minuterna. Hela mitt liv ändrades där och då.
När tittade du själv senast på klippet?
– Haha, det var inte allt för länge sen, för min mamma ville titta på det för ett tag sedan (skrattar).
När bestämde du dig för att komma ut offentligt och varför?
– Jag hade ju kommit ut innan Britains got talent för min mamma, syster och vänner men det var först efter programmet som jag kom ut ”offentligt” så att säga i en intervju med gaytidnigen Attitude. Jag kände att det var helt ohållbart att försöka dölja det och jag ville vara ärlig med min omgivning och mina fans.
Calum gick in i studion efter tv-succén och skulle spela in några låtar, men de var skrivna innan han kom ut och kändes helt plötsligt inte aktuella längre, han kunde inte stå för dem så han skrev nya mer personliga låtar.
– Jag skrev 60 låtar, minst.
Nu finns 13 av dem på debutskivan ”Only human”. Och en liten hint om hans läggning kunde den uppmärksamme uppfatta redan i hans version av Robyns Dancing om my own då Calum valt att inte ändra textraden ”I’m in the corner watching you kiss her” till ”him”. Men i raden efter hade han däremot ändrat till “I’m not the guy you’re taking home
– Låten blir ju från mitt perspektiv som en gaykille och jag har ofta fallit för straighta killar. Du vet, man är kär i en straight kille och sen står man där på dansgolvet och ser när han kysser en tjej framför en.
Nu har du gjort en cover på en av Robyns låtar, men vilken av dina låtar skulle du vilja att hon gjorde en cover på?
– Haha, oj va svårt. Men det skulle vara kul att höra henne göra en uptempo-version av  Give me something, det skulle kunna bli fantastiskt!
En av låtarna som Calum framför på konserterna är No matter what, en låt som inte givits ut än, men som handlar om tillfället då han berättade för sin mamma att han är gay. Vi gissar att det skulle kunna bli årets stora komma ut-låt om den gavs ut. Eller vad säger ni?
She said I love you no matter what, I just want you to be happy and be who you are, she wrapped her arms around me said don’ try to be what you’re not, cause I love you no matter what”.