Förra sommaren fick Mikael Klack veta att hans pappa drabbats av obotlig cancer. Pappan hade länge sagt åt sin son att söka till Dessertmästarna. Och nu är Mikael med i höstens säsong. Eskilstunafödde Mikael 33, är till vardags chokladkonditor och träffade sin make genom att en kompis slog vad om att han inte skulle våga gå fram till en hunk på dansgolvet för tolv år sedan.
Hur kom du med här?


– Pappa pushade mig länge men jag visste inte om det var min grej. Sedan blev han sjuk och jag tänkte att det var nu eller aldrig. Så jag gick på en filmad intervju med en dessert som speglade mig, och kom med.

Hur var inspelningarna?


– Vi filmade i februari under två intensiva veckor från sju på morgonen till sju på kvällen. Jag trodde inte att man skulle tänka så mycket på kamerorna men jag vande mig aldrig och hoppade till varje gång de kom och filmade. Men överlag är jag stolt och jag bjuder på champagnekorkar, blod och panikskrik i höst.

Vad är din styrka?

– Choklad i alla former. Och att jag aldrig ger upp.

Din svaga?
– Jag är en dålig förlorare men en lika dålig vinnare. Om jag vinner kommer du höra om det i tio år framöver.

Vad gör du när du inte bakar?


– Jag gör folk glada (skrattar). Jag jobbar med choklad, praliner, tårtor och efterrätter i en butik i Fältöversten i Stockholm. På fritiden gillar jag hälsa och träning, vilket är ett måste om man ska äta efterrätter och goda middagar. Och jag älskar brädspel.


Hur ofta ber din man dig baka nåt gott?


– Haha, han gillar inte sånt och tar alltid en ostbricka till dessert medan jag sitter där med tre olika som jag vill smaka av. Han har verkligen bättre karaktär än mig.

Din pappa gick bort kort efter inspelningarna, fick han se något av din medverkan?


– Jag berättade varje kväll hur det gått, och jag vill ge en enorm eloge till Kanal 5 som klippte ihop fem minuter från första avsnittet som han fick se. Det betyder väldigt mycket.

Är du beredd att bli Dessertmästarna-Mikael nu?
– Jag tror det. Jag är i alla fall redo och hopas kunna inspirera och få folk att våga. Jag är nöjd med min medverkan i alla fall.

Namn: Mikael Klack
Ålder: 33

Yrke: Konditor på Sabis Fältöversten

Civilstånd: Gift
Bor: Södermalm, Stockholm
Äter du helst för bakverk: Chokladbollar

Nåt bakverk inte klarar av att äta: Allt med kaffesmak.