Mitt i debatten om förorterna idag är det både värmande och sorgligt att se Marianne Gustavssons och Maud Nycanders miniserie Älskade Husby. De har i två avsnitt talat med några av de som blev den första generationen att växa upp i Husby, en förort till Stockholm som då som nu har en hög andel nyanlända med sina barn.

Nog känner vi igen mycket av det som idag beskrivs som helt unikt. Struliga familjer, kaxiga ungar, attityd och bråk, kriminalitet, droger, möten med och oron för rasismen från hatiska nazzeskins men också enorm sammanhållning och stor varm kärlek och en sjujädrans massa fest under den svenska HipHop-musikens första storhetstid. För många av den skolklass som Nycander och Gustavsson följt upp gick det rejält snett och skolkompisarna minns de som dött i överdoser.

Två av de som följt, främst i andra avsnittet, växte upp med den stora hemligheten att de var och är homosexuella. Tufft för alla unga att veta att en avviker från mängden, men kanske ännu tuffare i en miljö där det gäller att vara tuff för att inte stötas ut ur gänget.

Den då sprallige Facundo Unia, frilansjournalist bland annat för QX och idag politiskt aktiv i HBT-liberalerna, beskrivs med kärlek av de nu vuxna skolkamraterna. Facundo som berättar om en uppväxt där pappa tidigt försvann ur hans liv och hur han som ung kom i konflikt även med sin mamma. En kille som hittade ”Pappa Nicke” i innerstan och kunde bygga ett nytt homoliv tillsammans med paret Nicke och Tommy, bli engagerad i Pride och gayrörelsen och idag leva med Micke och deras gemensamma dotter. Det är smärtsamt att höra och se berättelsen från när Facundo misshandlades svårt vid Prideparaden 2003, då nazister inte bara slog honom utan hoppade på hans kropp och huvud.

Bahar, idag advokat, med Josselin, två av Husbys tuffaste tjejer.
Även Josselin växte upp med hemligheten. En stark och tuff kvinna som idag arbetar i restaurangbranschen. Som 14-åring fick hon ta rollen som mamma och pappa åt sina småsyskon efter att deras föräldrar ömsom lämnat dem ensamma för att resa tillbaks till hemlandet och ömsom satt i fängelse för drogsmuggling. Att idag se hennes kärlek till sin mamma och inte minst, kanske framförallt, hennes syskon, är enormt starkt och gripande beskrivet och berättat.

Älskade Husby visas på SvT-Play ett år till, men se den nu! Och se den en gång till!