Hej Mattias, hur kom du på denna kreativa idé?

– Efter ett par veckors klättrande på väggarna här hemma såg jag hur allt fler kolleger, liksom jag själv, blev arbetslösa och tänkte att jag måste göra någonting. Då började jag tänka på hur gamla tiders trubadurer brukade sjunga nedanför balkongerna à la Romeo och Julia. Så nu står jag där på innergårdarna och sjunger, och så kastar folk förhoppningsvis ner pengar i min hatt, fast helst tar jag jag ju swish. Det är oftast en bostadsrättsförening eller ett äldreboende som ringer och bokar mig, men jag är öppen för alla skamliga förslag (skratt).

Om jag som privatperson skulle vilja boka in dig att sjunga nedanför min balkong så kan det ju hända att jag har någon granne som inte är lika road, hur hanterar du det?

– Det är en rent juridisk fråga som får lösas i efterhand, men jag varnar dig, jag känner en slipad, vass advokat som aldrig förlorat ett mål. Apropå det, häromdagen rusade faktiskt en artistkollega från dragshow-branschen (inga namn!) ut på innergården där jag som vanligt stod och tackade för applåder. Hen påstod att hen sjöng mycket bättre än jag, så det blev en ”cat fight”. Som slutade med att jag vann. Förstås.

Kan man som bokare av din gårdssång välja vad du ska framföra?

– Ja, jag har ALLT på repertoaren. I dessa tider måste man frångå alla ens konstnärliga och politiska principer, ha ha. Är det på Östermalm sjunger jag Land du välsignade och Du gamla, du fria, är det under Pride kan jag tänka mig att recitera Sapfo, Boye och Oscar Wilde, och är det i ett arbetarkvarter sjunger jag Arbetets söner, eller varför inte Den svarta tuppen: ”Svarta tupp, när du hörs gala blir det mörkt, natten är inne. Men när den röda tuppen gal då gryr morgonens timme.” Den passar också bra till första maj, men dagen innan på Valborg är jag förstås rojalist. Som alla svenskar, med hälsosam dubbelmoral.

Vad har du fått för respons hittills?

– Det har börjat komma in en del förfrågningar sedan jag la ut en grej om det här på Facebook, så det verkar ha fallit i god jord. Så länge det är hyfsat varmt ute så ska det nog gå bra, och jag kommer gärna förbi QX-redaktionen och trallar lite för er! Arrangörer börjar även boka av sommar-engagemang som jag ändå trodde skulle kunna bli av, så det är allvar nu. Och jag har, eller hade, en del planer för hösten, men allt är satt på paus. Under tiden sjunger jag alltså under balkonger och på innergårdar och hoppas slippa få ruttna tomater och ägg kastade på mig! Jag tar hellre emot sedlar. Eller smycken för den delen.

STÖR DINA GRANNAR!Estradör & gårdsmusikant Mattias Enn erbjuder balkong-sång med stil och vårelegans! Bokningar 08-302030 mattias@mattiasenn.se www.mattiasenn.se- – -Tack Eva Josephson för att jag fick sjunga hos er igår! ❤️👍🎶- – -Youtube https://youtu.be/CqchIrqJcVM

Publicerat av Mattias Enn Onsdag 15 april 2020