Nya danska serien When The Dust Settles handlar om ett terrordåd i Köpenhamn där två män går in på en nyöppnad restaurang och skjuter ihjäl gäster. Vi får redan i första avsnittet se delar av paniken och tumultet som uppstår, men bara i korta glimtar. För först handlar det om att lära känna offren och dess nära.
Åtta personers liv i den danska huvudstaden skildras genom avsnitten och ibland sammanträffar de utan att de vet att de är sammanlänkade.

En av personerna som vi möter är den danska justitieministern Elisabeth, som är öppet lesbisk och sedan 18 år tillsammans med sin Stina. Elisabeth dras in i det terrorhot som ligger över danskarna efter att en väska med vapen hittats utanför en flyktingförläggning, och brottas med om hon ska fortsätta med politiken.

Serien är grymt välgjord och snyggt uppbyggt genom starka personporträtt av personer som alla har sina problem: Morten och Camillas har en tonåring med drogproblem, Holger vill ta livet av sig efter att ha hamnat i rullstol på ett äldreboende, Jamal vill inte gå i sin kriminelle brors fotspår men kuvas av honom, nioåriga Marie vill hjälpa sin ensamstående mamma, sångerskan Lisa (svenska Malin Crepin) ska ut på turné men vågar inte berätta att hon hellre vill satsa på kärleken och hemlösa Ginger försöker ta kontakt med sin syster. Alla kommer de att kopplas samman där här kvällen då nästan tjugo personer avrättas på restaurang Svin i Köpenhamn.

Serien är spännande samtidigt som vi får en inblick i personernas vardag, hur små val i livet kan leda till katastrof. Den tar också upp migrationspolitikiska funderingar genom nämnda Elisabeths progressiva flyktingpolitik, och fångar även upp alltid lika aktuella ämnen som utanförskap, rasism och klassklyftor.

When The Dust Settles, med originaltiteln Når støvet har lagt sig, hade premiär i februari i år på DR, och är samproducerad med bland annat SVT.

Alla tio avsnitten finns på SVT Play nu.