Hej Dafne, idag släpps låten Smarts, en låt om att vara dumkär, berätta!
– Du vet den här känslan av att tappa bort sig helt i en förälskelse? En oskyldig flirt som sedan tar upp all ens tankekraft och får en att ligga vaken på natten och undra vad som händer? Det är vad som hände mig när jag skrev Smarts. Från början var det tänkt som en glad kärlekslåt, när jag var mitt uppe i det, och var så attraherad av den här tjejens sätt att vara, prata och tänka att jag inte ville se hur hon egentligen lekte med mina känslor. Det gör den här låten lite extra känslosam för mig: att den är skriven under tiden som allt hände. Den gästas av Elina Widnersson i refrängen och kabs i bryggan, och är skriven och producerad av mig med ett riktigt snyggt omslag av Vilhelmina Ullemar.
Du skriver att det är en singel från kommande lesbiska albumet ”Crush”, lät ju fantastiskt, på vilket sätt skulle du säga att det är ett lesbisk album?
– Det är första albumet i svensk hiphop-historia som rakt igenom handlar om lesbiska relationer och känslor. ”Crush” är hela spektrat från olycklig kärlek och hjärtekross till one night stands, fantasier och affärer – med bonus lite tankar kring identitet, läggning och psykiskt mående. Dessutom är alla som medverkar kvinnor: från produktion, texter och framförande till mix och master – det tror jag aldrig hänt i svensk hiphop tidigare.
– Den enda mannen involverad är fotografen Wille Backman som jag trivs oerhört bra att jobba med.
I våras kunde vi läsa på qx om din låt ”Växer” från stundande EP:n ”Pärlor”, men nu kommer det alltså ett helt album, du är produktiv?!
– Exakt, haha! Jag släppte Corona, Växer och sen EP:n ”Pärlor” under våren/början av sommaren och kände då att de låtar jag hade gick att dela in i två olika teman eller genres, där Pärlor var lite mer ”klassisk” rapstil med skryttexter och punchlines – en stil som jag känt mig ganska ”klar” med. Min målbild är att göra en blandning av pop och hiphop som vågar hantera djupare ämnen utan att tumma på kvalitén – som rappare ska du kunna kombinera teknisk rap med olika stilar och teman. ”Crush” är ett steg i den riktningen: den är mycket mer känslosam och har ett mer poppigt sound än Pärlor.
Hur har corona-tiden varit, har du kunnat spela live nånstans?
– Förutom extremt intensiv, förvirrad och ångestfylld har den ändå varit positiv! Det har som sagt funnits mycket tid att vara kreativ, även om det var svintråkigt med så mycket inställda grejer. Sedan pandemin startade har jag bara spelat live ”på riktigt” en gång i samband med Keep it Queers premiär i augusti. Jag saknar det enormt mycket!
Vad längtar du mest efter just nu?
– Att få spela live igen! Jag tycker det är sådan dubbelmoral att man kan sitta inklämd några hundra pers på ett flygplan i flera timmar men inte gå på konsert – det visar ju tydligt att restriktionerna går att ”töja på” för stora ekonomiska intressen. I övrigt längtar jag så klart efter att pandemin ska gå över så man kan börja leva lite mer normalt igen.