1. Our girl Melanie Wehbe backar upp sina gays, hon har varit med och skrivit Rich till Julia Alfrida, och Tears Run Dry till Patrik Jean.
2. Charlotte Perrelli återvänder för femte gången, men det är första gången hon tävlar med en låt av veteranerna Thomas G:son och Bobby Ljunggren. Och ja, att låten beskrivs som ”poppig, nutid och schlager” – låter ju fantastiskt!
3. Ari Lehtonen som varit med och gjort Rena Rama Ding Dong till Ewa Roos och Eva Rydberg har varit med och skrivit och producerat dansklassiker som Say Goodbye och You till Tess, och Vill ha dig och Stjärna på himlen till Drömhus. Bådar mycket gott.
4. Fem av artisterna från ifjol, fyra av dem finalister, återvänder: The Mamas, Dotter, Alvaro Estrella, Paul Rey och så en femma-i-sin-deltävling: Klara Hammarström.
5. Bobby Ljunggren är tillsammans med Jimmy ”Joker” Thörnfeldt kung i år, då båda har med fem låtar. Senast Bobby hade med lika många låtar, 2008, kom han 1:a (Hero), 2:a (Empty Room) och 3:a (Lay Your Love On Me) – i finalen.
6. The Mamas var till skillnad från vad många tror inte alls givna i 2021 års tävling, de hade släppt 2020 och gått vidare. Men när de hörde In The Middle, av bland annat ex-vinnaren Robin Stjernberg kunde de inte motstå att vara med i Mello för tredje året i rad.
7. Fem av årets artister har vunnit Mello förut, så det kan bli kul vinnarmöten i finalen: Arvingarna, Charlotte Perrelli, Eric Saade, Jessica Andersson (Fame) och The Mamas.
8. Mest vana av att ha varit i final har Jessica Andersson som gått till final fem gånger totalt sedan deltävlingsmomentet infördes. Senast 2018 med Party Voice, som precis som årets låt är skriven av David Kreuger och Fredrik Kempe.
9. I och med att ESC 2021 nu åter är planerat att äga rum i Rotterdam funkar förra årets bästa slogan ”DOTTERdam” utmärkt även detta år. Dotter återvänder ju med låten Little Tot, och ja, ”TOT-terdam” funkar ju också…
10. Av debutanterna är jag mest pepp på Clara Klingenström som imponerat med bra svenska popsinglar med snygga melodier. In och lyssna på Så slut och Sommarminnen bums!
11. Att Arvingarna redan återvänder efter 2019-succén med I Do är inte så konstigt när man ser det vinnarstarka upphovet till Tänker inte alls gå hem: Friends-Stefan, One More Time-Nanne, Euphoria-G:son och Hero-Bobby.
12. Linnea ”Heroes” Deb hade ett öken-år 2020 men nu är låtskrivaren tillbaka med besked: I år har ESC-vinnaren skrivit låtar till Tusse, Kadiatou, Alvaro Estrella och Eric Saade.
13. Årets Mello blir den sista för Christer Björkman som sedan 2002 haft ett finger med i spelet. Det kommer nog märkas på ett eller annat sätt.
14. Två dansband, Arvingarna och Sannex, har fått plats i årets tävling. Det gör mig nöjd, men fortfarande har inte ett enda dansband med kvinnlig sångerska varit med i tävlingen. Fattar fortfarande inte varför det inte är varannan damernas här? In med Titanix, Blender, Martinez eller Callinaz. Nu.
15. Danny tävlar för första gången med en låt på svenska. I sin ”energifyllda och positiva” låt vill han visa hur bra han är och inte att han ska vinna. Och jo, enligt förhandssnacket är hans låt mer Feelgood-Danny där han är nu musikaliskt, än en vinnarsmocka a´la Amazing.
16. Tess Merkel är sist i Alcazar att testa solovingarna i Mello. Andreas har som bekant aldrig lyckats att ta sig till final medan Lina gjorde det 2019. Tess tävlar med en låt som är åt retrodisco-hållet.
17. Klassiska textförfattaren Ingela Pling Forsman var senast med i Mello med låten Casanova 2014, nu återvänder hon med samma artist som då, Elisa Lindström. Den här gången är det dock klassisk Pling-mark: En klassisk schlagerballad, vilket bådar gott för oss Mellofans.
18. Tusse, som fyller 19 den 1 januari, vann Idol 2018, heter egentligen Tousin Chiza och är född i Kongo Kinshasa. Han har kanske de hetaste låtskrivarna bakom sin låt Voices:  Joy Deb och Linnea Deb (ESC-vinnaren Heroes/Busy Doin Nothing), Anderz Wrethov (Fuego/Too Late For Love) och
RedOne-teammedlemmen Jimmy ”Joker” Thörnfeldt.
19. Och apropå Jimmy ”Joker” Thörnfeldt. Mannen har varit med och skrivit hits som Jennifer Lopez Papi, Nicki Minaj Automatic och Pitbull & Marc Anthonys Rain Over Me. Och såklart, Love Generations Mellolåt Dance Alone från 2011. Enligt vad jag hört var det G:son som fick honom Mellosugen igen efter ett låtskrivarcamp hos just Pitbull i Västindien.
20. Kul att Anton Ewald hittat tillbaka till tävlingen efter finalplatserna 2013 och 2014. Nu med ännu en poplåt som delvis är skriven av Maja Strömstedt, dotter till Niklas och Agneta Sjödin.
21. Sist både en vinnare och en silvermedaljör återvände till tävlingen året efter sin medaljkamp var 2003 då AfroDite och Mendez på nytt gav sig in i fighten om segern. Är The Mamas och Dotter 2020-talets svar på nämnda akter? Ronny Larsson